2014. december 13., szombat

Tejfölös pogácsa - Lucapogácsa

2 megjegyzés

Szent Lucia tiszteletére ünnepeljük december 13.-án Luca napját. Ehhez a naphoz számos népi szokás, hagyomány és hiedelem fűződik. 1600 körül ez a nap volt az év legrövidebb nappala (téli napforduló), ez mostanra már december 21-ére tolódott.

Miután Szegeden születtem és sokáig ott is éltem, most pedig Zalában élek, mindenképp  sütnöm kellett Luca pogácsát ugye. 12-én sütöttem, mert a hagyomány szerint Luca napján tilos a sütés. Amolyan lustácskásan én most kockára vágtam, minél hamarabb kész legyen, nem bajlódtam a szaggatással.


"Luca napját Európa számos népe kultikus célzatú sütemény evésével is megünnepli.
A szegedi tájon máig sütött lucapogácsa jó sok zsírral készül. Sütés előtt kis tollakat szúrnak bele minden családtag számára külön-külön. Akié sütés közben elég, hamarosan meghal. Így van ez Bátyán, Dusnokon, Bócsán is. A szegedi gazdasszony még ércpénzt is szokott belesütni. A pénzt azután vagy az eleséggel keverve a jószágnak, főleg disznónak adják, vagy pedig a legközelebbi vásár alkalmával az állat vételárába fizetik bele, hogy szerencséjük legyen hozzá. Az is szokás, hogy a pogácsába rejtett pénzt koldusnak adják oda. Akadnak olyanok is, akik azért vetik a templomi Szent Antal-perselybe, hogy a jószághoz szerencséjük legyen. Legújabban azonban már azé lesz, főleg gyerekeké, aki éppen megtalálja.
A lucapogácsa morzsájából a tápaiak a tehén elé, a ló abrakjába is szoktak szórni. A pogácsa egyébként már vagy az ünnep estéjén, vagy pedig napján ebéd után kerül fogyasztásra.
A Zala megyei vendek Luca hajnalán napkelte előtt kenyérlisztből nagy pogácsát sütnek, amelyet még aznap a jószágokkal etetnek meg. Némely helyen az asztalfiókba is tesznek a pogácsából, hogy alkalomadtán porrá zúzva, valamelyik megbetegedett jószágnak adják. Főleg akkor veszik elő, ha az állat szája habzik, vagyis megveszett."

Hozzávalók:

600 g finomliszt
150 g vaj (vagy sertészsír)
20 g só
20 g friss élesztő (vagy egy tasak szárított)
1 teáskanál cukor
1 dl tej
1 db tojás + 1 fehérje
3 dl tejföl
a kenéshez 1 tojás sárgája

A tejet a cukorral meglangyosítjuk, és az élesztőt felfuttatjuk.
A liszthez adjuk a sót, és a vajjal elmorzsoljuk.
A vajas liszthez hozzáütjük az egész tojást és 1 tojás fehérjét, beleöntjük az élesztőt, és a tejföllel összegyúrjuk.
Kinyújtjuk 1 cm vastagra, négyrétegűre összehajtjuk, 15 percig pihentetjük. Ismét kinyújtjuk, hajtogatjuk, pihentetjük.
Utolsó nyújtásnál 2 cm vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. (Vagy késsel felkockázzuk.)
Tepsire rakjuk, tetejét megkenjük a tojássárgájával, és megszórjuk (reszelt sajt, köménymag, szezámmag, mák stb).
Tepsire tesszük, 1 óráig kelesztjük.
200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.

Megjegyzések

2 megjegyzés ehhez: "Tejfölös pogácsa - Lucapogácsa"

Barbara írta... [Válasz erre...]
2015. december 13. 12:50

Most találtam rá a receptre. Azért választottam ezt,mert én is szegedi vagyok. Zsírral készítettem. Már az összeállításánál éreztem,hogy jó lesz.Könnyű volt összegyúrni. Olyan simogatóan bársonyos lett a tészta. Nagyon finom lett,puha omlós belső,ropogós külső. Pedig még 5 perces áramszünetem is volt közben. Köszönöm.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2015. december 13. 18:38

@Barbara
Örülök neki, hogy ízlett. Én is sütöttem.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com