Ezt a tésztát sokféle sütihez felhasználhatjuk. Készülhet belőle kiskifli édesen, töltve, cannoli tésztacsövecske, ilyenkor nem kell hajtogatni. Ha hajtogatjuk, felhasználhatjuk krémeslapok, habroló, sajtos roló, gyors búrkifli, tiroli rétes, sajtos szál sütéséhez.
Az eredeti receptet évekkel ezelőtt szereztem, amikor habroló csöveket vettem, ehhez adták, én egy picit módosítottam.
A liszttel is lehet variálni. Finomliszttel készítve puhább és mégis porhanyós lesz. Minél nagyobb arányban használjuk hozzá a réteslisztet, annál ropogósabb és "szárazabb" lesz. Ha tisztán réteslisztből készítjük, előfordulhat, hogy nem fog kelleni az összes víz, így ne öntsük egyszerre hozzá. A legjobb hozzá a rétesliszt.
Gyors vajastészta alaprecept
Hozzávalók:
200 g vaj
300 g finomliszt vagy rétesliszt
1-2 evőkanál hideg víz
1 evőkanál ecet vagy 2 evőkanál savó
csipet só
Elkészítés:
Magas tálba kimérem a lisztet, hozzáadom a mikróban megpuhított vajat, ecetet, sót. A robotgépbe csak az egyik habverőt teszem bele és ezzel homogénre keverem. Azonnal felhasználható, de még jobb, ha áll egy éjszakát.
Ha édes süti készül belőle, akkor a tésztába is keverek 50g-nyi porcukrot.
Ha sós süteményhez használjuk, akkor sósabbra készítjük.
Ha hajtogatni kell, akkor tisztán finomlisztből készítem. Kinyújtom vékonyra, finomliszttel megszórom, és feltekerem, mint a bejglit. Ezután a kívánt formára nyújtom. Leveles, réteges lesz megsütve.
Minél több réteslisztet használunk, annál ropogósabb, omlósabb a tésztánk.
Megvettem! :)
VálaszTörlésduende
Hú, de jó....Akkor ezzel nincs annyi macera, mint a másik vajas tésztával. Köszi!!!
VálaszTörlésBevetettem ma ezt a receptet! Elképesztően jó! :) Köszönöm!
VálaszTörlésNagyon jól sikerül,csak ezt fogom csinálni,
VálaszTörlésMegpróbálom.
VálaszTörlés