Pogácsa


A pogácsa első ránézésre egyszerűnek tűnő feladat, de szerintem a háziasszonyok sokaságának nagy kihívás. Vajas leveles tésztából szeretem talán a legjobban, de azt egy kicsit macerás elkészíteni. Persze mélyhűtött kész tésztából nem kunszt, szoktam is alkalmazni. Kell legyen tehát egy gyorsabb, egyszerűbb változat is a tarsolyban, de finom is legyen, ne is száradjon ki. Nekem ez a recept vált be.

Egyszerű pogácsa



Hozzávalók:
200 g finomliszt
100 g rétesliszt
100 g vaj
100 g túró
negyed kocka élesztő
fél dl tej
1 kk cukor
1 kk só
1 tojás összekeverve (hagyni belőle a kenéshez is)
1 tk tejföl

Elkészítés:
A vajat összetöröm a túróval krémesre, homogénre, majd elmorzsolom a liszttel. (Ezt a fázist én úgy szoktam, hogy beleszórom az aprítógépbe és pörgetek rajta egy-kettőt. Persze csak több részletben fér bele.) Ezután az összes hozzávalót beleteszem a kenyérsütőgépbe és dagasztóprogramot indítok. Akinek nincs: a tejet meglangyosítani, bele a cukrot és az élesztőt. Ha felfut, akkor összegyúrni a liszttel, sóval, tojással, tejföllel. Jó alaposan kidolgozni.
Ha kemény a tészta, akkor még tehetünk hozzá tejfölt. Ha duplájára kelt, akkor kiveszem a gépből, kinyújtom, háromrétegűre hajtom. Összesen háromszor hajtogatom, pihentetés nélkül. Ezután kinyújtom a tésztát, a vastagság attól függ, mekkora a pogácsaszaggatónk (én szoktam használni vékonyabb falú poharat is szaggatáshoz, jól lehet vele dolgozni). Az én szaggatóm 3,5 cm átmérőjű, így kb, 2 cm vastagra nyújtom. Ekkor nem túl mélyen bekockázom a tészta tetejét és kiszaggatom úgy, hogy minél kevesebb hulladék legyen. A végén a hulladékot is összegyúrom, kiszaggatom, amíg csak van. Vékonyan kiolajozom a tepsiket.
Beleteszem sorban a tepsibe úgy, hogy minden egyes darabot megfogom az oldalánál a két tenyeremmel és megsodorgatom, hogy szép egyenes legyen és magas. Megkenem a tetejét tojással. A tepsiben hagyom kelni egy fél órát még. Közben begyújtom a sütőt. Ha megkelt kisütöm kb. 30 perc alatt 4-es fokozaton.

A pogácsa tetejének kockázása. Vegyünk egy vékony pengéjű recés kést (én a kenyérvágóval szoktam). Először egyik irányban húzzunk lazán, határozottan párhuzamos vonalakat a tésztán, ne túl mélyen.
A következő fázis a nehezebb, a másik irányban. Ekkor ugyanis felhajtódnak az előbb bevágott részek, a csücsköknél. Ezért a másik irányban apró, oda-vissza nyiszitáló vágó mozdulatokat végezzünk az előző irányra ferdén. Így szép rombuszokat kapunk.

2 megjegyzés:

@templatesyard