2014. december 14., vasárnap

Tejszínes, diós pontyfilé karácsonyra

0 megjegyzés

Ez a halétel sok éve része a karácsonyi vacsorának nálunk, nincs vele sok teendő, kora délután előkészíthető, szinte "magától" elkészül, és nagyon különleges, ünnepi étel, melynek maradékáért másnap harcba bocsátkoznak a családtagok.
Előnye még, hogy olcsó halból, pontyból készül. Köretként hercegnőburgonyát és sajtos cukkinit adok hozzá, amelyet szintén előre előkészíthetek, így szenteste vacsora előtt csak begyújtom a sütőt, ha megsült, már tálalhatok is.
A fotók a tavalyi vacsoránál este, villanyfényben készültek, ezért nem lettek jó minőségűek.



Hozzávalók: (4 személyre bőségesen)
1 db 2 kg-os ponty vagy 2 db 1 kg-os
4 gerezd fokhagyma
1- 1,5 dl habtejszín
2-3 evőkanál napraforgóolaj (nem olíva!)
50 g vaj
100 g dió durvára vágva
pár szál petrezselyemzöld


A pontynak levágom a fejét és a farokuszonyát, majd mindkét oldalon bevágom a hátaközépnél végighúzódó gerinccsont mentén, folytatom a vágást a nagy bordák felett, és így a csontvázat eltávolítom. A gerinc mentén és a farokrészen (ahol az Y szálkák vannak) egy vékony pengéjű nagyon éles késsel 1-2 mm-enként a bőrig beirdalom, így elvagdosom a szálkákat. Hallani fogjuk, ahogy a vágáskor ropognak. A bőrt ne vágjuk át! (Ezt a műveletet előző nap, esetleg délelőtt szoktam elvégezni.)
A diót deszkán késsel durvára aprítom, félreteszem.
A fokhagymát nyomóval szétnyomom, 1-2 szál petrezselyemzöldet felaprítok, és 1 dl tejszínbe beáztatom őket 1/2 órára. Ezután a 2 nagy (vagy felezni is lehet őket) halfilét bőrére fektetem, húsát besózom, majd szilikon ecsettel a fokhagymás tejszínnel bekenem a halat. Hűvös helyen sütésig pácolom.
Sütés előtt egy tepsit beolajozok, bőrével lefelé ráfektetem a halfiléket. 50 g olvasztott vajjal meglocsolom, és 200 fokos előmelegített sütőbe tolom. 25 perc sütés után megszórom a durvára vágott dióval, és addig sütöm, amíg a dió megpirul (kb. 10 perc).
Kevés friss petrezselyemzölddel még megszórhatjuk, de csak módjával.


Megjegyzések

0 megjegyzés ehhez: "Tejszínes, diós pontyfilé karácsonyra"

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com