Nyári tiramisu - tejszínes változat


A klasszikus tiramisu nyers tojásból készül: a sárgáját kikeverjük cukorral, a fehérjét habbá verjük. Ezért nyári hőségben könnyen romló desszert. A nyári változatban a tojáshabot tejszínhab helyettesíti, a tojássárgáját pedig hőkezeljük. Így a szalmonella fertőzésnek esélye sem lehet. Természetesen ezt a változatot is mihamarabb el kell fogyasztani, de ez nem szokott gond lenni.



Hozzávalók: 20x30 cm-es jénai tál, 12 nagy szelet

500 g mascarpone (én sokszor 2 doboz 450g-os Spar tejfölből készítek: Mascarpone házilag)
500 ml tejszín
250 g kristálycukor
36-40 db babapiskóta
5 tojás sárgája
10 g porzselatin
300-400 ml presszókávé (gyerekek esetén koffeinmentes)
0,5 dl amaretto, rum, konyak vagy whiskey (gyerekek esetén elhagyandó)
kakaópor

A tojássárgáját összekeverem a cukorral, és vízfürdő fölött kb. 60 fokra melegítem, néhányszor átkeverem közben. Ez azt jelenti, hogy ujjunkkal csípős melegnek érezzük.
Leveszem a vízfürdőről, hagyom 5 percig háborítatlanul, ezalatt még ezen a hőfokon marad és így az esetleges szalmonella baktériumok elpusztulnak (bővebben itt olvashatsz erről: Tojás szalmonella mentesítése házilag). Ezután mixerrel habos-fehérre keverem. Hagyom teljesen kihűlni.
Hozzákeverem a mascarponét, az alkoholt.
A zselatint 1 dl vízzel leöntöm.
A tejszínt habbá verem.
A zselatint mikróban 20 másodperc alatt felmelegítem, és hozzámixelem a tojásos keverékhez, ezután kanállal óvatosan belekeverem a tejszínhabot is.
A piskótákat 1 másodpercre a kávéba merítem, kirakom a tál alját, megszórom kakaóporral, fele krémet rásímítom, újabb réteg piskóta, krém.
Hűtőben 6-8 órát állni hagyom.
Tálaláskor a tetejét kakaóporral megszórom.

A képen látható tiramisu Spar tejfölből házilag csepegtetett krémsajtból készült. Ez a tejföl nem savanyú, kiváló krémsajt lesz belőle. Mascarpone házilag

A tojássárga hőkezelését fagylaltok készítésekor is ajánlom!

1 adag 1038 kcal
1 adag tartalmaz:
zsír szénhidrát  fehérje
 35 g        174 g  7 g
 30 %        67 %  3 %

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

@templatesyard