2012. május 19., szombat

Epres charlotte

10 megjegyzés

Nyakunkon az eperszezon, és még van pár üveg eperdzsemem tavalyról a kamrában. A boltokban, piacon is megjelent az eper, így eldöntöttem, hogy charlotte lesz belőle. Bár a vásárolt eper inkább csak díszítménynek volt alkalmas, mert eperíze az alig volt. De a majdnem 1 literes üveg szabadföldi mézédes dzsem - jó nagy eperdarabokkal - igazán ízletesre varázsolta.



Hozzávalók:  egy 25 cm átmérőjű, félgömb alakú tálhoz

5 tojásból sütött piskótalap (1-1,5 cm vastag)
kb. fél liter eperdzsem

A krémhez:
15-20 g porzselatin
200 g házi krémsajt (vagy mascarpone)
3 dl habtejszín
150-180 g porcukor
1 csipet só
fél rúd vanília belseje (vagy 2 vaníliáscukor)
1 dl tej (vagy víz)
250 g eper
3 tojássárgája (vagy 1 evőkanál kukoricakeményítő)




Elkészítés:

A piskótatekercset kitekerem, és jó bőven megkenem eperdzsemmel, majd újra feltekerem. Egy kicsit állni hagyom, hogy a nedvesség átadódjék a piskótának. Ezután 1-1,5 cm-es szeletekre vágom.
A formát alul és körben kirakom a szeletekkel, amennyire lehet, szorosan. Hagyok az aljára is piskótát.
Pár szem epret meghagyok díszítésnek, a többit darabokra vágom, negyedbe-harmadba, nagyságtól függően. A tálat (formát) folpackkal kibélelem.


Elkészítem a krémet:
A zselatinra 2-3 evőkanál vizet teszek, hagyom megduzzadni. 5 perc múlva felöntöm a tejjel, és felmelegítem, míg a zselatin elolvad. Hagyom hűlni. A késes keverőbe teszem a tojássárgákat, a porcukrot, a vanília kikapart belsejét, és habosra-fehérre keverem (habverőmixerrel is lehet). Ezután belekeverem a krémsajtot és a csipet sót is.
A tejszínt felverem habbá. A langyosra hűlt zselatint belemixelem a krémsajtos-tojásos keverékbe, majd kanállal óvatosan beleforgatom a tejszínhabot is. Egy réteget a piskótával bélelt tálba öntök, beleteszem az eper felét, újabb réteg krém, majd eper, és végül a maradék krém. Azonnal ráteszem a tetejére a megmaradt piskótatekercseket, ez lesz majd az alapja, és rögtön a hűtőbe rakom. 5-6 órát (vagy egy egész éjszakát) dermesztem.
Tálalás előtt ráborítok egy egyenes tálcát, majd egy mozdulattal az egészet megfordítom. A fóliát lehúzom róla. Eperszeletekkel díszítem.



Megjegyzések

10 megjegyzés ehhez: "Epres charlotte"

Thrini írta... [Válasz erre...]
2011. május 5. 20:18

Lady, ez fantasztikusan néz ki!
Egyszer én is szeretnék charlotte-t készíteni. Fiatalasszony koromban próbálkoztam vele, de nem lett tökéletes, sőt! Azóta sem mertem hozzáfogni.

Citromhab írta... [Válasz erre...]
2011. május 5. 20:43

Csodaszép!! Ahogy a nagykönyvben meg van írva:-)

duende írta... [Válasz erre...]
2011. május 5. 22:11

Gyönyörű! :) Még nekem is van pár kisüveg dugi eperlekvárom tavaly előttről... :) Tegnap azzal ettük a köleskásaprószát.

Alexandra írta... [Válasz erre...]
2011. május 6. 2:03

Gyönyörű! És biztos finom is, nyamm

Latsia írta... [Válasz erre...]
2011. május 7. 21:18

Csodaszép lett!:-)

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2011. május 10. 9:08

Szépséges!:-))

Gabriella írta... [Válasz erre...]
2012. május 23. 15:45

Tökéletes és csodaszép!!! :) ...és milyen fincsi lehet!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. május 23. 17:00

Finom volt :)

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2013. május 22. 20:35

kipróbáltam és nagyon finom lett! :) de kicsit gondban vagyok a zselatin mennyiségével, nekem por vagy lapzselatinom van , egy csomag 12 gramm kb, ami elég sok folyadékhoz elég, ezért nem értem a 150 gramm zselatint a receptben, milyen zselatint használjak?

Köszönöm:)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2013. május 23. 9:16

@Névtelen
15g természetesen, kösz, hogy szóltál, javítom.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com