Húsvéti sonka




Gondolom minden gasztrobloggernek alap szakirodalom a Bűvös szakács blog. Én is így vagyok ezzel. Persze olyasmi ez számomra, mintha divatbemutatóra mennék. Megnézem a trendeket, az extravagáns ruhákat, de azért a ruhatáram valami hordhatóból állítom össze, figyelembe véve, amit ott láttam.
No így vagyok a csúcskonyhával is. Van ötlet, amelyet egy az egyben megvalósítok, van, amit csak figyelembe veszek, és van olyan is, amelyet az itthoni körülmények között, speciális eszközök nélkül meg se tudok csinálni. Pl. nem sütök lángszóróval húst:)))
Mindamellett felkeltette az érdeklődésemet a sous vide technika, kicsit utána is olvasgattam még. Családunkban főztünk már alacsony hőmérsékleten hosszú ideig (mint ahogy mások is) pl. abálás vízben és zsírban, lesütött hús, római tálban sütés stb., de a vákuumozás csak annyira volt jelen nálunk, hogy zacskójában főzöm a füstlit.
Tavaly belém bújt a kisördög és úgy döntöttem, megreformálom a sonka főzését, kipróbálom a vákumtechnikát még akkor is, ha nincs pontos hőmérőm, vákuumozóm.
Az eredmény fenomenális lett, az egész család lerohanta a különösen ízletes, zamatos, szép rózsaszínű, és rendkívül jól szeletelhető sonkát. El is fogyott két nap alatt, nem volt gondom a maradékkal. Eldöntöttem, mindig így fogom főzni, annyira bevált.

Húsvéti sonka



Hozzávalók:
egy kb. 1,5kg-os sonka
2 nagyon vastag nylonzacskó
befőttesgumi (nagy)
ha van, zacskóhegesztő

Elkészítés:
Ha a sonka hálós, akkor lebontom a hálót. Én általában nagyon enyhén füstölt, egészben hagyott lapockát szoktam főzni, amit a piacon veszek.
Két nagyon vastag nylon zacskót kerítek, a sonkát beleteszem az egyikbe és jól kinyomkodom a levegőt. A zacskó száját összeszorítom, és ("tüdővel vákuumozom") nagyméretű műanyagfecskendővel vákuumozom, azaz a maradék kevés levegőt jól kiszívom a zacskóból (és még mindig szorítom a zacskó száját). A csapból forró vizet eresztek és alátartom a zacskót, ettől a nylon jól ráidomul a sonkára. Még egy utolsó "vákuumszívás" és befőttesgumival elkötözöm a zacskó száját, nekem van egy pici elemes hegesztőm, azzal is lehegesztem. Ekkor a biztonság kedvéért beleteszem a másik zacskóba is, kiszorítom a levegőt és legumizom. (Ezzel már nem pepecselek annyit, mint a másikkal.)
Egy nagy fazékba vizet teszek, belerakom a zacskós sonkát, és felmelegítem kb. 80-85 fokig (ne forrjon), ekkor a legkisebb láng takarékjára teszem, és itt hagyom főni 4 órát. Közben ellenőrzöm, hogy ne melegedjen túl. Akkor a lángot elzárom, és hagyom a vízben kihűlni.
Update:
Érdemes a módszert egy kisebb darabbal kipróbálni, de akkor a főzési időt arányosan csökkenteni kell.
Ma délelőtt vettem egy nagyméretű műanyag fecskendőt, és az idén ezzel vákuumozok.

12 megjegyzés:

  1. Nem semmi! :)
    Én mostanában hallottam csak erről a módszerről. Nem tudom.
    Biztosan nagyon ízletes ami így készül, de van bennem egy kis félsz is. Mi van a nylonnal?
    Én a zacskós rizst sem szeretem, mert műanyagíze van. Ezen nem érződik?

    duende

    VálaszTörlés
  2. Nekem meg egy hőmérő kell még hozzá....

    Jut eszembe: 2 éve a szomszédos Ausztriába járok sonkáért, mert ott nem ezeket a gyorspácolt mérgeket árulják...Árban kb ugyanannyi( ja, közben felment az euro, sajna....) de szerintem még most is megéri, mert igazi sonka ízű sonka...Bár lehet, itthon is vannak jó beszerző helyek, de én nem ismerem.

    VálaszTörlés
  3. Eszem megáll! Micsoda technika! Nagyon ügyes vagy!

    Nálunk érdeklődés hiányában elmarad a húsvét, s inkább csak jelleget adó anyagnak veszek sonkát :-)

    VálaszTörlés
  4. Wise Lady,
    Viki nem akar locsolókat:))) Szerintem....
    Különben én sem kifejezetten:)))
    De sonka, kalács egyebek-az kell!!!

    VálaszTörlés
  5. Akkor kipróbálom valami kisebb dolgon először.
    A húsvéti sonkához nálunk kell a főzővíz is, mert abban főnek a tojások is, és a finom füstös főzővíz az alapja a töltött káposztának is.
    De majd egy darab húson kipróbálom, köszi! :)

    VálaszTörlés
  6. Trinity: nekem azért van egy folyadékhőmérőm, amivel a vízet tudom ellenőrizni, csak maghőmérőm nincs.
    Duende: hát igen, el kell dönteni, hogy a sonka legyen-e igazán zamatos vagy a tojás :)))
    Egyébként a sous vide-be túl sokat nem érdemes feccölni, mert otthon nem igazán tudod csinálni.
    Próbához: a húsokat különböző hőmérsékleten szokás vákuumfőzni, és az időtartamot se árt tudni.

    VálaszTörlés
  7. Ugyanezt a tippet adta a Lehel piaci hentes, ahol gyönyörű, füstölt, csont nélküli, fóliás parasztsonkát választottam: fóliával együtt tessék megfőzni, benne maradnak az ízek, illatok és szaftos marad.
    Kipóbálom.

    VálaszTörlés
  8. szerintem sütőzacskóval is jó

    VálaszTörlés
  9. Foliaba nem tennem, meg csak az mereg

    VálaszTörlés
  10. Én sütőzacskót használtam, ami 220 fokig nem ad okot félszre.

    A hőmérséklettartás érdekében a sütőt beállítottam 80-90 fokra, és abba raktam fazekastól a tüdővel vákuumozott sonkát, fedővel. 6 órán át "főztem", majd reggelig langyosra hült.

    Parasztsonka révén aggódtam, hogy szétválnak a rétegek, ezért még egy nagy tányérral is lesúlyoztam a zacskót, így még a víz is jól körülvette a főznivalókat.

    A főzés előtt egy napig áztattam a sonkát, és még le is mostam kézzel, azzal a céllal, hogy a saját levében főzés után se legyen nagyon füst ízű.

    Köszönjük a receptet!

    Atti

    VálaszTörlés

@templatesyard