Harmonika krumplinak is hívható.
Bármely sütésre alkalmas burgonyafajtából készíthető. Ha újkrumpli, akkor héjával együtt sütjük, de elkészíthető hámozott változatban is.
2. Egyforma méretű, közepes burgonyákat válasszunk, ha héjával sütjük, sikáljuk meg, hogy teljesen tiszta legyen. Ezután egy vékony pengéjű késsel 2-3 mm-es szeletekre vágjuk úgy, hogy a krumplit nem vágjuk egészen végig, így alul egyben maradnak a szeletek.
3. Nyissuk szét a szeleteket egyenként, és a fokhagymás-sós vajjal kenegessük meg a szeletek között (használjunk szilikonecsetet).
4. Tegyük tepsibe és toljuk be a 180-200 fokos sütőbe. Tehetjük a rácsra is a krumplikat, ekkor vigyáznunk kell a lecsepegő vajjal. Süssük kb. 1 1/4 óráig, vagy amíg teljesen megpuhulnak. A sütés alatt időnként ecseteljük át őket vajjal.
5. A sütés vége felé meghinthetjük finomra reszelt zsemlemorzsával, kemény sajttal, ezt még pirítsuk rá. De enélkül is finom. Még megszórhatjuk sóval.
![]() |
Hámozott változat fűszeresen |
A hasselback burgonya változatosan készíthető.
Pl. tehetünk az olajba rozmaringot, borsot, pirospaprikát a fokhagyma mellé, vagy helyette. Használhatunk steakburgonya fűszerkeveréket. És még számos más fűszerezés lehetséges.
Ez nagyon jól hangzik! Meg fogom csinálni. Mert én a kumplit is krumplival. :))
VálaszTörlés