2011. december 2., péntek

Mézes puszedli - azonnal süthető, azonnal puha

17 megjegyzés

Ezek a puszedlik finom puhák, omlósak, illatosak. A tésztát azonnal süthetjük, nagyon enyhén lisztezett kézzel könnyen formálható. Én mindig késes robotgépben keverem, pár perc alatt megvan, de fakanállal sem ördöngösség összeállítani. Gyors és finom.
kb. 40-50 db

Hozzávalók:

350 g finomliszt
100 g rétesliszt
100 g porcukor
1 púpos teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál kakaó
1/2 kávéskanál fahéj
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
csipetnyi őrölt gyömbér - elhagyható
pár csepp citromlé vagy narancslé (szörp is lehet) - elhagyható
1 tojás + 1 sárgája
1 evőkanál tejföl
150 g akácméz (termelői)
80 g vaj vagy zsír (margarin nem jó)

A sütőt 180 fokra begyújtjuk, egy-két sütőlemezre vagy tepsire sütőpapírt vágunk. A liszteket, kakaót, porcukrot, szódabikarbónát és a fűszereket alaposan elkeverjük. A vajat meglágyítjuk, belekeverjük a lisztbe, elmorzsoljuk. A mézet kézmelegnél felmelegítjük (kb. 50-60 fok), hozzákeverjük a lisztes keverékhez. Beleadjuk a tojást és a sárgáját, valamint a tejfölt, majd fakanállal alaposan elkeverjük-dagasztjuk.
Ezután szilikonos sütőlapra borítjuk. Hagyjuk hűlni 5-10 percig. Lisztes kézzel főtt golyókat formázunk és a sütőlemezre tesszük szellősen, mert terülni fognak, kb. duplájára dagadnak.

Sütés: Középső szinten, alsó-felső sütéssel, 180 fokon, légkeverés nélkül., 12 perc.

Egyenes felületre szedjük, és azon forrón szilikonecsettel bekenjük a mázzal a tetejüket. Hagyjuk kihűlni. Zárt fémdobozban, hűvös helyen tároljuk.
 

Máz:
1 evőkanál tojásfehérjét, pár csepp citromlét 3 adagban villával elkeverünk 100 g porcukorral. Nem kell habosítani, csak oszlassuk el. 

Megjegyzések

17 megjegyzés ehhez: "Mézes puszedli - azonnal süthető, azonnal puha"

Rekaye írta... [Válasz erre...]
2011. december 5. 10:54

Szia!

Tegnap megsütöttem, gluténmentesen is isteni lett.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. december 5. 16:07

@Rekaye
Nagyon örülök neki! Nem küldenéd el a gluténmentes változatodat?

Rekaye írta... [Válasz erre...]
2011. december 5. 19:23

A gluténmentes változat:

http://rekaye.blogspot.com/2011/12/mezes-puszedli-turelmetleneknek.html


;-)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. december 5. 19:33

@Rekaye
Köszönöm!

Rekaye írta... [Válasz erre...]
2011. december 5. 20:06

Én köszönöm a szuper receptet!!! Soha nem készítettem volna (napokon át) puszedlit.

Lacitrom írta... [Válasz erre...]
2012. december 3. 16:25

Nagyon szuper ez a recept. Én 25 percig pihentettem a tésztát és a puszedlik egy részébe aszalt szilvát tettem és csokoládéval is bevontam. Annyira jó lett, hogy lecseréltem a több éve használt receptemet a tiédre.

Unknown írta... [Válasz erre...]
2013. február 10. 11:49

Nekem is jól sikerült, köszönöm a receptet.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2013. március 21. 21:02

Ez az eddig kóstolt LEGFINOMABB mézes puszedli! Tökéletes! köszönöm:)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2013. március 21. 22:34

@Névtelen
Mi is nagyon szeretjük.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2013. november 4. 21:19

szuper jo recept,nagyon jol lehet a tesztaval dolgozni!nagyon-nagyon finom es puha!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2013. december 4. 17:56

Szia nagyon szupi a recept, én aki soha nem sütött nagyon ó szilvalekváros puszedlit készítettem, gyorsan három adagot. Mindenkinek csak ajánlani tudom, tényleg isteni!!

Erika Orsós írta... [Válasz erre...]
2013. december 9. 10:47

Sajnos,cseppet sem olyan lett ,mint a képen :( a gömböcök szinte egyben maradtak az aljuk lassan már túlsült ,de csak nem akartak laposodni :( Mindent beletettem még sem lett olyan,amilyen egy puszedli valójában :(

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2013. december 9. 13:46

@Erika Orsós
Túl kemény a tésztád. Vagy mézből, vagy tejfölből, vagy zsírból kevés van benne.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2013. december 17. 19:36

Néhány változtatással én is kipróbáltam, és nagyon jó! A finomliszt helyett "fehér-barna" lisztet használtam (teljeskiőrlésű liszt világos búzából), és kevés citromhéjat reszeltem bele a lé helyett. Ja, és az akácmézet teljesen elfelejtettem megmelegíteni. A mázt fele mennyiségben csináltam (tojásporból), ami nem volt elég, de porcukorban hempergetve is jól mutat.

Anna írta... [Válasz erre...]
2014. november 23. 14:45



Kedves Wise Lady!

Nagy örömmel böngészem a honlapod, amit a mai napon fedeztem fel. Csodálatos recepteket találtam!
Köszönöm:
Anna

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2014. december 20. 17:53

Koszonom a receptet!!! Nem hittem volna hogy sikerul �� ��
A csalad imadta ami a lenyeg ☺
Koszonom ;)

Saci Dányi írta... [Válasz erre...]
2016. december 20. 18:24

Lehet, hogy nagyon hülye vagyok, de nem értem, hogy miért kell hűlni hagyni 5-10 percig, és milyen amikor főtt golyókat kell formázni?

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com