Rakott csirkemell


Családunk minden tagja imádja ezt az ételt. Sajnos nem a legolcsóbb kategória. Nem tudok eleget készíteni, mert hidegen is nagyon finom.
Nagyon jó vendégváró étel, mert előző nap elkészíthető. Még jobb is, mert hidegen könnyebb szeletelni. Hidegbüfé-asztalról is pillanatok alatt elfogy.

Rakott csirkemell



Hozzávalók:

700 g csirkemell filé
100 g füstölt sajt
100 g normál sajt
3 tojás
1 dl tejföl
Annyi füstölt bacon, amellyel az edényünket ki tudjuk bélelni (nálam 200g
kevés finomliszt


Elkészítés:
Felszeletelem a húst, egy csirkemell filét lapjában éles késsel 3 szeletre vágok.
A sütőedényt kibélelem a baconnal, az alját és az oldalát is úgy, hogy majd a végén rá tudjam hajtani a húsra. Leütöm a 3 tojást egy mély tányérba, hozzáadom a tejfölt és egyneműre kavarom, sózom. A sajtokat lereszelem durvára és összekeverem egy tálkában. Egy tányérba finomlisztet öntök.
A hússzeletet a lisztbe mártom, utána a tojásba, mint panírozáskor. Lerakom az első sort szorosan, hézag nélkül. Megszórom sóval, meghintem a sajttal. Ezután újabb és újabb réteget rakok. A legvégére sajt kerüljön. Ekkor, ha maradt tojás és liszt összekeverem, ráöntöm a húsra.
A szalonnákat ráhajtom a széleken, ha szükséges foltozom úgy, hogy mindenütt befedje.
220 fokos sütőbe teszem, alufóliával lazán letakarva. Így sütöm 3/4 órát. Ekkor a fóliát leveszem, és még 1/4 óráig pirítom. Fogyasztás előtt hagyni kell hűlni, mert frissen nem szeletelhető. Kiborítjuk az edényből egy deszkára, felszeleteljük. Ha kihűlt, kicsit megmelegítjük tálaláskor. Hidegen nagyon szép, vékony szeleteket lehet vágni belőle.

A rakott csirkemellet egy magas, hosszúkás, teflonbevonatú süteménysütőben szoktam sütni. Süthető kisebb jénaiban is. A lényeg, hogy legalább 4 sorba rakjuk le, akkor jó. Ha kerek jénaiban sütöttük, akkor így kell felszeletelni: Először félbevágjuk a körlapot, majd a feleket egyenes szeletekre vágjuk. Nem baj, hogy nem egyforma nagyok lesznek.

1 megjegyzés:

  1. De gusztusos, szép!
    Ezt is elraktároztam a fejemben! Valamikor megcsinálom.

    VálaszTörlés

@templatesyard