Egyensúly kifli


A lényeg: minden hozzávalóból egyenlő mennyiséget mérünk ki, és ehhez annyi lisztet adunk, mint ezek együttes súlya. Egy tojás kb. 50g, így ez tekinthető egységnek.
Az eredmény egy nagyon könnyű és puha kifli lesz. Pl. bab- vagy lencseleveshez, gulyásleveshez, paradicsomos káposztához stb. szoktuk enni.
Ez a kifli a saját "találmányom". Gondoltam, ha van édes egyensúly tészta, akkor próbálok egy sósat kreálni. A tészta ripsz-ropsz megvan, és a szaggatással se telik sok idő, mert félholdakat szaggatok. Finom lett, így a recept bekerült a repertoárba.

Egyensúly kifli



Hozzávalók:
100 g vaj
100 g túró (ne legyen száraz)
100 g tojás (ez 2 tojást jelent)
100 g tej (kb. 1 dl)
300 g finomliszt + 100 g rétesliszt
1 kávéskanál sikér (ez el is maradhat, de lényegesen javítja a tészta tartását)
10 g élesztő (az 5 dkg-osból egy vékony szelet)
1 kávéskanál só
csipet cukor

Elkészítés:
Kimérem a hozzávalókat. A tejet mikróban meglangyosítom a csipet cukorral, belemorzsolom az élesztőt. Mikróban megpuhítom a vajat. Magas tálba teszem a lisztet, hozzáadom a hozzávalókat az élesztős tej kivételével. A robotgépbe csak az egyik dagasztóspirált rakom, és elkeverem vele. Ezután a tejet is hozzáöntöm és szép simára keverem. Dagasztani nem kell. Lefedem és állni hagyom. Félóra múltán lehet vele dolgozni, keleszteni nem kell. Ha több ideig áll, mert közben mást csinálok, akkor beteszem a hűtőbe, ott állhat. Ilyenkor egy kicsit meg is kel.
A tésztát lisztezett deszkán kb. 1,5-2 cm vastagra nyújtom, bekockázom a tetejét, és tetszés szerint szaggatom. Én 5 cm-es pogácsaszaggatóval félholdakat szaggatok, mert ez gyors és nincs hulladék. Tetejét lekenem tejjel és szezámmagot vagy sajtot szórok rá, de ez el is maradhat. A sütőt 200 fokra melegítem. A félholdakat tepsibe helyezem, kikenni nem kell. 15 perc alatt aranysárgára sütöm.

Félholdak szaggatása: Először kimetszek egy félkört a pogácsaszaggatóval. Innen aztán szépen egyenesen haladok tovább úgy, hogy a szaggatót mindig csak egy félkörrel rakom arrébb. Így félholdak keletkeznek.

4 megjegyzés:

@templatesyard