Kókuszos csiga

Hozzávalók:

Tészta:
400 g finomliszt
15-20 g friss élesztő
2-3 evőkanál tejföl
3 tojássárgája
1 evőkanál cukor
250 g lágy vaj vagy zsír

Töltelék:
3 tojásfehérje
pár csepp ecet
200-250 g kristálycukor
100-150 g kókuszreszelék


A hozzávalókat kenyérsütőgéppel összedagasztatom vagy késes robotgépben összekeverem (ha nincs egyik sem, akkor elmorzsolom a lisztben a vajat, és a többi hozzávalóval összegyúrom, majd hólyagosra dagasztom fakanállal). Kiborítom a lisztezett gyúrólapra, egy tállal lefedem, és fél órát pihentetem. Elkészítem a tölteléket. Egy vastag aljú lábasba teszem a cukrot, 4-5 evőkanál vizet öntök rá, és keverés nélkül felforralom. 2-3 perc forralással szirupot készítek. Elzárom a lángot, és elkezdem felverni a habot, ha már jó habos, beleteszem a pár csepp ecetet, és tovább verem kb. 5 percig, nagyon keményre. Ekkor folyamatos habverés közben hozzácsurgatom a forró szirupot is, lassan. Egy masszív kemény habot kapok. Óvatosan, kanállal beleforgatom a kókuszreszeléket is. 4 részre osztom a tésztát, egyenként fél centi vastag lapra nyújtom. Megkenem a töltelék negyedével, és feltekerem. Egy vékonypengéjű recés késsel 1,5 cm vastag karikákat vágok, és a tepsibe helyezem. A munkának ez a legnehezebb része, mert a tészta lágy. 200 fokra melegített tepsibe tolom, és világosra sütöm. A sütési idő kb. 10-15 perc. Kivéve még lágy, de hűléssel megszilárdul. Aki szereti, vaníliás porcukorral vékonyan meghintheti.

14 megjegyzés:

  1. Ó, vagy ezer éve nem készítettem, bő két éve is meg van már, de most meghoztad a kedvem, megkívántattad ;-)

    VálaszTörlés
  2. Az élesztőt nem kell futtatni? A cukros szirup mivel jobb, mint a sima hab? Ettem már ilyen sütit, nagyon ízlett, de még nem sütöttem. Most kedvet kaptam hozzá (úgy gondolom) Éva

    VálaszTörlés
  3. @Éva
    Nem szoktam felfuttatni. Kenyérsütőgéphez egyébként sem kell.
    A töltelék tartós lesz, és nem esik össze. A 4 tekercset én két nagy tepsivel tudom kisütni, nyugodtan állhat károsodás nélkül a várakozási idő alatt.
    Egyébként a gőz fölötti habverés helyett van, az sokkal időigényesebb és nehezebben megvalósítható. Olasz típusú meringue a neve az így készült tojáshabnak.

    VálaszTörlés
  4. Ez a recept nagyon jól van leírva, egyszerűbben fogalmazva, könnyűnek tűnik, de ezt tőled már megszoktuk, köszi, megcsinálom!!

    VálaszTörlés
  5. Ez a tojáshab a mániám, imádom, de még soha nem csináltam....most fogom.

    VálaszTörlés
  6. Szerinted hogy készül az a tojáshabos süti,amit anno abban a szegedi cukiban/Z.Nagy/ lehetett kapni,bár nem tudom szegedi vagy-é.

    VálaszTörlés
  7. @Névtelen
    Igen, jól ismerem a Z.Nagy cukit. Kicsit bővebben írj, milyen sütire gondolsz, mikor lehetett kapni?
    Volt pl.házi krémesük és rákóczi túrós.

    VálaszTörlés
  8. Családom szerint ismét remekeltem, hála Neked!! köszönöm:))

    VálaszTörlés
  9. Szia, nagyon jó a recept, bár egy kezdő talán félreértheti, az ötödik mondatba beleírhattad volna,hogy a tojásfehérjét kell felverni. Nem egyértelmű.

    VálaszTörlés
  10. Szia,
    Nagyon tetszik a recept, megpróbáltam elkészíteni, de sajnos nem sikerült. :( Mindent a recept szerint csináltam. A tészta könnyen szakadós, morzsálódós, száraz lett, alig lehetett nyújtani. És szerintem ízetlen is lett. A kókuszkrémmel nem volt probléma, az remek lett. Van valami elképzelésed, hogymit csinálhattam rosszul? Szeretném újra megpróbálni! :)
    Előre is köszönöm!
    Süticsillagocska

    VálaszTörlés
  11. @Névtelen
    Akkor tejet vagy tejfölt kell még hozzátenni. Lisztfüggő is lehet, nálam sem egyforma. Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet, ki fogom egészíteni ezzel a megjegyzéssel. A tészta semleges ízű, mert a töltelékkel együtt dominál. Persze te tehetsz még hozzá cukrot, ha úgy szeretitek.

    VálaszTörlés
  12. Szia! Igen a szeletelés a nehézkes. Nagymami amikor levágott egy tekercset és a tepsibe helyezte mindig megjegyezte: Jujj egy kész:) Na azóta nálunk ez a süti a jujj egy kész névre hallgat:)

    VálaszTörlés

@templatesyard