Citromtorta - házi krémsajtból


Nagyon sokszor megcsináltam már, és az egyik slágersüti nálunk. Hasonló receptek sokasága kering a világhálón, én a saját változatom írom. Nagyon finom! Az utolsó szeletnél tényleg le kell oltani a villanyt.

Citromos sajttorta



Hozzávalók:
Alaphoz:
300 g keksz (nálam háztartási keksz)
150 g vaj
Krémhez:
250 g házi krémsajt
1,5 citrom
3 evőkanál kristálycukor
4 evőkanál porcukor
4 dl tejszín
vaníliakivonat
10 g zselatin

Alap:
Ledarálom a kekszet, hozzáadom az olvasztott vajat, és összedolgozom. Ha nem áll össze, rakok hozzá még egy kis vajat. Elfelezem és az egyik felét egy 22 cm-es kapcsos tortaformába belenyomkodom, elegyengetem. A másik felét egy kerek falapon akkorára nyújtom, nyomkodom, mint a forma.

Krém:
1 cs zselatint (10g) fél dl vízzel elkeverek, hozzáadom a cukor felét, 1,5 dl vizet és fél citrom levét. 15 percig állni hagyom. Ezután felmelegítem és hűlni hagyom - forrnia nem szabad. Amíg hűl, elkeverem a krémsajtot a porcukorral és egy egész citrom reszelt héjával és levével. Az épphogy langyosra hűlt zselatint hozzákeverem. Hozzáadom a vaníliát is.
A 4 dl tejszínt 1 teáskanál porcukorral keményre felverem (adhatunk hozzá habfixálót, de a zselatin majd megfogja). Felét hozzáadom a sajtos krémhez és óvatosan elkeverem, majd a másik felét is hozzákeverem.
A krémet a tortaformába öntöm, elegyengetem. Ezután a másik kekszes lapra egy kartonpapírt terítek és tenyeremmel szélesen fogva az egészet megfordítom, rá a lapra. Rácsúsztatom fedőlapnak a krémre úgy, hogy a bal kezemmel óvatosan tologatom lefelé, jobb kezemmel pedig húzom kifelé a kartonlapot alóla.
Ekkor a tortát hűtőbe rakjuk. Legalább 6 órát, de inkább egy éjszakát hűtjük.
Ha megdermedt, késsel óvatosan körbelazítjuk és levesszük a karimát. Én rajta szoktam hagyni az alsó lapon, nem próbálkozom a lecsúsztatással. Ha visszateszem a hűtőbe, akkor visszarakom a karimát is.
Első alkalommal próbálkozhatunk növényi tejszínhabbal (egy alkalom nem árt meg), azzal könnyebb bánni, tartása jobb. A valódi tejszínt keményre kell verni, de ne csapódjon ki, szóval kell hozzá némi gyakorlat.

5 megjegyzés:

  1. Hát ez nagyon jól néz ki, csorog a nyálam! Kérdeznék valamit. Még nincs kerek tortaformám, mostanában szeretnék venni egyet, csak azt nem tudom milyet? Hány centiset, milyen márkát, melyik a legpraktikusabb? Segitenél?
    Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Szia Evelin! Én a sima fémformát ajánlom, mert a mindenféle bevonatosakban nem lehet késsel, villával stb. kapirgászni. Nekem van szilikon is, az azért jó, mert nem tapad rá a piskóta. De szerintem egy kapcsos fém mindenképp jó, ha van, mert érzékeny tortáról - pl. joghurttorta - könnyebb a karimát levenni.
    Átmérőre: a 22cm-es se nem kicsi, se nem nagy, de nekem van egy 18cm-es is, ami meg azért jó, hogy kisebb tortát is lehet készíteni (2-3 személyes háztartás). Összefoglalva én elsőként egy kapcsos, fém, 20-22 cm átmérőjű formát ajánlanék. Ezt mindenféle tortához tudod használni.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen a tanácsot! Nem is láttam még szilikonos tortaformát. Mondjuk nem csodálkozom, mert én utálok vásárolni, listával megyek és mást nem is látok meg, csak a cél lebeg a szemem előtt. :D

    VálaszTörlés
  4. Bevásároltam tejfölből és natúr joghurtból :-)) Hogy tudjak mit csöpögtetni!

    Látom, már sütim is lesz (nyálcsorgató smiley) Gyönyörű!

    VálaszTörlés
  5. Nálunk anyák napján nem annyira megy a virág, szóval úgy döntöttem, amíg anya még nem ért haza, sutyiban csinálok egy ilyen jó kis tortát :P remélem jól fog sikerülni!

    VálaszTörlés

@templatesyard