2013. december 13., péntek

Az ikeás svéd mandulatorta

12 megjegyzés



Sokat kísérleteztem azzal, hogy előállítsam a tökéletes változatot. Sok netes böngészés - svéd blogokban is - és 2-3 próbasütés után úgy hiszem, megszületett az igazi. Kb. 3 éve ezt a receptet használom változatlanul. Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel, és a családom tagjai is mind imádják ezt a tortát, azóta gyakori desszert nálunk.
Az elkészítése sem bonyolult, lehet vele villogni a vendégek előtt, s az sem utolsó szempont, hogy napokkal előbb is elkészíthető.


Hozzávalók:

20-21 cm-es tortaformához megadva

Tészta:
6 tojásfehérje
130 g cukor (1,5 dl)
115 g őrölt mandula
30 g holland kakaó (1,5 púpos evőkanál)
30 g kukoricakeményítő (1,5 púpos evőkanál)
pár csepp ecet vagy citromlé
csipet só

Töltelékhez:
6 tojás sárgája
1,5 dl habtejszín
130 g cukor (1,5 dl)
30 g kukoricakeményítő (1,5 evőkanál)
150 g vaj
1/2 zacskó vágott vagy szeletelt mandula

24-25 cm-es formához 8 tojásból készítjük.

Tészta:
8 tojásfehérje
180 g cukor (2 dl)
150 g őrölt mandula
40 g holland kakaó
(2 púpos evőkanál)
40 g kukoricakeményítő (2 púpos evőkanál)
pár csepp ecet vagy citromlé
csipet só

Töltelékhez:
8 tojás sárgája
2 dl habtejszín
180 g cukor (2 dl)
40 g kukoricakeményítő (2 evőkanál)
200 g vaj
1 zacskó vágott vagy szeletelt mandula


 
 

Elkészítés:

Én egy 21 cm átmérőjű formában szoktam sütni, ez adja a legideálisabb szeleteket.


A sütőt 180 fokra bemelegítjük. A forma aljára sütőpapírt vágunk, és vékonyan beolajozzuk. Az oldalát semmiképp se kenjük be, mert nem fog tudni tapadni a tészta.


Kimérjük a keményítőt, kakaót, darált mandulát.


Hozzáadjuk a csipet sót, és összekeverjük.


A tojásfehérjéből kemény habot verünk. Hozzáadjuk a pár csepp ecetet (citromlevet) és azzal még tovább verjük. Akkor jó, ha egy késsel belevágva éles vágási vonalat látunk. Ekkor beletesszük 2-3 részletben a cukrot, és azzal is fényesre mixeljük.


A száraz hozzávalókat egy evőkanállal óvatosan a habhoz keverjük.


A keveréket a formába öntjük és elsímítjuk. Ne nyomkodjuk le, csak szépen lazán símítsuk egyenesre.


A tésztát az előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 25-30 perc alatt megsütjük. Az ajtót 20 percig semmiképp se nyissuk ki


Amíg a tészta sül, addig egy száraz serpenyőben pirítsuk meg a szeletelt (vágott) mandulát, rázogassuk, keverjük, hogy egyenletesen piruljon. Tegyük félre.


Ha a tészta megsült, vegyük ki a sütőből, és a formában hagyjuk teljesen kihűlni. Addig készítsük el a krémet.
A tojássárgákat a cukorral habosra-fehérre mixeljük.


Egy lábosban a keményítőt és a tejszínt csomómentesre keverjük.


Sűrűre főzzük. Hozzákeverjük még melegen a vaj harmadát. Hagyjuk kb. 70-80 fokra hűlni.


A 70-80 fokos keményítőhöz mixeljük a cukros tojássárgákat, ismét felmelegítjük egy kicsit, de nem forrásig, csak 80 fokig, erre ügyeljünk, mert különben a tojássárgája ki fog csapódni. Folyton kevergetjük közben. Végül a maradék jéghideg vajat még forrón szintén belekeverjük. Hagyjuk hűlni. Ezután tegyük a krémet a fagyasztóba kb. 20-30 percig, hogy ne legyen folyós, hanem kenhető legyen.


A kisült tortalapot késsel körbevágjuk. Levesszük a karimát.


Megfordítjuk, és a sütőpapírt lehúzzuk. A tortát így hagyjuk, aljával felfelé, így szép egyenes lesz a teteje.


Egy recés kenyérvágókéssel kétfelé vágjuk.


Kivesszük a fagyasztóból a krémet, átkeverjük, a felénél kicsit kevesebb részét az alsó lapra kenjük.


Rátesszük a felső lapot, és a maradék krémmel bevonjuk, majd a torta oldalát is.
A megpirított mandulával beszórjuk.


A kész tortát a fagyasztóba tesszük. Kb. egy óra múlva már fogyasztható.

A svéd mandulatorta titka:
Mindig lehűtve fogyasztjuk. A fagyasztóban kell tartani, és ha enni akarunk belőle, akkor előre ki kell venni, hagyni kissé felengedni – ez kb. 20 perc, félóra, nyári hőségben kevesebb. Emiatt a tulajdonsága miatt eseményekre, vendégváráshoz jó előre elkészíthető, és fagyasztva tárolható.

Megjegyzések

12 megjegyzés ehhez: "Az ikeás svéd mandulatorta"

marisz57 írta... [Válasz erre...]
2013. december 13. 23:27

Nagyon tetszik ez a recept! Biztos hogy sort kerítek rá! :)

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2013. december 23. 6:13

Végre-végre, itt is fent! :)

Anett Gelencsér írta... [Válasz erre...]
2014. december 28. 13:02

Csodás recept! Nagyon köszönjük! Már kétszer megsütöttem és annyira ízlik mindenkinek, hogy bekerült a családi recepttárba :D

Kata Kóczián írta... [Válasz erre...]
2015. szeptember 24. 18:31

Szia! A töltelékhez amit írsz, hogy fél zacskó mandula az a lépéseknél nincs benne. Vagy azt a tetejére írod mert ez nekem nem annyira egyértelmű. Segítségedet köszönöm

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2015. szeptember 24. 19:55

@Kata Kóczián
A tetejére kell. A krémben nincs mandula.

Katalin Kovács írta... [Válasz erre...]
2015. november 25. 20:52

Gratulálok nagyon tetszik a tortád. A kérdésem, az hogy hány fokon sütöd valamint elő kell melegíteni sütőt?
Fel lehet szeletelni fagyasztás előtt vagy inkább maradjon egyben?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2015. november 26. 6:36

@Katalin Kovács
Előmelegített sütőben légkeverés nélkül 200 fokra teszem, és 10 perc után 180 fokra tekerem. Tűpróbáig sütöm.
Nem szoktam felszeletelni.

Réka írta... [Válasz erre...]
2015. december 29. 16:02

Hú ezzel leegtem..

Kati írta... [Válasz erre...]
2016. november 12. 16:40

Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Unknown írta... [Válasz erre...]
2016. november 19. 17:34

Hát nekem a krém egy nagy kaki lett, pedig mindent ugyanúgy csináltam.
Csomós, a tojás elválik a tejszíntől, és folyós az egész.
Inkább megveszem az ikeában, ez nem ér még 3 óra szenvedést

Butterfly írta... [Válasz erre...]
2017. január 22. 22:46

Sziasztok. Én is nagyon szeretem ezt a tortát, de sajnos nemrég kiderült, hogy mandula allergiám van. Van esetleg valakinek ötlete, hogy mivel helyettesìthetném?

Unknown írta... [Válasz erre...]
2017. február 7. 23:10

@Butterfly
Lehet az Aldi-ban kapni darált mogyorót, azzal is biztos nagyon jó

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com