Almáspite
Hozzávalók:
A tésztához:
300 g zsír (vagy vaj)
400 g finomliszt
100 g rétesliszt
1 tasak sütőpor
csipet só
2 tojás
150 g cukor
tejföl
Töltelékhez:
5 evőkanál cukor
1,5 kg alma (hámozatlanul ennyi)
házi zsemlemorzsa
darált dió, dejó vagy búzacsíra
fahéj,
mazsola (ki is maradhat)
Elkészítés:
A lisztbe keverem a sütőport, elmorzsolom benne a zsírt, hozzáadom a cukrot. Ezután a tojással összegyúrom. Morzsalékos és nehezen áll össze. Ha kell, egy-két evőkanál tejföllel segítem, hogy összeálljon. Két részre veszem. Az asztalra vastagabb fajta folpack fóliát terítek, meglisztezem és ezen nyújtom ki a tésztalapokat. Vigyázni kell, hogy ne ragadjon a fóliához, mindig picit lisztezzük. Egészen pontosan nyújtom ki, ha kell, késsel levágom a kilógó széleket és a hiányzó helyekre tapasztom.
A tepsit nem kell kikenni. Begyújtom a sütőt.
A legnehezebb rész következik, a tésztát el kell juttatni a tepsibe. Ennél már csak az a nehezebb, amikor a másik lapot kell a tetejére borítani.
Meghintem liszttel, fogom a nyújtófát és óvatosan elkezdem feltekerni a tésztát, közben a fóliát húzom lefelé. A tepsit közvetlenül odarakom és a tésztát elkezdem legörgetni. Óvatosan meg is lehet igazítani. Ha elszakad nem baj, foltozzuk nyugodtan.
Kinyújtom a másik lapot is, ami majd a tetejére megy, méretre szabom.
Miközben én a tésztanyújtással foglalkozom, addig a férjem megpucolja az almát :))). Ha nincs segítségünk, akkor most pucoljuk meg az almát, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
Nem szoktam kinyomkodni a levét, hanem azonnal hozzáfogok a töltéshez.
A tésztát először nagyon vékonyan meghintem zsemlemorzsával, majd darált dióval is (dejó vagy búzacsíra is finom). Erre rétegezem az alma felét. Meghintem fahéjjal, rászórok 3 evőkanál cukrot, meghintem darált dióval is bőven, teszek rá mazsolát. Ezután jön az alma másik fele, szórok rá 2 evőkanál cukrot, diót és végül meghintem vékonyan zsemlemorzsával. Erre borítom a másik tésztalapot szintén nyújtófás módszerrel.
Ekkor kézzel lelapogatom, kicsit tömörítem, villával megszúrkálom a tetejét, hogy a gőz távozhasson a töltelékből és a sütőbe tolom.
Kb 30 perc alatt sül meg. Ez a mennyiség egy nagy gáztepsire elegendő.
Ha kész, kiveszem, kicsit hűlni hagyom, de még langyosan szeletelem (ekkor ugyanis már sorban állnak a tepsi mellett a kóstolók) egy recés késsel.
Valójában sokkal gyorsabban megvan, mint a leírásból kitűnik.
Ha az alma savanykás, akkor tegyünk hozzá szóráskor még egy evőkanál cukrot.
Ezt a pitét minden évszakban szoktam sütni. A meggyes klasszikus változat, de készítettem már cseresznyéből, szilvából, ringlóból is. A cukor mennyiségét a gyümölcshöz kell igazítani. Szilvához, cseresznyéhez kevés kell, meggyhez, ringlóhoz több.
A meggyes változat
Én is így szeretem. Nem vagyok egy nagy sütirajongó, de az almás és meggyes pitét nagyon szeretem.
VálaszTörlésNálam is van a blogon... :)))
Nagyon gusztikák! :)
http://okostojas.blog.hu/2009/10/18/karamelles_meggyes_pite
VálaszTörlésa lapnyújtás egyszersítése szerintem.
Köszönöm, nagyon jó ötlet, ki fogom próbálni.
VálaszTörlésSzép estét! Én, mint amatőr szaki megcsináltam a receptet és mennyei lett. Némi javallat, nekem a tésztából hiányzott a citrom, ezért a 2. adagba tett 1 citrom héját, illetve kérdésem is lenne: nagyon részletesen és jól leírta a folyamatokat, egy dolgot nem láttam :S hány fokon is kell ezt 30 pecig sütni??? Én 160 fokon, de lehet másképp kell. Ha elkerülte volna a figyelmemet, akkor ezért elnézést:
VálaszTörlésPityke
@Pityke
VálaszTörlésÖrülök, hogy finom lett. A citrom jó ötlet. Én 180 fokon szoktam sütni, légkeverés nélküli gázsütőben, amelynek az aljába alufóliát teszek. Gondolom, modernebb sütőben más lehet a hőmérséklet.
Bolti zsír is jó, vagy margarin? Éva
VálaszTörlés@Éva
VálaszTörlésMindkettőt használhatod. A bolti zsírnál fontos, hogy teljesen szagtalan legyen.
Köszönöm a receptet, tökéletes! :)
VálaszTörlés