Csülök római tálban



Mi nagyon szeretjük a csülköt. Többféle módon süthető, de szerintem akkor a legfinomabb, ha saját gőzében a sütőben sül-párolódik remegős puhára. Véteknek tartom az előfőzést.
Erre kiváló a fedeles cserépedény. Ez a gyönyörű darab régi már. Akkor még római tálnak nevezték, mostanában pataki tál, de láttam már európa tálnak is hirdetni.
Ez a római tál belül mázas, amely a tisztántartást nagyon megkönnyíti, kívül gyönyörű kézzel festett motívumok díszítik, és nagyméretű, így nemcsak a hús, hanem a köret is kényelmesen megfér benne.



Vasárnap reggel beletettem a csülköt, be a sütőbe, és elmentem a bolhapiacra. Két óra múltán pont megfelelő állapotban várta, hogy mellékerüljön az újkrumpli is.
Természetesen nem hagytam magára, ilyet sose teszek, a fiam otthon volt. Se fövő ételt, se bekapcsolt mosógépet, mosogatógépet nem hagyok üres házban, és ezt tanácsolom másnak is.

Hozzávalók:

1,5 kg-os nyers hátsó csülök
1 púpos evőkanál disznózsír (kacsa vagy libazsír is megfelelő)
3-4 gerezd fokhagyma
1 közepes fej vöröshagyma

1 kg újkrumpli

A csülköt megmosom, majd a legvékonyabb húsos részénél csontig bevágom, kissé a csont mellett is, hogy szétnyíljon. A vastag húst ne metsszük át!
Körben alaposan besózom, és állni hagyom egy órát (előző este is előkészíthető).
Addig a római tálat vízfürdőbe helyezem fedelestől, hogy ázzon.
Óra múltán a tálból kiöntöm a vizet, belehelyezem a csülköt a vágással alulra, rákenem a csülökre a zsírt, a vöröshagymát negyedbe vágva és a fokhagymagerezdeket mellé helyezem. Ráteszem a fedőt, és hideg sütőbe teszem. A sütőt 200 fokra állítom, és betevéstől számítva 2 óráig sütöm. Ha letelt, ellenőrzöm, megpuhult-e, ha nem, akkor még visszateszem. A puhulási idő függ a hús életkorától. Amikor már remegős-szétesős puha, melléteszem a hasábokra vágott krumplit is, meglocsolom a csülök levével a krumplit és a húst is, a krumplit megsózom. Lefedem, és újabb 30 percig sütöm. Lekapcsolom a sütőt, kiveszem a tálat, és állni hagyom legalább egy félórát. Ezalatt a krumpli magába szív a léből, és a hús is finomabbá lesz.
Tejfölös uborkasalátával tálaltam.

6 megjegyzés:

@templatesyard