Hasselback burgonya

Nagyon könnyen elkészíthető és finom körete a húsoknak ez a krumpliétel, de fűszeresen, vagy mártogatóssal önmagában is remek fogás, előételként vagy vacsoraként is megállja a helyét. És rendkívül mutatós!



Svédországból terjedt el, ma már az egész világon rendkívül népszerű. Nevét a stockholmi Hasselbacken étteremről kapta, itt szolgálták fel először az 1700-as években.
Harmonika krumplinak is hívható.
Bármely sütésre alkalmas burgonyafajtából készíthető. Ha újkrumpli, akkor héjával együtt sütjük, de elkészíthető hámozott változatban is.

1. Olvasztott vajat (esetleg olajat) öntsünk csészébe, és áztassunk bele 1-2 gerezd szétnyomott fokhagymát 20 percre. Tegyünk bele 1 púpos kávéskanál sót is.
2. Egyforma méretű, közepes burgonyákat válasszunk, ha héjával sütjük, sikáljuk meg, hogy teljesen tiszta legyen. Ezután egy vékony pengéjű késsel 2-3 mm-es szeletekre vágjuk úgy, hogy a krumplit nem vágjuk egészen végig, így alul egyben maradnak a szeletek.
3. Nyissuk szét a szeleteket egyenként, és a fokhagymás-sós vajjal kenegessük meg a szeletek között (használjunk szilikonecsetet).
4. Tegyük tepsibe és toljuk be a 180-200 fokos sütőbe. Tehetjük a rácsra is a krumplikat, ekkor vigyáznunk kell a lecsepegő vajjal. Süssük kb. 1 1/4 óráig, vagy amíg teljesen megpuhulnak. A sütés alatt időnként ecseteljük át őket vajjal.
5. A sütés vége felé meghinthetjük finomra reszelt zsemlemorzsával, kemény sajttal, ezt még pirítsuk rá. De enélkül is finom. Még megszórhatjuk sóval.
Hámozott változat fűszeresen

A hasselback burgonya változatosan készíthető.
Pl. tehetünk az olajba rozmaringot, borsot, pirospaprikát a fokhagyma mellé, vagy helyette. Használhatunk steakburgonya fűszerkeveréket. És még számos más fűszerezés lehetséges.

1 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jól hangzik! Meg fogom csinálni. Mert én a kumplit is krumplival. :))

    VálaszTörlés

@templatesyard