2011. április 28., csütörtök

Őzpörkölt

8 megjegyzés

Egyszer-egyszer a piacon, az egyik hentesnél kapható jó minőségű magyar származású vadhús megfizethető áron. A húsvét előtti beszerző körutamon itt vettem 1 kg pörköltnek való őzhúst. Mivel épp előtte tettem szert az öntöttvas lábosomra, gondoltam, a felavatásához ez a nemes hús épp megfelelő. Nem is csalódtam, sem a húsban, sem a lábosban. És mivel Zalában a vadpörköltek mellé nagyon gyakran dödöllét tálalnak, így én is azt készítettem hozzá. Fenséges volt.


Hozzávalók:
1 kg őzhús
250 g vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
10 szem feketebors
1/2 dl száraz vörösbor (én bikavért használtam)
1 evőkanál őrölt pirospaprika
ízlés szerint cseresznyepaprika
2 teáskanál zsír (nálam kacsazsír)


Elkészítés:
A húst nem túl apró kockákra vágom. A zsírt felforrósítom, és a húst megpirítom rajta. 5 percig kevergetve sütöm, majd annyi vizet öntök rá, amennyi épp elfedi. Fedővel borítom, és takarékon épp csak forralgatva főzöm 1 órát. A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítom, az óra múltán a húshoz adom, beleteszem a borsot és a sót is. A vizet is pótolom. Ismét 1 órát főzöm, illetve addig, amíg megpuhul. A vizet időnként pótolom. Ha a hús már majdnem egészen puha, akkor öntöm hozzá a vörösbort, amellyel kb. negyedórát főzöm. Eddigre sűrű, zaftos leve keletkezik, vigyázzunk, oda ne kapjon! Végül beleteszem az őrőlt pirospaprikát is, amellyel már csak 5 percig főzögetem.



Itt megtalálhatjátok a dödölle elkészítését is.

Megjegyzések

8 megjegyzés ehhez: "Őzpörkölt"

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. április 28. 9:53

Ugye nem baj, ha most -az ételt megcsodálva-a "zaftos" kifejezéssel van gondom.A zaftos az lehet történet,ami pikáns, kicsit ciki,,,szóval amolyan bulváros valami.
Az ételnek erre mifelénk,Kecskemét-Szeged vonal, szaftja van.
DE ha Te így használod, nos az miért is lenne baj, csak én most felfigyeltem erre.
De a lényeg az őz,amiben az tetszik hogy nincs túlkombinálva,ilyen-olyan fűszerekkel,vadételhez úm.szinte kötelező fűszerekkel.Egyszerű és nagyszerű!!!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. április 28. 14:18

@Névtelen
Nem, a zaft-szaft mindegyike használható. A zaftos történet kifejezés épp ebből a jelentésből származik.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. április 28. 14:25

Kinek-kinek stílusa szerint, maradjunk ennyiben.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. április 28. 15:51

@Névtelen
Ez a szó a német saft (lé) szóból származik, amelyet ők inkább zésen ejtenek. A saft szó eredeti (összezavar) értelméből lett a sűrű, ízletes lé jelentésű főnév, majd ebből tágabb értelemben a zaftos jelző származik. Ezt a jelzőt lehet szaftos kiejtéssel is használni. Mindkettő ugyanolyan helyes. Ki melyiket használja, szíve joga.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. április 28. 15:53

@Névtelen
Én szívesen javítok, ha hibát ejtek, erre látsz itt példát a blogban. Ha nem ejtek hibát, akkor viszont nem hagyom magam meggyőzni arról, hogy hibát ejtettem.

duende írta... [Válasz erre...]
2011. április 29. 7:07

Jó hogy emlegeted a dödöllét, ma én is beterveztem ebédre. :) Aztán jön az újkrumpli szezon, és már úgysem lehet csinálni. Épp a héten ajánlottam a páromnak a menübe, mert túl sok húst ettünk húsvétkor. Mi általában csak tejföllel, önmagában esszük, vacsoraételként. Ilyenkor a salátaszezonban salátával. Isteni.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. május 1. 10:39

Nem tartottam hibának, csak azért írtam erről, mert a magyar nyelv színesebb,mint ahogy néha használjuk.

oknyomi írta... [Válasz erre...]
2013. március 2. 10:44

@Névtelen

Szerintem meg hülye vagy.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com