2012. március 5., hétfő

Zöldséges gulyásleves

4 megjegyzés
A hagyományos gulyáslevesbe vöröshagymát, petrezselyemgyökeret és répát nem teszünk, csak zellert és fokhagymát. Hasonló és éppoly finom azonban ez a zöldséges változat is.

Hozzávalók:

400 g sertéscomb vagy lapocka
1 nagy szelet zeller
15 cm-es petrezselyemgyökér és ugyanekkora sárgarépa
1 negyed paradicsom
1 negyed zöldpaprika
10 szem feketebors
1 nagy gerezd fokhagyma
1 szelet vöröshagyma
pár szem köménymag
200 g krumpli
1 evőkanál sertészsír (esetleg olaj)
1 csapott evőkanál őrőlt pirospaprika
chili ízlés szerint


A csipetkéhez:
1 tojás, liszt, 1 kávéskanál olaj

Elkészítés:

A húst 2x2 cm-es kockákra daraboljuk, a felhevített zsiradékon fehéredésig pirítom az apróra vágott fokhagymával együtt. Annyi vizet öntök rá, hogy épp ellepje, és lefedve, rövid lével főzöm 1/2 órán át. A vizet időnként pótolni kell. Ha letelt, pirospaprikával elkeverem. Beleteszem a borsot, köményt, 2 kávéskanál sót.
Ezután hozzáadom a hasábokra vágott gyökeret, répát, a zellert, az apróra vágott vöröshagymát, a paradicsomot és a zöldpaprikát. Felengedem vízzel, hogy 2 l legyen. Felforralom, és lassú forralással 1/2 órát főzöm. Most beleteszem a kockára vágott krumplit is, további 20-25 perc alatt puhára főzöm.
Egy kis tálkában összehabarom a tojást az olajjal, annyi lisztet teszek hozzá, hogy kemény tésztát kapjak. Bal kezemben fogom a tésztát, jobb kézzel csipegetek belőle a levesbe. A csipetkével is főzöm még 5 percet.

Megjegyzések

4 megjegyzés ehhez: "Zöldséges gulyásleves"

Hobbychef írta... [Válasz erre...]
2012. március 5. 10:02

Akkor a nagyanyám nem "hagyományos" gulyáslevest főzött, mert ó mindig is zöldségesen főzte. Ö még disznózsirral főzött, olaj nem is volt, legfeljebb margarint lehetett a Meinl-nél, míg nem államosították, kapni.

marisz57 írta... [Válasz erre...]
2012. március 5. 16:04

Képzeld, én fordítva csipegetek:jobb kézben a tészta, ballal tépem.
Lehet, hogy rosszul tudom, de én úgy hallottam, hogy a pásztoremberek a vöröshagymát semmiből nem hagyták ki.Hagymákat, krumlit, száraz tésztát mindig vittek magukkal, zöldség-répát persze nem.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. március 6. 17:34

Ez egy nagyon jó leves, de az igazi gulyás marhahúsból készül és tarhonyával,írom ezt alföldi-pusztai lakosként.DE és itt jön a lényeg,Magyarország területe nem nagy de a gasztronómia kicsi tájegységenként is nagyon változó színes és változatos tehát nem azért írom ezeket, hogy aggassam a karmaimat,de nálunk itt Bács-Kiskunban a régi gulyások így főzték.De ahány ház annyi szokás még ráadásul......

Snöcy írta... [Válasz erre...]
2012. március 31. 17:42

Nézz be hozzám légyszives! :-)

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com