2012. január 25., szerda

Kókuszos csiga

14 megjegyzés
Hozzávalók:

Tészta:
400 g finomliszt
15-20 g friss élesztő
2-3 evőkanál tejföl
3 tojássárgája
1 evőkanál cukor
250 g lágy vaj vagy zsír

Töltelék:
3 tojásfehérje
pár csepp ecet
200-250 g kristálycukor
100-150 g kókuszreszelék


A hozzávalókat kenyérsütőgéppel összedagasztatom vagy késes robotgépben összekeverem (ha nincs egyik sem, akkor elmorzsolom a lisztben a vajat, és a többi hozzávalóval összegyúrom, majd hólyagosra dagasztom fakanállal). Kiborítom a lisztezett gyúrólapra, egy tállal lefedem, és fél órát pihentetem. Elkészítem a tölteléket. Egy vastag aljú lábasba teszem a cukrot, 4-5 evőkanál vizet öntök rá, és keverés nélkül felforralom. 2-3 perc forralással szirupot készítek. Elzárom a lángot, és elkezdem felverni a habot, ha már jó habos, beleteszem a pár csepp ecetet, és tovább verem kb. 5 percig, nagyon keményre. Ekkor folyamatos habverés közben hozzácsurgatom a forró szirupot is, lassan. Egy masszív kemény habot kapok. Óvatosan, kanállal beleforgatom a kókuszreszeléket is. 4 részre osztom a tésztát, egyenként fél centi vastag lapra nyújtom. Megkenem a töltelék negyedével, és feltekerem. Egy vékonypengéjű recés késsel 1,5 cm vastag karikákat vágok, és a tepsibe helyezem. A munkának ez a legnehezebb része, mert a tészta lágy. 200 fokra melegített tepsibe tolom, és világosra sütöm. A sütési idő kb. 10-15 perc. Kivéve még lágy, de hűléssel megszilárdul. Aki szereti, vaníliás porcukorral vékonyan meghintheti.

Megjegyzések

14 megjegyzés ehhez: "Kókuszos csiga"

Anazar írta... [Válasz erre...]
2012. január 25. 11:53

Ó, vagy ezer éve nem készítettem, bő két éve is meg van már, de most meghoztad a kedvem, megkívántattad ;-)

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. január 25. 14:55

Az élesztőt nem kell futtatni? A cukros szirup mivel jobb, mint a sima hab? Ettem már ilyen sütit, nagyon ízlett, de még nem sütöttem. Most kedvet kaptam hozzá (úgy gondolom) Éva

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. január 25. 15:43

@Éva
Nem szoktam felfuttatni. Kenyérsütőgéphez egyébként sem kell.
A töltelék tartós lesz, és nem esik össze. A 4 tekercset én két nagy tepsivel tudom kisütni, nyugodtan állhat károsodás nélkül a várakozási idő alatt.
Egyébként a gőz fölötti habverés helyett van, az sokkal időigényesebb és nehezebben megvalósítható. Olasz típusú meringue a neve az így készült tojáshabnak.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. január 30. 16:02

Ez a recept nagyon jól van leírva, egyszerűbben fogalmazva, könnyűnek tűnik, de ezt tőled már megszoktuk, köszi, megcsinálom!!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. január 30. 16:03

Ez a tojáshab a mániám, imádom, de még soha nem csináltam....most fogom.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. február 11. 19:02

Szerinted hogy készül az a tojáshabos süti,amit anno abban a szegedi cukiban/Z.Nagy/ lehetett kapni,bár nem tudom szegedi vagy-é.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. február 12. 9:20

@Névtelen
Igen, jól ismerem a Z.Nagy cukit. Kicsit bővebben írj, milyen sütire gondolsz, mikor lehetett kapni?
Volt pl.házi krémesük és rákóczi túrós.

zsanna 33 írta... [Válasz erre...]
2012. március 11. 19:20

Családom szerint ismét remekeltem, hála Neked!! köszönöm:))

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. március 11. 20:22

@zsanna 33
Szuper :)

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. június 5. 13:01

Szia, nagyon jó a recept, bár egy kezdő talán félreértheti, az ötödik mondatba beleírhattad volna,hogy a tojásfehérjét kell felverni. Nem egyértelmű.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. június 5. 15:33

@NÉvtelen
Köszönöm a jelzést.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. október 28. 11:53

Szia,
Nagyon tetszik a recept, megpróbáltam elkészíteni, de sajnos nem sikerült. :( Mindent a recept szerint csináltam. A tészta könnyen szakadós, morzsálódós, száraz lett, alig lehetett nyújtani. És szerintem ízetlen is lett. A kókuszkrémmel nem volt probléma, az remek lett. Van valami elképzelésed, hogymit csinálhattam rosszul? Szeretném újra megpróbálni! :)
Előre is köszönöm!
Süticsillagocska

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. október 31. 17:51

@Névtelen
Akkor tejet vagy tejfölt kell még hozzátenni. Lisztfüggő is lehet, nálam sem egyforma. Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet, ki fogom egészíteni ezzel a megjegyzéssel. A tészta semleges ízű, mert a töltelékkel együtt dominál. Persze te tehetsz még hozzá cukrot, ha úgy szeretitek.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2014. október 31. 17:55

Szia! Igen a szeletelés a nehézkes. Nagymami amikor levágott egy tekercset és a tepsibe helyezte mindig megjegyezte: Jujj egy kész:) Na azóta nálunk ez a süti a jujj egy kész névre hallgat:)

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com