2014. november 7., péntek

Tárkonyos, tejfölös húsgombócleves

0 megjegyzés



Hozzávalók:
250 g darált hús
1/2 zsemle vagy 1/2 szelet kenyér
2 evőkanál zsemlemorzsa
1 tojás
néhány szál petrezselyemzöld

étolaj vagy zsír
1 evőkanál liszt
1/2 vöröshagyma
1 szál sárgarépa
1 szál gyökér
1 szelet zeller
1 púpos teáskanál őrölt pirospaprika
szárított vagy friss tárkony
2-3 evőkanál tejföl (vagy ízlés szerint)

bors

A zsemlét vízbe áztatjuk, a petrezselyemzöldet felaprítjuk.
A darált húshoz tesszük a kinyomkodott, szétmorzsolt zsemlét, a petrezselyemzöldet, tojást, 1 kávéskanál sót, őrölt borsot. Villával összedolgozzuk egyneműre. Annyi zsemlemorzsát gyúrjunk hozzá, hogy még lágy, formázható legyen.

A zellert, gyökeret és répát karikára vágjuk, a vöröshagymát felaprítjuk.
A hagymát a forró zsiradékon dinsztelni kezdjük, félidőben hozzáadjuk a felaprított zöldségeket is, és pár percig együtt dinszteljük. Rátesszük a lisztet, átpirítjuk, majd a tűzről félrehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát, azzal is átkeverjük. Egy bögre hideg vízzel felengedve csomómentesre keverjük.
Kb. 2 literre kiegészítjük, sózzuk és felforraljuk.

A darált húsból diónyi gombócokat formálunk és a forrásban lévő levesbe tesszük. Kb. félórát lassú tűzön főzzük.

A tejfölt 1/2 dl leveslével csomómentesre elkeverjük, a levesbe öntjük. Beletesszük a tárkonyt is (ízlés szerint - én egy kávéskanál szárítottat szoktam), és 2 perc alatt készre forraljuk.
Aki szereti, tálaláskor még citromlével, ecettel tovább savanyíthatja.

Készítsd el a tejföl, pirospaprika és tárkony mentes változatot is: Húsgombóc leves

Megjegyzések

0 megjegyzés ehhez: "Tárkonyos, tejfölös húsgombócleves"

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com