Marshmallow krém házilag - Marshmallow fluff

 
Az amerikaiak kedvelt édessége a marshmallow vagy magyarul pillecukor, amelyet szinte mindennap fogyasztanak az édesszájúak, italokban, süteményekben, tábortűznél nyárson pirítva. Tulajdonképp felhabosított cukor, amelynek a stabilitását a zselatin adja.
Elkészíthető házilag is: Pillecukor házilag.



Létezik azonban a habos cukornak egy selymes, krémes változata, amely kenhető marad, és ugyanolyan népszerű, és a felhasználási területe szintén széles. Ez a marshmallow fluff, vagyis a marshmallow krém. Üvegekbe töltve megtalálható minden áruház polcán, akárcsak a nutella. Az első krémes recept 1896-ban jelent meg, s azóta hatalmas karriert futott be.

A sűrű, habos krémet tortakrém alapnak használják, és bármilyen meglepő, szendvicset is készítenek vele. A Fluffermutter nevű szendvics két szelet kenyér, amelynek egyik felét mogyoróvajjal vagy nutellával kenik meg, a másikat pedig marshmallow krémmel. Ez az étel a Massachussets Állam Hivatalos Szendvicse címet is kiérdemelte.

Néhány felhasználási terület: sajttorta krémjében cukor helyett, ízesítve tortakrémként, turmixokban, kekszek töltelékeként, édesburgonya köretben, házi likőrökben, stb.

A krém házilag is könnyen előállítható, és bár rendkívül egészségtelen cucc, azért egyszer-egyszer, főképp édességekben remekül használhatjuk.



Mályvacukor-pillecukor-marshmallow krém házilag

Hozzávalók:

1 tojásfehérje
2 evőkanál invertcukor (kukoricaszirup helyett): Invertcukor házilag
2 evőkanál porcukor
csipet só

Elkészítés:

A tojásfehérjéhez adjuk az invertcukrot, és kézi mixerrel nagyon habosra-fehérre keverjük 5-7 perc alatt. (Dupla adagot 10 percig is habosítani kell.) Ezután hozzáadjuk a csipet sóval elkevert porcukrot is, és 1 percig mixeljük még.

A kész krémet a hűtő fagyasztó részének legkevésbé hideg rekeszében tárolhatjuk, amíg el nem fogy.
Megtehetjük, hogy a krémhez a végén egy evőkanál kakaóport keverünk az egyik evőkanál porcukor helyett, ekkor halványbarna, csokis ízű krémet kapunk.



Az invertcukor helyett tehetünk mézet is, ekkor egy mézízű változatunk lesz, vagy használhatunk kukoricaszirupot is, ha van, mint eredetileg.
Amerikában szokás a krémet színesíteni ételfestékkel, és az ízét pedig aromákkal megváltoztatni.
Ha az invertcukrot bolti, hígítatlan, "...ízű" feliratú szörppel helyettesítjük, akkor pedig málna, szeder, citrom stb. ízű végeredményt kaphatunk. (De ez már a szörpben lévő ételfesték és aroma következménye lesz.)

Máris készülhet a fluffermutter szendvics, amelyhez a mogyoróvajat is elkészítheted házilag. Mogyoróvaj házilag

A tömény cukorból készült krém mértéktelen fogyasztása, persze rendkívül egészségtelen, főként festékkel és aromával turbózva, de ha kíváncsi vagy, ezt a házi változatot megkóstolhatod te is.

7 megjegyzés:

  1. Nagy kedvenc nálunk is, bár Mr Fluffernutter-t még nem próbáltuk.
    Köszi a receptet, biztosan kipróbáljuk hamarosan :)

    VálaszTörlés
  2. Szia!:) A Marshmallow krémet lehet palacsintára kenni?:)

    VálaszTörlés
  3. @lisztharmat
    Ha nem forró a palacsinta, akkor igen.

    VálaszTörlés
  4. Húú, köszi!! A minap ugyanis találtam egy receptet ahhoz pont ilyen kellene. :)

    VálaszTörlés
  5. Szia, milyen receptek kell? :-)

    VálaszTörlés
  6. Juharszirupom volt csak, azzal készítettem el: fantasztikus! Picit szilárdítandó kevés tápiókakeményítőt adtam hozzá. Köszönöm a receptet! :)

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok! Agave szirup is jó hozzá?

    VálaszTörlés

@templatesyard