Mákos palacsinta szilvaöntettel

 
A palacsintának egy őszi változata. A töltelék csupán porcukorral kevert darált mák 1/ dl evőkanál forró tejjel összekeverve, gazdagon. A tölteléket remekül ellensúlyozza a lágy savanykás szilvaöntet gyümölcsdarabokkal. Más gyümölccsel is működik.



Hozzávalók:

10 palacsinta
250 g darált mák
1/2 dl tej
ízlés szerint porcukor

A szilvaöntethez:
500 g szilva (magozva ennyi)
50 g cukor
1-2 evőkanál rum (vagy rumaroma 1 kávéskanállal)
1 teáskanál étkezési keményítő
késhegynyi őrölt fahéj

A palacsintákat kisütöm, a mákot ledarálom, kevés porcukorral összekeverem, a forró tejjel leöntöm.
A szilvát felezem vagy negyedelem (nagyságától függ).
Az öntethez a szilva felét a cukorral 3 dl vízben felforralom, és addig főzöm, míg teljesen megpuhul. Kb. 5-6 perc.
A keményítőt kevés hideg vízzel csomómentesre keverem. A szilvát levével együtt a turmixgépbe öntöm, összeturmixolom, közben hozzácsorgatom a keményítőt is. (Botmixerrel is dolgozhatunk.) Legvégül hozzáadom a fahéjat és a rumot is.
Az egészet visszaöntöm a főzőlábosba, és kevergetés mellett felforralom. Az öntetbe teszem a megmaradt negyedelt szilvát, és elzárom a lángot. A forró mártásban a szilva megpuhul, de nem esik szét.

A palacsintákat gazdagon megszórom cukros mákkal, negyedbe hajtom vagy összetekerem őket, a forró öntettel meglocsolva tálalom.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ötlet, és finom is lehet :)

    VálaszTörlés
  2. Jajj istenem, még a nyál is összefutott a számban!! Nálunk 100 db palacsinta kábé 10 perc alatt elfogy, szóval nagyfogyasztók vagyunk :) Hogy egy kicsit könnyebb legyen, mi inkább nyírfacukrot használunk, a lisztet pedig fele-fele arányban zabpehelyliszttel keverjük. 100 palacsintánál már számít a szénhidráttartalom :)

    VálaszTörlés

@templatesyard