Őzpörkölt


Egyszer-egyszer a piacon, az egyik hentesnél kapható jó minőségű magyar származású vadhús megfizethető áron. A húsvét előtti beszerző körutamon itt vettem 1 kg pörköltnek való őzhúst. Mivel épp előtte tettem szert az öntöttvas lábosomra, gondoltam, a felavatásához ez a nemes hús épp megfelelő. Nem is csalódtam, sem a húsban, sem a lábosban. És mivel Zalában a vadpörköltek mellé nagyon gyakran dödöllét tálalnak, így én is azt készítettem hozzá. Fenséges volt.


Hozzávalók:
1 kg őzhús
250 g vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
10 szem feketebors
1/2 dl száraz vörösbor (én bikavért használtam)
1 evőkanál őrölt pirospaprika
ízlés szerint cseresznyepaprika
2 teáskanál zsír (nálam kacsazsír)


Elkészítés:
A húst nem túl apró kockákra vágom. A zsírt felforrósítom, és a húst megpirítom rajta. 5 percig kevergetve sütöm, majd annyi vizet öntök rá, amennyi épp elfedi. Fedővel borítom, és takarékon épp csak forralgatva főzöm 1 órát. A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítom, az óra múltán a húshoz adom, beleteszem a borsot és a sót is. A vizet is pótolom. Ismét 1 órát főzöm, illetve addig, amíg megpuhul. A vizet időnként pótolom. Ha a hús már majdnem egészen puha, akkor öntöm hozzá a vörösbort, amellyel kb. negyedórát főzöm. Eddigre sűrű, zaftos leve keletkezik, vigyázzunk, oda ne kapjon! Végül beleteszem az őrőlt pirospaprikát is, amellyel már csak 5 percig főzögetem.



Itt megtalálhatjátok a dödölle elkészítését is.

8 megjegyzés:

  1. Ugye nem baj, ha most -az ételt megcsodálva-a "zaftos" kifejezéssel van gondom.A zaftos az lehet történet,ami pikáns, kicsit ciki,,,szóval amolyan bulváros valami.
    Az ételnek erre mifelénk,Kecskemét-Szeged vonal, szaftja van.
    DE ha Te így használod, nos az miért is lenne baj, csak én most felfigyeltem erre.
    De a lényeg az őz,amiben az tetszik hogy nincs túlkombinálva,ilyen-olyan fűszerekkel,vadételhez úm.szinte kötelező fűszerekkel.Egyszerű és nagyszerű!!!

    VálaszTörlés
  2. @Névtelen
    Nem, a zaft-szaft mindegyike használható. A zaftos történet kifejezés épp ebből a jelentésből származik.

    VálaszTörlés
  3. Kinek-kinek stílusa szerint, maradjunk ennyiben.

    VálaszTörlés
  4. @Névtelen
    Ez a szó a német saft (lé) szóból származik, amelyet ők inkább zésen ejtenek. A saft szó eredeti (összezavar) értelméből lett a sűrű, ízletes lé jelentésű főnév, majd ebből tágabb értelemben a zaftos jelző származik. Ezt a jelzőt lehet szaftos kiejtéssel is használni. Mindkettő ugyanolyan helyes. Ki melyiket használja, szíve joga.

    VálaszTörlés
  5. @Névtelen
    Én szívesen javítok, ha hibát ejtek, erre látsz itt példát a blogban. Ha nem ejtek hibát, akkor viszont nem hagyom magam meggyőzni arról, hogy hibát ejtettem.

    VálaszTörlés
  6. Jó hogy emlegeted a dödöllét, ma én is beterveztem ebédre. :) Aztán jön az újkrumpli szezon, és már úgysem lehet csinálni. Épp a héten ajánlottam a páromnak a menübe, mert túl sok húst ettünk húsvétkor. Mi általában csak tejföllel, önmagában esszük, vacsoraételként. Ilyenkor a salátaszezonban salátával. Isteni.

    VálaszTörlés
  7. Nem tartottam hibának, csak azért írtam erről, mert a magyar nyelv színesebb,mint ahogy néha használjuk.

    VálaszTörlés

@templatesyard