2012. április 2., hétfő

Tejszínes fonott kalács

10 megjegyzés

Jómúltkor kalácsot sütöttem, csak úgy, semmi apropóból, és akkor jöttem rá, nincs még fent a blogon. Közeleg a húsvét, így pótolom. Kétféle fonottast szoktam sütni, és nemcsak húsvétkor. Ez, amit most leírok, az édes változat. Ezt inkább vajjal, lekvárral, nutellával, mézzel szoktuk enni. Én a húsvéti sonkához nem szeretem az édes kalácsot, ezért ahhoz egy sós változatot szoktam sütni. Cukor abba is kell a kelés miatt egy kicsi. Mindkettőt nagyon szeretjük, foszlósak, nem szárazak a tejzsír és vajtartalom miatt.
Ez most az édes fonottas, amit láttok.


Hozzávalók:

200 g rétesliszt
300 g finomliszt
100 g cukor
1/2 kávéskanál só
1 tojás
20 g friss élesztő
40 g vaj
1,5 dl tejszín
0,5 dl tej

Elkészítés:

A tejszínt meglangyosítom mikróban, és az élesztőt feloldom benne. A liszteket, cukrot és sót a gép üstjébe teszem, hozzáöntöm a tejszínes élesztőt, beindítom a kelesztés programot, elkezdem kevertetni. A tojást elkavarom a tejjel, a tésztához adom. Felolvasztom a vajat, és hozzáöntözgetem azt is. Megdagasztatom a géppel. Ha a dagasztóprogram lejár, leállítom a gépet, újra elindítom a dagasztóprogramot. Hagyom mégegyszer végigfutni, azaz kétszer dagasztom meg. Leállítom a gépet. Mivel elég zsíros a tészta, több idő kell, hogy megkeljen. Háromszorosára kelesztem. Akkor lisztes kézzel kiszedem az üstből és átgyúrom.


Aszerint vágom darabokra, hányas fonatot fogok fonni. Hatos vagy nyolcasfonást szoktam.
A darabokból hurkákat sodrok, összefonom. Letakarva hagyom kelni félórát.


A fonottast tojással megkenem, és 170 fokos sütőben kb. 35 perc alatt megsütöm. Az idő sütőfüggő, lehet, hogy kell még 5 perc. Ha a teteje túlságosan pirulna, akkor egy alufólia csíkot helyezzünk rá lazán.
Ez egy nagy, hosszú kalács lesz, kb. 700 g-os. Kisebbhez lehet az adagot felezni.

A hatos fonásról Duende talált egy remek videót:


A nyolcas fonást pedig Limara videójából tanulhatod meg:

Megjegyzések

10 megjegyzés ehhez: "Tejszínes fonott kalács"

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia írta... [Válasz erre...]
2011. április 14. 22:19

Csodálatos! Én is szeretem a hatos fonást, nyolcast még nem próbáltam:-))

Belly írta... [Válasz erre...]
2011. április 15. 8:45

Csodás!Én is tervezek kalácsot húsvétra.

Bianka írta... [Válasz erre...]
2011. április 15. 9:35

Gyönyörű lett

Zsiri írta... [Válasz erre...]
2011. április 15. 9:36

Meseszép kalács!!! Idén tervezem húsvétkor életem első kalácsát megsütni, azt hiszem ezt a receptet fogom használni :)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. április 15. 19:05

@Zsiri
Kíváncsi vagyok!

marisz57 írta... [Válasz erre...]
2011. április 15. 20:05

Én eddig mindig fordítva raktam a kenyérsütőbe a hozzávalókat:először a folyadékot a megolvasztott zsiradékkal,rá a liszt és tetejére morzsolom az élesztőt.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. április 15. 20:10

@marisz57
A sorrend teljesen mindegy, semmilyen jelentősége nincs, ha a gépet azonnal használod. Kenyérsütőgépben a sorrendnek csak akkor van jelentősége, ha előre időzített kenyeret készítünk be. Ilyenkor ugyanis meg kell akadályozni, hogy az élesztő idő előtt érintkezzen a folyadékkal. Ebben az esetben kell úgy beletenni a hozzávalókat, ahogy leírtad.

Csupa Csoki írta... [Válasz erre...]
2011. április 15. 21:13

Nézz be hozzám, játékra hívlak!:)

Latsia írta... [Válasz erre...]
2011. április 16. 8:20

Gyönyörű és nagyon gusztusos, jól jönne egy szeletke reggelire:-)

Unknown írta... [Válasz erre...]
2012. április 5. 7:10

Szia,
én is megcsináltam, igaz nincs kenyérsütőm. Csak egyszerű konyhai robotgéppel csináltam és a sütőben 35 fokon kelesztettem.
Nekem nem lett könnyű a tésztám, inkább tömörnek mondanám, olyan 800 grammos lett. Nagyon finom, illata pedig isteni.
Köszönöm a receptet, erről a blogról még nem egy étel fog elkészülni, hisz isteniek a receptek.
Kép róla:
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=382324358456078&set=a.375594029129111.91791.100000355513475&type=1&theater

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com