2014. november 21., péntek

Mákos máglyarakás

0 megjegyzés
A mákos ételek és sütemények hagyományosan hozzátartoznak a magyar karácsonyi ünnepi ételekhez.
A mákos beigli, mákos guba remek alternatívája lehet ez a finom desszert.


Hozzávalók:   30x40 cm-es tepsi, 12 nagy szelet (10cm x10cm-es)
10 kifli vagy zsemle vagy ennek megfelelő kelt kalács
1 liter tej
8 tojás
8 evőkanál cukor
1-2 evőkanál citromlé
1 evőkanál zsemlemorzsa vagy édesmorzsa
2 evőkanál baracklekvár
3 közepes alma
400 g mák
kb. 2 dl tej

A kifliket felkarikázzuk. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájákhoz adunk 4 evőkanál cukrot, majd fokozatosan 1 liter tejjel elkeverjük.
A tojásos tejet a kiflire locsolgatjuk, közben átforgatva őket, és hagyjuk ázni kb. negyedóráig. Egyszer-kétszer fakanállal átforgatjuk még. Eközben megdaráljuk a mákot 4 evőkanál cukorral. Egy tepsit kikenünk vastagon vajjal, zsemlemorzsával megszórjuk. A sütőt begyújtjuk 180 fokra.
Beleöntjük a tepsibe az ázott kiflit, és egyenletesen elterítjük, nyomkodjuk is meg kissé.
A darált cukros mákra öntsük rá a felforrósított tejet, keverjük el.
Hámozzuk meg az almákat, reszeljük le, keverjük hozzá a mákhoz. Adjuk hozzá a citromlevet is, és ezt a keveréket rétegezzük rá a kiflire. Borítsuk le lazán egy alufóliával, ne szorítsuk rá. A tepsit a bemelegített sütőbe toljuk, és kb.30 percig sütjük.
Ha letelt az idő, a tojásfehérjéket felverjük habnak, ha már habos, adjunk hozzá kevés citromlevet, és még további 2 percig verjük, amíg nagyon kemény nem lesz. Ekkor beleteszünk 2 evőkanál lekvárt,
és azzal is verjük a habot tovább 1 percet. Eddigre a hab fényes, és annyira kemény, hogy késsel "szeletelhető".
Kivesszük a tepsit, a hőt feltekerjük 200 fokra, és a habot evőkanállal a mákra osztogatjuk.
Egy késsel óvatosan szétkenjük egyenesre, de vigyázva, ne nyomjuk agyon a habot. Majd egy villával
megcsíkozzuk a tetejét.
Betesszük a sütőbe, és addig sütjük, míg aranybarnára pirul a hab teteje. Ez 5-8 perc még.
Kivesszük a sütőből, és azon melegen egy recés késsel óvatosan bevágjuk a habot a tetején, ahol a szeletek lesznek, majd hagyjuk langyosra hűlni (kb. 20 perc). Ekkorra viszonylag jól szeletelhető lesz.
Óvatosan szeleteket vágunk, a széleken is körbevágjuk, lapáttal alányúlva vesszük ki őket, s tálaljuk.

Megjegyzések

0 megjegyzés ehhez: "Mákos máglyarakás"

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com