Szárazbab leves
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjyxyojHdk3dq04ve-jUDOk-wzlkQGvtA5KDr5RZHPuF1kj53-4Tv4TWhfUEKzyP2hMFF5Z3nGHD1ZaKB5WKXIcf79v8s6LhcW6_QRvdJzJ9y8JfW7loiQveAOwtvw6BOtcSC_X7Tnj2M4/s640/bableves.jpg)
Hozzávalók:
300 g gyöngybab
1 ujjnyi hosszú sárgarépa ugyanennyi petrezselyemgyökér
1 szeletke zeller
1 gerezd fokhagyma
fél fej vöröshagyma
1 nagy babérlevél
1 evőkanál finomliszt
1 evőkanál őrölt paprika
1 evőkanál olaj
szelet paradicsom és zöldpaprika
valami füstölt: sonka, kolbász, szalonnabőrke vagy sonkalé
só
Elkészítés:
A babot nem muszáj beáztatni, egy kicsit továbbfő. Felteszem vízben vagy sonkalében a megmosott babot, a fokhagymát, vöröshagymát, zellert és babérlevelet is beleteszem. Ha van, akkor a füstölt sonkadarabot is. Együtt főzöm. Egy óra múltán hozzáadom a répát, gyökeret, paradicsomot, paprikát is. Ekkor megsózom. Ha már majdnem egészen puha a bab, akkor berántom. Az olajon megfuttatom a lisztet, lehúzom a tűzről és a pirospaprikát is belekeverem. Hídeg vízzel felengedem és a levesbe öntöm. Ezzel is jól összeforralom. Közben csipetkét készítek és azt is a levesbe csipkedem (vagy csigatésztával befőzöm). Tejföllel vagy anélkül ehető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése