Babfőzelék szárazbabból


Babfőzelék szárazbabból

Hozzávalók:
300 g bab
100 g zsíros füstölt szalonna
zsír vagy étolaj szalonna helyett
2 evőkanál finomliszt
1 teáskanál pirospaprika (elhagyható)
1 babérlevél
1/2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kispohár tejföl (1,5-2 dl)

pár csepp ecet (elhagyható)

A babot 30 percig főzöm, ekkor leöntöm a főzőlevét (így nem fog puffasztani). Újra felöntöm hideg vízzel és puhára főzöm, só nélkül,  a babérlevéllel.
A kockára vágott szalonnát serpenyőben kiolvasztom, beleteszem az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, megdinsztelem. Beleteszem a lisztet, halvány rántást készítek, legvégén a pirospaprikát is belekeverem.
A rántást felengedés nélkül belekeverem a forrásban lévő babba, hozzáadom a tejfölt, sózom. Ha kell, vízzel hígítom. Ha nem elég savanykás a tejföltől, pár csepp ecetet adok hozzá.
5 perc alatt összeforralom.
Főtt vagy sült kolbász, pörkölt lehet a feltétje.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

@templatesyard