Csokis pöfetegek csoki nélkül - Crinkles without chocolate


Kipróbáltam csoki nélkül, kakaóval és vajjal pótolva a csokit. Finom, élvezhető. Az ember pénztárcája nem mindig engedi, hogy annyi csokit vegyen, hogy minden sütibe is jusson. Ajánlom, bevált.

Kakaós crinkles



Hozzávalók:
100 g vaj
350 g finomliszt
75 g kakaó (egy doboz)
150 g cukor
1 teáskanál sütőpor
3 tojás
vaníliakivonat
csipet só
porcukor a hempergetéshez

Elkészítés:
A lisztet és a kakaót összekeverem, hozzáteszem a sót, sütőport. Egy másik tálban a tojásokat a cukorral jól kikeverem, hozzáteszem a vajat és azzal is. Beleteszem a vaníliát, majd a száraz hozzávalókat is. Ezután egy fóliába becsomagolom, és beteszem a hűtőbe legalább 5-6 órára.



Ha jól lehűlt, kiveszem, először szeletekre vágom és visszateszem a hűtőbe. A szeletekből mindig csak kettőt veszek ki, felkockázom, és 2 cm-es golyókat gömbölygetek, egy tepsire valót. Porcukorban megforgatom és felsorakoztatom a tepsiben. Előmelegített 180-200 fokos sütőben 10 perc alatt sül meg. Váltogatva két tepsivel dolgozom, kigömbölygetem a golyókat, míg sül az előző és rögtön hűtöm, ha várnia kell. A hideg fontos.

16 megjegyzés:

  1. hány %-os kakaót használtál?

    VálaszTörlés
  2. Bonbonetti Arany Kakaót használtam (szárazanyagtartalom 94 m/m %)

    VálaszTörlés
  3. a zsírtartalomra gondoltam, hogy 10-12-es sovány vagy 20-22-es zsíros.

    VálaszTörlés
  4. 10-es sovány (zsírosabb jobb, de az uram vette), így is jó lett, ennyi zsiradékeltérés - 7g - nem számottevő)

    VálaszTörlés
  5. nem is a zsír, az íze :-), én kilósat szoktam venni.

    VálaszTörlés
  6. Furcsákat írsz. Mit gondolsz, mitől más az "íze"?
    A kakaóporokról van egy-két téves hiedelem elterjedve, ilyen pl. hogy a sötétebb az feltétlenül jobb minőségű. A zsiradéktartalom pedig egyrészt az állagot javítja, másrészt az ízhatáshoz járul hozzá. De a süti összes zsírtartalmához képest a sovány-nem sovány kakaópor jelentéktelen eltérés, ami ízben nem jelentkezik. A lényeg, ne cukrozott kakaópor legyen.

    VálaszTörlés
  7. hát nemtudom, ettem már olyan kakaóporokat, hogy hajjajjjj... nem volt semmi ízük - se színük mellesleg. na a cukrozott kakaópor, végképp gasztrobűntett. amúgy ami a léyneg: holland legyen az a kakaó. elég sokféle feldolgozási eljárás van, meg sokféle kakaócserje. a "cicás" honi termék pl szerintem minősíthetetlen.

    VálaszTörlés
  8. Rossz tapasztalataid vannak látom. Én már találtam "itthoni" jót is (pl. ez, amit említettem). A holland kakaópor azért sötétebb és kevésbé keserű a legtöbbnél, mert lúggal kezelik, azaz a feldolgozási eljárás más, így nem feltétlenül jobb a másmilyen kakaónál, pusztán van aki ezt a kezelési eljárást jobban kedveli. A kakaópor minőségét a kakaóbab határozza meg elsősorban, másodsorban a feldolgozás során hogyan kezelik. Az ár sem mindig utal a minőségre. A márkákat meg kell fizetni, gyakran a név megduplázza az árat.

    VálaszTörlés
  9. én sem a legdrágábbat veszem. sőt még magyar is rajta a cimke, itt csomagolják. :-) nem kávézom, nem is értek hozzá. a kakaóporra viszont háklis vagyok. nálam az az élvezeti cikk, legyen finom erős :-)

    VálaszTörlés
  10. Nekem is van egy hasonló édességem, ma készültem feltenni. Azt is porcukorba kell forgatni, de nekem még soha nem maradt ilyen porcukros a külseje, mindig elolvad rajta a cukor és egy kemény réteget képez a felületén. Így viszont sokáig friss marad, mert nem tud kiszáradni... Ez nagyon szép lett! Irigykedek! :-)

    VálaszTörlés
  11. Ha pont így csinálod, nem fog elolvadni a porcukor. A sok hűtés sütés előtt azért kell, hogy szépen megrepedezzen. A szétterülés pedig természetes (van fent itt nekem is kicsit laposabb is), ezen pedig egyrészt a mérettel lehet segíteni (1,5-2 cm-es golyóknál ne legyenek nagyobbak), másrészt nálad sokkal magasabb a zsírtartalom (másfélszer annyi vajat használsz és még a csokiban is van kakaóvaj) ettől is terül. De az alak nem számít, az íz a fontos. A tiéd valószínű puhább is. Még gömbölygetés közben is hűtök, épp csak annyi van kint, amivel épp dolgozom és rögtön be a sütőbe, a többi addig a hűtőben van.

    VálaszTörlés
  12. Az enyem sem lett gömb alaku, inkabb pilota keksz forajahoz hasonlit. nem lehet h tul sok benne a vaj es azert?jo lenne ha sikerulne gomb alakut csinalni, mert hetvegen megyek vendegsegbe, es oda vinnem:)

    VálaszTörlés
  13. Ennyi liszt+kakaó keverékhez 100 g vaj nem sok. Ez a keverék nekem szépen megmaradt gömb alakúnak. A lényeg, hogy végig jéghideg legyen. Mindig csak annyit veszek ki, amit épp gömbölyítek, és azonnal sütöm.

    VálaszTörlés
  14. Vaj helyett lehet margarint hasznalni??Ha igen, mennyi kell bele??Valaszod elore koszonom!

    VálaszTörlés
  15. Biztosan lehet. Nem próbáltam még, így nem tudom, hogy nem lesz-e a formája esetleg másmilyen.

    VálaszTörlés
  16. @Névtelen
    névtelennek írnám: én margarinnal csináltam, és több, mint 1 napot állt a hűtőben és tökéletes gömb alakja maradt :) és isteni finom, nyami

    VálaszTörlés

@templatesyard