2012. június 12., kedd

Piskóta Xukorral

3 megjegyzés


A piskóta rengeteg sütemény alapja, nagyon sokszor sütök én is. Sajátossága, hogy a jó piskóta nagy mértékben alapul a hozzáadott cukor tulajdonságaira. A cukor segít a sejtfalakat lerombolni, hogy kiszabaduljon a lecitin a sárgájából, ez javítja a piskóta állagát, és a cukor fokozza a tojáshab keménységét is. Első komolyabb próbálkozásként a NatureCookta által küldött Xukor nagyobb mennyiségű kipróbálására a választásom mégis a piskótatészta készítésére esett.
Félve fogtam hozzá, hisz a Xukor csak küllemében hasonló a kristálycukorhoz, valójában egy teljesen más anyag, tulajdonképp cukoralkohol. Ebből következik, hogy a tulajdonságai teljesen mások, mint a hagyományos cukoré. Például lényegesen alacsonyabb az olvadáspontja, és egyáltalán nem karamellizálódik, szirupnak sem alkalmas.
Úgy gondoltam, hogy a szétválasztásos módszerrel próbálkozom, azaz másképp készítem, mint egyébként szoktam. Míg a hagyományos piskótához egyáltalán nem kell sütőpor, a Xukorral készítetthez tettem egy kávéskanállal. Az eredménnyel elégedett vagyok, de tapasztalatom szerint gondosabban kell dolgozni vele, mint a hagyományos változattal.



Hozzávalók: 20x30 cm-es kistepsi

5 tojás
100 g Xukor
150 g finomliszt
1 kávéskanál sütőpor

A sütőt 200 fokra előmelegítem. A tepsi aljára sütőpapírt vágok, pár csepp olajjal bekenem. A lisztet kimérem, elkeverem a sütőporral.
A tojások sárgáját a Xukorral addig keverem, míg fehér és habos lesz. Ehhez több időre van szükség, mint hagyományos cukorral, kb. 5 percig mixeltem. A tojásfehérjékből habot verek, hozzáadom az ecetet, és tovább mixelem, míg nagyon kemény lesz. A lisztet és a habot kanállal felváltva adagolom, és óvatosan elkeverem a tojássárgájákkal. A tésztát a tepsibe öntöm, elsímítom, és a sütőbe teszem. 10 perc múlva mérsékelem a hőmérsékletet 180 fokra. Az ajtó kinyitása nélkül 35 percig sütöm. Ekkor ellenőrzöm, hogy megsült-e (tűpróba), ha kell, még 5 percig sütöm tovább. Kiveszem, és hagyom teljesen kihűlni a tepsiben. Ha meghűlt, körbevágom az oldalát, kiborítom egy lapra, és az aljáról lehúzom a papírt.

Megjegyzések

3 megjegyzés ehhez: "Piskóta Xukorral"

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. június 18. 12:23

Igen, én már a Te piskóta recepteddel villogok egy ideje, de a Candereles, Xukor Zérós piskótám bizony száraz és nem olyan könnyű,sokszor próbáltam, de a megszokottak szerint, kipróbálom így is, és a sütőpor is biztosan dob rajta.Ebbe olajat nem teszel?Vagy esetleg vaj, margarin?Szerinted javítana az állagán?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. június 18. 12:45

@Névtelen
Hát igen, az olaj nekem is eszembejutott. Tenni fogok bele.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. augusztus 7. 11:32

Kedves Wiselady! Nem tudom szóltak-e már neked vagy ez miért van, de mindig sír az avast vírusirtóm, ha az oldaladra lépek. Ma is ez történt és az utóbbi hónapokban is több alkalommal (szeretem a klasszikus kajáknál a jól követhető, a miértekre is logikus választ adó receptjeidet, ezért időnként csekkolom főzés közben az oldaladat, pl. ma is a tejbegríz kapcsán/gríz-folyadék arányok ügyben/). Üdv, Alíz

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com