Tejszínes fonott kalács


Jómúltkor kalácsot sütöttem, csak úgy, semmi apropóból, és akkor jöttem rá, nincs még fent a blogon. Közeleg a húsvét, így pótolom. Kétféle fonottast szoktam sütni, és nemcsak húsvétkor. Ez, amit most leírok, az édes változat. Ezt inkább vajjal, lekvárral, nutellával, mézzel szoktuk enni. Én a húsvéti sonkához nem szeretem az édes kalácsot, ezért ahhoz egy sós változatot szoktam sütni. Cukor abba is kell a kelés miatt egy kicsi. Mindkettőt nagyon szeretjük, foszlósak, nem szárazak a tejzsír és vajtartalom miatt.
Ez most az édes fonottas, amit láttok.


Hozzávalók:

200 g rétesliszt
300 g finomliszt
100 g cukor
1/2 kávéskanál só
1 tojás
20 g friss élesztő
40 g vaj
1,5 dl tejszín
0,5 dl tej

Elkészítés:

A tejszínt meglangyosítom mikróban, és az élesztőt feloldom benne. A liszteket, cukrot és sót a gép üstjébe teszem, hozzáöntöm a tejszínes élesztőt, beindítom a kelesztés programot, elkezdem kevertetni. A tojást elkavarom a tejjel, a tésztához adom. Felolvasztom a vajat, és hozzáöntözgetem azt is. Megdagasztatom a géppel. Ha a dagasztóprogram lejár, leállítom a gépet, újra elindítom a dagasztóprogramot. Hagyom mégegyszer végigfutni, azaz kétszer dagasztom meg. Leállítom a gépet. Mivel elég zsíros a tészta, több idő kell, hogy megkeljen. Háromszorosára kelesztem. Akkor lisztes kézzel kiszedem az üstből és átgyúrom.


Aszerint vágom darabokra, hányas fonatot fogok fonni. Hatos vagy nyolcasfonást szoktam.
A darabokból hurkákat sodrok, összefonom. Letakarva hagyom kelni félórát.


A fonottast tojással megkenem, és 170 fokos sütőben kb. 35 perc alatt megsütöm. Az idő sütőfüggő, lehet, hogy kell még 5 perc. Ha a teteje túlságosan pirulna, akkor egy alufólia csíkot helyezzünk rá lazán.
Ez egy nagy, hosszú kalács lesz, kb. 700 g-os. Kisebbhez lehet az adagot felezni.

A hatos fonásról Duende talált egy remek videót:


A nyolcas fonást pedig Limara videójából tanulhatod meg:

10 megjegyzés:

  1. Csodálatos! Én is szeretem a hatos fonást, nyolcast még nem próbáltam:-))

    VálaszTörlés
  2. Csodás!Én is tervezek kalácsot húsvétra.

    VálaszTörlés
  3. Meseszép kalács!!! Idén tervezem húsvétkor életem első kalácsát megsütni, azt hiszem ezt a receptet fogom használni :)

    VálaszTörlés
  4. Én eddig mindig fordítva raktam a kenyérsütőbe a hozzávalókat:először a folyadékot a megolvasztott zsiradékkal,rá a liszt és tetejére morzsolom az élesztőt.

    VálaszTörlés
  5. @marisz57
    A sorrend teljesen mindegy, semmilyen jelentősége nincs, ha a gépet azonnal használod. Kenyérsütőgépben a sorrendnek csak akkor van jelentősége, ha előre időzített kenyeret készítünk be. Ilyenkor ugyanis meg kell akadályozni, hogy az élesztő idő előtt érintkezzen a folyadékkal. Ebben az esetben kell úgy beletenni a hozzávalókat, ahogy leírtad.

    VálaszTörlés
  6. Nézz be hozzám, játékra hívlak!:)

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörű és nagyon gusztusos, jól jönne egy szeletke reggelire:-)

    VálaszTörlés
  8. Szia,
    én is megcsináltam, igaz nincs kenyérsütőm. Csak egyszerű konyhai robotgéppel csináltam és a sütőben 35 fokon kelesztettem.
    Nekem nem lett könnyű a tésztám, inkább tömörnek mondanám, olyan 800 grammos lett. Nagyon finom, illata pedig isteni.
    Köszönöm a receptet, erről a blogról még nem egy étel fog elkészülni, hisz isteniek a receptek.
    Kép róla:
    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=382324358456078&set=a.375594029129111.91791.100000355513475&type=1&theater

    VálaszTörlés

@templatesyard