Smarni - Császármorzsa (búzadarás változat)





A smarni a legenda szerint Ferenc József császár kedves étele, állítólag saját találmánya, és így Bécsből származott át hozzánk. Készítéséről megoszlanak a vélemények, ahány háziasszony, majdnem annyiféle recept. Leginkább az alapanyag vonatkozásában vannak eltérő álláspontok, lisztből vagy darából készítsük, esetleg ezek valamilyen arányú keverékéből. Állítólag az igazi smarni csak lisztből készül, én fele darával csinálom, mert a fiúk így szeretik. Smarnit nem ördöngösség sütni, a nehézség inkább akkor van, ha SOK smarnit kell sütni, ekkora tömeget nehéz kezelni, megpirítani. Nálunk pedig sokat kell, és még így sem marad vacsorára. Én így csinálom ezt:

Császármorzsa - Smarni



Hozzávalók:
150 g búzadara
100 g finomliszt
50 g rétesliszt
3 tojás
4 dl tej
20 g vaj a tésztába + 50 g vaj a sütéshez
csipet só
80-100 g cukor
reszelt citromhéj
kevés vaníliakivonat
aki szereti, 50 g mazsola

A vajat azért teszem a tésztába, mert Ferenc József idején a tej nem 1,5%-os volt, mint ma, így pótolok egy kis tejzsiradékot. Ezt tejszínnel is megtehetjük, egy dl tejet kiváltok vele, ekkor azonban vajat már nem adok hozzá.

Elkészítés:

A darát, a liszteket, a cukor felét, a sót és a citromhéjat egy nagy tálba teszem, akkorába, hogy a legvégén is elférjen. A tojások sárgáját, az olvasztott vajat és egy-két dl tejet hozzáadom, és simára keverem. Beleöntöm a többi tejet is (ekkor lehet beleadni a mazsolát is). Állni hagyom félórát legalább. A sütőt 200 fokra melegítem, egy nagy gáztepsibe bele teszem az 50g vajat és betolom a sütőbe. A tojásfehérjét habbá verem, mikor már habos, hozzáadok pár csepp citromlevet (ecetet is lehet) és azzal nagyon keményre felverem a habot. Akkor jó, ha a habverő csíkokat, mintákat húz bele. Ekkor beleteszem a cukor másik felét, és azzal szép fényesre keverem még. A habot óvatosan a masszához adagolom és lazán beleforgatom. Először a felét, aztán a másik felét. Kiveszem a tepsit a sütőből és beleöntöm a masszát, mehet sülni. Én az előbb megadott adagnak mindig a dupláját készítem, hogy három felnőttnek legalább 2-2 tányérral jusson, különben elzavarnának otthonról :)))
Kb. 15-20 percig sütöm, már sehol ne legyen folyékony vagy nagyon lágy, a széle és alja már piruljon is. Ekkor kiveszem, és 6 téglalapra vágom recés késsel (egyet hosszába vágok, kettőt keresztbe). Ezeknek egyenként alányúlok egy lapáttal és megfordítom őket. Visszateszem, hogy a másik fele is piruljon, kb. 15 percre. Ismét kiveszem, és egy kisvilla segítségével darabokra marcingolom a téglalapokat a tepsiben. 5-10 percet még így is pirítom. Ekkor kész. Ne száradjon ki, mert úgy nem finom.
Mi kétéves házi sárgabaracklekvárral és porcukorral ettük.
Készítsd el ezt a változatot is: Smarni, császármorzsa (búzadara nélkül)

13 megjegyzés:

  1. Ma kéttucat smarnireceptet olvastam, de ezt fogom kipróbálni! Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Kíváncsi leszek, hogy ízlett.

    VálaszTörlés
  3. Régen én is kevertem, ma már csak darából csinálom. Minden nagyon stimmel, de sütőben sosem készítem. Van erre külön jó lábasom, abban forrósítom a margarint és abba öntöm a masszát és forgatom, darabolom. A vége nálunk is ugyanaz: sosem elég. (A smarni valóban a Kaisersmarn-ból leledzett, echte sváb holmi, paraszt nagyszüleim nem is ismerték.)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Wiselady!
    Néhány napja véletlenül találtam rá a blogodra (egészen pontosan a nosalty-n levő mályvacukor receptnél a hozzászólások közt volt a Tiéd, hiszen a forrása a receptnek nem volt megadva és felismerted hogy a sajátod).
    Azóta rengeteg receptedet elolvastam és sokat le is mentettem. :-)
    Ezt a smarni receptet pedig tegnap megsütöttem, aztán olyan jól sikerült hogy ma is. :-)
    Ma viszont érdekes módon "vízszintesen kettévált" a tészta, amikor forgattam vettem észre, de így is megsült és nagyon finom lett.
    Köszönöm a sok-sok finom recept ilyen pontos leírását!

    VálaszTörlés
  5. @Mamacuka
    Nagyon örülök, hogy jó lett. Szívesen látlak az olvasók között.

    VálaszTörlés
  6. Gondoltam, nézek egy újabb smarni receptet, mert 3 féle van, de nem árt újítani. Ez annyiban különbözik az enyéimtől, hogy én mindig tisztán darából csináltam. Én is sütőben szoktam elkészíteni, serpenyőben nem is próbáltam. Ma ezt fogom elkészíteni.Az unokáim biztos örülni fognak.
    békili

    VálaszTörlés
  7. Kipróbáltam a receptet és nagyon jól sikerult, én is mindig csak darábol kíszítettem. Orulkok, hoigy rátaláltam erre a receptre.

    VálaszTörlés
  8. Az én sváb származású nagymamámtól tanultam a smarni készítését, aki csak mosolygott a darából készített morzsán, mondván, hogy az nem smarni.10 kiflit felezett karikákra vágott(mint a gubához), vaníliás tejbe áztatta,+4 tojás sárgája,s ezt a masszát sütötte vaslábosban kevergetve, míg jó morzsás nem lett.A mazsola, házi baracklekvár,porcukor az stimmel.Én is így készítem,eszméletlen finom!

    VálaszTörlés
  9. @violini
    Ez nagyon érdekes változat, köszönöm, hogy leírtad.

    VálaszTörlés
  10. Kipróbáltam már több receptet, de mindig visszatérek ehhez. A legfinomabb így:) Köszönöm!

    VálaszTörlés
  11. Kedves Wise Lady!
    A nővérem imádja a smarnit, ezért nekiálltam keresni egy jó receptet, hogy meglephessem vele meló után, akkor találtam rá a blogodra, és a fantasztikus receptjeidre.
    Ma el is készítettem, és engem teljes mértékben meggyőzött. Egyáltalán nem bonyolult, és isteni finom! Köszönjük, hogy megosztottad :)

    VálaszTörlés
  12. Ezt édesanyám mindig sütőben késztette

    VálaszTörlés

@templatesyard