Nokedli - Wise Lady ajánlásával


Az én férjem nokedlivel szereti a pörköltet. Hiába létezik még sok más köret, neki azzal az igazi. A nokedli készítés macerás, utálatos kiszaggatni, ha nem figyelsz szétfő, s utána rémálom a mosogatás. Feltéve, ha nincs egy tuti recepted. Régóta készítem így, tizenegynéhány éve. Valahol találhattam a leírást, én már nem tudom megmondani, honnan származik.
Pillanatok alatt kikeverhető, nem fő szét, hanem gyönyörű gurulós lesz, könnyű szaggatni, és könnyű elmosni a szaggatót és a tálat.

Nokedli 4 adag




Hozzávalók:
350 g rétesliszt
1 tojás + 1 sárgája
2 evőkanál olaj
1 kávéskanál só

Elkészítés:
Felteszek egy fazékba vizet forrni. Előveszek egy folyadékmérő poharat, beleütöm a tojást és a tojássárgáját, hozzáteszem az olajat, villával összehabarom, és annyi vízzel engedem fel, hogy együttesen pontosan 350 ml legyen, összekeverem. Egy tálba kimérem a réteslisztet, belekeverem a sót. Kikészítem a szaggatót, a tésztaszűrőt, és a zsírt (vajat, olajat).
Amikor a víz forrni kezd, akkor kezdek a nokedli készítéséhez, mert állnia nem szabad, összekeverés után rögtön szaggatni kell. A folyadékot a liszthez öntöm és összeforgatom fakanállal. Kidolgozni nem kell, épp csak összekeverni! Azonnal a szaggatóra helyezem (annyi részletben, amekkora a szaggató) és kiszaggatom. Közben fakanállal keverek rajta. Egy-két percig főzöm csak, akkor már jó is, ha a nokedlik feljöttek a víz felszínére. Ekkor a szűrőbe öntöm, jól lecsepegtetem. A szűrőben fordítgatok rajta, hogy a víz elpárologhasson mindenhonnan. Hideg vízzel leöblíteni nem szabad! Egy tálban diónyi zsírral (olajjal, vajjal) összeforgatom. Kész a gurulós nokedli, és nagyon könnyű mindent elmosni, amit használtunk.
Néha készítem úgy is, hogy a plusz tojássárgája helyett tejfölt adok hozzá, ez puhábbá teszi.
Ezt a receptet használom a tojásos galuska készítésekor is.

27 megjegyzés:

  1. Köszi-köszi, hogy felraktad újra - ki is próbálom : )

    VálaszTörlés
  2. A jó nokedlinak egyébként mindössze egy titka van szerintem, csak sokan nem is tudják. Épp hogy kell csak összekeverni. Nem túl simára, mert akkor folyós lesz, mint a palacsinta. Csak úgy rusztikusra. És éppen a v9iz forrása előtt kell végezni a műveletet, nem szabad állnia. Ennyi a titok. :)
    A nokedli 10 perces villámcsoda, ha valaki ismeri ezt a két trükköt.

    VálaszTörlés
  3. Igen, így van. De azért szerintem a másik titok a réteslisztben van:))).

    VálaszTörlés
  4. Kipróbáltam, tényleg jól működik ez a recept :) Az íze kicsit a daragaluskára emlékeztet.

    VálaszTörlés
  5. Na akkor ezt most elmentem a kedvencek közé ;)
    köszi!

    VálaszTörlés
  6. Tök jó, nekem is nokit kell csinálnom a pröklöthöz meg a paprikás csirkéhez meg a gombapörihez is... és éppen azon szoktam tűnődni, hogy hogy csinálják "egyesek", hogy nekik nem áll össze egy tömbbé, amikor már megfőttek és kihűltek a nokik. Volt aki hidegvizes öblítést ajánlott, volt aki ezt az olajozást... de valahogy nem jött be. A rétesliszt még nem jutott eszembe, ki fogom próbálni így, ahogy írtad.

    VálaszTörlés
  7. Bocs, nagyon macerás volt írni, el is szállt az írásom és az előbb nem írtam alá, mikor sikerült. Amúgy, ahogy végigpörgettem a köretes témát.. hát csorgott a nyálam! Ezt a bejegyzést nem kell kitenni, csak gondoltam utánaküldöm.
    KOS

    VálaszTörlés
  8. Csak javaslom, mert én Anyukámtól tanultam, hogy fele-fele arányban keveri a lisztet a rétesliszttel.
    Ugyan olyan finom és gurulós lesz tőle, mindenki csak dícsérte, ha nálunk evett .
    Béla

    VálaszTörlés
  9. Béla: Köszönöm a javaslatod, feltétlenül ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  10. az a nokedli, ami nem eszerint a recept szerint készül nem keverhető ki pillanatok alatt? az nem szaggatható könnyen? miért könnyebb ezután elmosni a tálat mint bármilyen más nokedlitészta után?
    a nagy titok pedig az, hogy miután készen van, szűrűbe téve át kell mosni folyó víz alatt, hogy lemossuk róla a lisztből kifőtt keményítőt, és akkor nem ragad össze. Keirah

    VálaszTörlés
  11. Ez szuper lett!Nagyon köszönöm,a nokedlit imádjuk de utáltam csinálni eddig,ezzel a recepttel tuti lett!Köszönöm!

    VálaszTörlés
  12. lehet hogy hülye kérdés, de annyi eltérő véleményt hallottam...a tészta a vízbe, vagy a kutyulékba kell? esetleg mindkettőbe? Mert a vízbe tuti kell szerintem

    A másik...mosogatás. Nekem soha nem okozott gondot, ugyanis a hideg víz gyönyörűen oldja a ragacsot. hisz eleve azzal higítják a tésztákat is. Szóval előbb hideg vizet folyatok az edénybe, kézzel körbetörlöm és voila...lehet mosogatni rendesen. Ugyanígy a szaggatóval.

    Mindenesetre a receptet most fogom kipróbálni, köszi érte és az összes többiért. Böngészgettem közöttük és rengeteg olyat találtam amit biztosan kipróbálok :) Most már iszonyatosan éhes vagyok :D

    VálaszTörlés
  13. bocsi...a sóra gondoltam :) most látom hogy tésztát kérdeztem...mondomm hogy az éhségtől már nem is látok jól...

    VálaszTörlés
  14. Csak ezt a receptet használom nokedli készítéséhez, nagyon bevált!

    VálaszTörlés
  15. Köszi szépen ki is próbáltam. Nagyon jó lett. Eddig nem raktam bele olajat. Nem is lett jó! Szerintem a 2 evőkanál olaj az igazi titok.

    VálaszTörlés
  16. Ma elkészítettem a csirkepörkölthöz, isteni lett! Nem lágy, hanem gurulós. Párom háromszor szedett:D Köszi a receptet!:)

    VálaszTörlés
  17. Ezentúl csak így csinálom, köszönöm a szuper receptet!

    VálaszTörlés
  18. A legjobb, köszönöm.

    VálaszTörlés

@templatesyard