Az én férjem nokedlivel szereti a pörköltet. Hiába létezik még sok más köret, neki azzal az igazi. A nokedli készítés macerás, utálatos kiszaggatni, ha nem figyelsz szétfő, s utána rémálom a mosogatás. Feltéve, ha nincs egy tuti recepted. Régóta készítem így, tizenegynéhány éve. Valahol találhattam a leírást, én már nem tudom megmondani, honnan származik.
Pillanatok alatt kikeverhető, nem fő szét, hanem gyönyörű gurulós lesz, könnyű szaggatni, és könnyű elmosni a szaggatót és a tálat.
Nokedli 4 adag
Hozzávalók:
350 g rétesliszt
1 tojás + 1 sárgája
2 evőkanál olaj
1 kávéskanál só
Elkészítés:
Felteszek egy fazékba vizet forrni. Előveszek egy folyadékmérő poharat, beleütöm a tojást és a tojássárgáját, hozzáteszem az olajat, villával összehabarom, és annyi vízzel engedem fel, hogy együttesen pontosan 350 ml legyen, összekeverem. Egy tálba kimérem a réteslisztet, belekeverem a sót. Kikészítem a szaggatót, a tésztaszűrőt, és a zsírt (vajat, olajat).
Amikor a víz forrni kezd, akkor kezdek a nokedli készítéséhez, mert állnia nem szabad, összekeverés után rögtön szaggatni kell. A folyadékot a liszthez öntöm és összeforgatom fakanállal. Kidolgozni nem kell, épp csak összekeverni! Azonnal a szaggatóra helyezem (annyi részletben, amekkora a szaggató) és kiszaggatom. Közben fakanállal keverek rajta. Egy-két percig főzöm csak, akkor már jó is, ha a nokedlik feljöttek a víz felszínére. Ekkor a szűrőbe öntöm, jól lecsepegtetem. A szűrőben fordítgatok rajta, hogy a víz elpárologhasson mindenhonnan. Hideg vízzel leöblíteni nem szabad! Egy tálban diónyi zsírral (olajjal, vajjal) összeforgatom. Kész a gurulós nokedli, és nagyon könnyű mindent elmosni, amit használtunk.
Néha készítem úgy is, hogy a plusz tojássárgája helyett tejfölt adok hozzá, ez puhábbá teszi.
Ezt a receptet használom a tojásos galuska készítésekor is.
Köszi-köszi, hogy felraktad újra - ki is próbálom : )
VálaszTörlésSzívesen.
VálaszTörlésA jó nokedlinak egyébként mindössze egy titka van szerintem, csak sokan nem is tudják. Épp hogy kell csak összekeverni. Nem túl simára, mert akkor folyós lesz, mint a palacsinta. Csak úgy rusztikusra. És éppen a v9iz forrása előtt kell végezni a műveletet, nem szabad állnia. Ennyi a titok. :)
VálaszTörlésA nokedli 10 perces villámcsoda, ha valaki ismeri ezt a két trükköt.
Igen, így van. De azért szerintem a másik titok a réteslisztben van:))).
VálaszTörlésKipróbáltam, tényleg jól működik ez a recept :) Az íze kicsit a daragaluskára emlékeztet.
VálaszTörlésKöszi a visszajelzést.
VálaszTörlésNa akkor ezt most elmentem a kedvencek közé ;)
VálaszTörlésköszi!
Tök jó, nekem is nokit kell csinálnom a pröklöthöz meg a paprikás csirkéhez meg a gombapörihez is... és éppen azon szoktam tűnődni, hogy hogy csinálják "egyesek", hogy nekik nem áll össze egy tömbbé, amikor már megfőttek és kihűltek a nokik. Volt aki hidegvizes öblítést ajánlott, volt aki ezt az olajozást... de valahogy nem jött be. A rétesliszt még nem jutott eszembe, ki fogom próbálni így, ahogy írtad.
VálaszTörlésBocs, nagyon macerás volt írni, el is szállt az írásom és az előbb nem írtam alá, mikor sikerült. Amúgy, ahogy végigpörgettem a köretes témát.. hát csorgott a nyálam! Ezt a bejegyzést nem kell kitenni, csak gondoltam utánaküldöm.
VálaszTörlésKOS
Csak javaslom, mert én Anyukámtól tanultam, hogy fele-fele arányban keveri a lisztet a rétesliszttel.
VálaszTörlésUgyan olyan finom és gurulós lesz tőle, mindenki csak dícsérte, ha nálunk evett .
Béla
Béla: Köszönöm a javaslatod, feltétlenül ki fogom próbálni!
VálaszTörlésaz a nokedli, ami nem eszerint a recept szerint készül nem keverhető ki pillanatok alatt? az nem szaggatható könnyen? miért könnyebb ezután elmosni a tálat mint bármilyen más nokedlitészta után?
VálaszTörlésa nagy titok pedig az, hogy miután készen van, szűrűbe téve át kell mosni folyó víz alatt, hogy lemossuk róla a lisztből kifőtt keményítőt, és akkor nem ragad össze. Keirah
Ez szuper lett!Nagyon köszönöm,a nokedlit imádjuk de utáltam csinálni eddig,ezzel a recepttel tuti lett!Köszönöm!
VálaszTörlésPilchard: nagyon örülök!
VálaszTörléslehet hogy hülye kérdés, de annyi eltérő véleményt hallottam...a tészta a vízbe, vagy a kutyulékba kell? esetleg mindkettőbe? Mert a vízbe tuti kell szerintem
VálaszTörlésA másik...mosogatás. Nekem soha nem okozott gondot, ugyanis a hideg víz gyönyörűen oldja a ragacsot. hisz eleve azzal higítják a tésztákat is. Szóval előbb hideg vizet folyatok az edénybe, kézzel körbetörlöm és voila...lehet mosogatni rendesen. Ugyanígy a szaggatóval.
Mindenesetre a receptet most fogom kipróbálni, köszi érte és az összes többiért. Böngészgettem közöttük és rengeteg olyat találtam amit biztosan kipróbálok :) Most már iszonyatosan éhes vagyok :D
bocsi...a sóra gondoltam :) most látom hogy tésztát kérdeztem...mondomm hogy az éhségtől már nem is látok jól...
VálaszTörlésCsak ezt a receptet használom nokedli készítéséhez, nagyon bevált!
VálaszTörlés@Manóka :)
VálaszTörlésEnnek igazán örülök!
Köszi szépen ki is próbáltam. Nagyon jó lett. Eddig nem raktam bele olajat. Nem is lett jó! Szerintem a 2 evőkanál olaj az igazi titok.
VálaszTörlés@Névtelen
VálaszTörlésÖrülök, hogy jó lett!
Ma elkészítettem a csirkepörkölthöz, isteni lett! Nem lágy, hanem gurulós. Párom háromszor szedett:D Köszi a receptet!:)
VálaszTörlés@Manóka :)
VálaszTörlésÉn is! :)
tejfolt tegyetek bele
VálaszTörléstejfolt tegyetek bele
VálaszTörlésszia,mennyit?
VálaszTörlés@Gábor Vadász
Ezentúl csak így csinálom, köszönöm a szuper receptet!
VálaszTörlésA legjobb, köszönöm.
VálaszTörlés