Bableves


Szárazbab leves



Hozzávalók:
300 g gyöngybab
1 ujjnyi hosszú sárgarépa ugyanennyi petrezselyemgyökér
1 szeletke zeller
1 gerezd fokhagyma
fél fej vöröshagyma
1 nagy babérlevél
1 evőkanál finomliszt
1 evőkanál őrölt paprika
1 evőkanál olaj
szelet paradicsom és zöldpaprika
valami füstölt: sonka, kolbász, szalonnabőrke vagy sonkalé


Elkészítés:
A babot nem muszáj beáztatni, egy kicsit továbbfő. Felteszem vízben vagy sonkalében a megmosott babot, a fokhagymát, vöröshagymát, zellert és babérlevelet is beleteszem. Ha van, akkor a füstölt sonkadarabot is. Együtt főzöm. Egy óra múltán hozzáadom a répát, gyökeret, paradicsomot, paprikát is. Ekkor megsózom. Ha már majdnem egészen puha a bab, akkor berántom. Az olajon megfuttatom a lisztet, lehúzom a tűzről és a pirospaprikát is belekeverem. Hídeg vízzel felengedem és a levesbe öntöm. Ezzel is jól összeforralom. Közben csipetkét készítek és azt is a levesbe csipkedem (vagy csigatésztával befőzöm). Tejföllel vagy anélkül ehető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

@templatesyard