2013. augusztus 15., csütörtök

Ájult imám padlizsánja - töltött padlizsán - imam bayildi

1 megjegyzés
Ennek a török eredetű ételnek számos verziója kering mindenfelé. Eredetileg zöldségétel, de én leggyakrabban egy húsos-sajtos verziót készítek. Egyszerű elkészíteni, szezonban olcsó fogás. Melegen párolt rizzsel ebéd, hidegen kenyérrel vacsora lehet. Előre elkészíthető vendégvárónak, és büféasztalra is kitűnő.


Az elnevezés onnan  ered a legenda szerint, hogy az imám hazatérve megérezte a sülő töltött padlizsán illatát, és elájult. Az egyik verzió szerint a gyönyörűségtől, egy másik szerint azért, mert az asszonyok az ételbe tettek a nagyon drága fahéjból.

A receptből hagyjuk el a darált húst és a sajtot, ha a zöldséges változatot szeretnénk elkészíteni.

Hozzávalók:

3 padlizsán
2 vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
3 nagyobb paradicsom
1 húsos tv paprika
30 dkg darált hús
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál majoranna
1/2 - 1  kávéskanál fahéj
1 maroknyi fenyőmag (vagy helyette mandula is használható) - elhagyható
1/2 - 1 csokor petrezselyemzöld
só, bors
reszelt sajt a tetejére
étolaj

A padlizsánt megmosom, félbevágom, egy késsel kockásra vágom a belsejét (a héjat ne vágjuk át), sóval megszórom, és félórát állni hagyom vágott felével lefelé.
Ezalatt a fenyőmagot (vagy durvára vágott mandulát) száraz serpenyőben megpirítom, kirakom egy tányérra.
A vöröshagymát felezem,és szeletekre vágom, a fokhagymát felaprítom, a paprikát is felszeletelem (félkarikára). A paradicsomokat forró vízbe mártom és lehúzom a héjukat. A petrezselyemzöldet felaprítom.
A padlizsánokat megtörlöm, és vágott felével lefelé fordítva a kiolajozott tepsiben 200 fokos sütőben 20-25 percig sütöm.
Amíg a padlizsán sül, serpenyőben kevés olajon egyszerre megdinsztelem a hagymát, fokhagymát, paprikát, ezután hozzáteszem a darált húst, meg-megkeverve főzöm-pirítom 5 percig. Hozzáadom a feldarabolt paradicsomot, majorannát, cukrot, fahéjat. Sózom, borsozom, és fedő nélkül 10 percig főzöm. Végül belekeverem a fenyőmagot és a petrezselyemzöld 3/4-ét.
A tepsit kiveszem, a megsült padlizsánokat megfordítom, és egy evőkanállal kivájok a közepéből annyi húsát, hogy üreges legyen. A kiszedett padlizsánt a töltelékhez keverem. Belehalmozom a tölteléket az üregekbe púposan, megszórom kevés durvára reszelt sajttal, és a sütőben kb. 10 percig sütöm. Ha megsült, a maradék petrezselyemmel megszórom.
Párolt rizzsel szokam asztalra adni, de jól illik hozzá a kuszkusz köret is.


Megjegyzések

1 megjegyzés ehhez: "Ájult imám padlizsánja - töltött padlizsán - imam bayildi"

marisz57 írta... [Válasz erre...]
2013. augusztus 30. 6:46

Örülök, hogy ismét jelentkeztél!
Méghozzá egy padlizsános recepttel. A húsmentes változatát kipróbálom.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com