Ájult imám padlizsánja - töltött padlizsán - imam bayildi

Ennek a török eredetű ételnek számos verziója kering mindenfelé. Eredetileg zöldségétel, de én leggyakrabban egy húsos-sajtos verziót készítek. Egyszerű elkészíteni, szezonban olcsó fogás. Melegen párolt rizzsel ebéd, hidegen kenyérrel vacsora lehet. Előre elkészíthető vendégvárónak, és büféasztalra is kitűnő.


Az elnevezés onnan  ered a legenda szerint, hogy az imám hazatérve megérezte a sülő töltött padlizsán illatát, és elájult. Az egyik verzió szerint a gyönyörűségtől, egy másik szerint azért, mert az asszonyok az ételbe tettek a nagyon drága fahéjból.

A receptből hagyjuk el a darált húst és a sajtot, ha a zöldséges változatot szeretnénk elkészíteni.

Hozzávalók:

3 padlizsán
2 vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
3 nagyobb paradicsom
1 húsos tv paprika
30 dkg darált hús
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál majoranna
1/2 - 1  kávéskanál fahéj
1 maroknyi fenyőmag (vagy helyette mandula is használható) - elhagyható
1/2 - 1 csokor petrezselyemzöld
só, bors
reszelt sajt a tetejére
étolaj

A padlizsánt megmosom, félbevágom, egy késsel kockásra vágom a belsejét (a héjat ne vágjuk át), sóval megszórom, és félórát állni hagyom vágott felével lefelé.
Ezalatt a fenyőmagot (vagy durvára vágott mandulát) száraz serpenyőben megpirítom, kirakom egy tányérra.
A vöröshagymát felezem,és szeletekre vágom, a fokhagymát felaprítom, a paprikát is felszeletelem (félkarikára). A paradicsomokat forró vízbe mártom és lehúzom a héjukat. A petrezselyemzöldet felaprítom.
A padlizsánokat megtörlöm, és vágott felével lefelé fordítva a kiolajozott tepsiben 200 fokos sütőben 20-25 percig sütöm.
Amíg a padlizsán sül, serpenyőben kevés olajon egyszerre megdinsztelem a hagymát, fokhagymát, paprikát, ezután hozzáteszem a darált húst, meg-megkeverve főzöm-pirítom 5 percig. Hozzáadom a feldarabolt paradicsomot, majorannát, cukrot, fahéjat. Sózom, borsozom, és fedő nélkül 10 percig főzöm. Végül belekeverem a fenyőmagot és a petrezselyemzöld 3/4-ét.
A tepsit kiveszem, a megsült padlizsánokat megfordítom, és egy evőkanállal kivájok a közepéből annyi húsát, hogy üreges legyen. A kiszedett padlizsánt a töltelékhez keverem. Belehalmozom a tölteléket az üregekbe púposan, megszórom kevés durvára reszelt sajttal, és a sütőben kb. 10 percig sütöm. Ha megsült, a maradék petrezselyemmel megszórom.
Párolt rizzsel szokam asztalra adni, de jól illik hozzá a kuszkusz köret is.


1 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy ismét jelentkeztél!
    Méghozzá egy padlizsános recepttel. A húsmentes változatát kipróbálom.

    VálaszTörlés

@templatesyard