Édeskömény saláta


Az édeskömény ritka vendég a konyhámban. A növénynek nevében is jelzett édeskés íze van, ánizsos mellékízzel. Nem nagyon tudtam ezzel mit kezdeni. De aztán rendszeresen lehet már kapni és izgatott mit is kezdhetnék vele. Utána olvasgattam egy kicsit és először levest főztem belőle. Jó volt, de azért túl nagy sikert nem arattam vele. Akkor találtam rá Gabojsza salátareceptjére. Éppen volt itthon majdnem minden, rukkola kivételével. Olajbogyóm is csak zöld. Hát elkészítettem így, és ízlett, finom volt. Azóta már kétszer csináltam. Hús mellé fogyasztjuk magában vagy savanyúság alternatívájaként. Az igaz, hogy fekete olajbogyóval sokkal dekoratívabb és fotogénebb, de azért így is finom. A rukkolát azóta is kihagyom belőle.

Édeskömény saláta
Hozzávalók:
1 édeskömény
két narancs
1 fej lilahagyma
100 g olajbogyó, mag nélküli
csipet fehérbors
olivaolaj


Elkészítés:
Ha van az édesköménynek levele és szára azt levágom és elteszem, ízesítésre felhasználom máshol. Például most vasárnap egy almakompótba főztem bele, vagy gyümölcslevesbe is lehet stb.
A gumót hosszában kettévágom, majd keresztben nagyon vékonyan felszeletelem. Ugyanígy darabolom a lilahagymát is. A narancsot gerezdekre bontom, a gerezd közepén felhasítom a hártyát és lehúzom. Én a narancsfiléket még eldarabolom kisebbre, az olajbogyókat is félbevágom, hogy minden falathoz jusson minden, mert így szeretem.
Őrölt fehérborssal megszórom, olivaolajjal megöntözöm. Csak fogyasztás előtt sózom.

1 megjegyzés:

@templatesyard