Kincseim a bolháról 22. - Az öntöttvas lábos



Biztosan nem kell senkinek sem magyaráznom, hogy az öntöttvas edény nagyszerű dolog. Dédanyáink és nagyanyáink még napi szinten használták. Kiválóan és egyenletesen tartja a hőt, bármely típusú tűzhelyen használható, beleértve az indukciósat is. Ma már van zománcozott változata is, ezért a karbantartása is könnyű, nem kell a rozsdásodástól sem tartanni. A Le Creuset flancos öntöttvas edényei sokak vágya, méregdrágán lehet csak hozzájuk jutni, mintegy 50000 Ft körüli áron szerezhető be újonnan a szép színesre zománcozott, dizájnos edény. Talán sokan nem tudják, de Magyarországon is gyártanak öntöttvas edényeket, még színesre (piros, sárga, zöld) zománcozott változatban is. Igen kedvező áron hozzájuk lehet jutni, ha valaki nem hajlandó, vagy nem tud a márkanévért tetemes összeget kifizetni. Kis böngészéssel a neten, pár ezer forintos áron is találhatunk.
Én is régóta terveztem egynek a beszerzését, de hogy a vágyaim tárgya lett volna, az túlzás. Mindenesetre nemrégiben a bolhapiacon bukkantam rá egyre, kitűnő állapotban. A mérete is pont megfelelő, 2,5 literes űrtartalmú, belül fehér zománcozással, kívül sötétszürke védőbevonattal. Ez a szín, mintha nekem lett volna kitalálva, hisz egész konyhafelszerelésem ezen a színvilágon alapszik. Természetesen azonnal lecsaptam rá, és 1300 Ft-ért lettem a tulajdonosa. Azóta szinte állandóan üzemben van, ebben főztem a húsvéti sonkát is. Nagyon jó pörköltfőzéshez, olyan sűrű selymes leve lett az őzpörköltnek, mintha bográcsban főztem volna. Egytálételekhez is jól használható.
Ideális edény a lassú főzéshez is.

9 megjegyzés:

  1. Kincs!
    Mi egy nagymamámtól örökölt, igazi békebelit használunk.

    VálaszTörlés
  2. Huh de jó neked! csak egyszer szabadulnék ki a bolhapiacra!

    VálaszTörlés
  3. Az én listámon is szerepel, de ezt még nem sikerült beszerezni.

    VálaszTörlés
  4. Ezt nem lett volna szabad otthagyni!
    A magyar gyártásúval én is kiegyeznék, de hol van?

    VálaszTörlés
  5. Már néztem többször egy üzletben serpenyőt és színes lábast is, de az ára mindig visszatart. :(
    Ez viszont ajándék, annyi pénzért! Nagyon jó lehet nálatok a piac, ha ennyi kincsre bukkansz.

    VálaszTörlés
  6. A magyar öntöttvas edények:
    http://sympatic.hu/index.php?p=edeny

    VálaszTörlés
  7. Óh, ez a kincses sorozat remek volt!
    (persze a többi bejegyzés is)
    De 2011 óta semmi? Vagy csak én nem kerestem eléggé kitartóan a sorozat további bejegyzéseit?

    VálaszTörlés
  8. @bluemoon
    Tudnám folytatni a sorozatot. Azóta is kitartóan járom a bolhapiacot minden vasárnap, és sok-sok kincset találtam. Ebbe a sorozatba a konyhai dolgokat írtam meg, mert ezek kapcsolódnak a blog témájához, a más jellegű kincseket nem. Viszont konyhai dolgokat nemigen veszek már. Varráshoz, kézimunkához, barkácsoláshoz való dolgot, miniatűröket, csipkét, babagyűjteményembe babát, lakásba bútort, szőnyeget, dísztárgyat veszek a bolhán. Mindent, ami kincs.
    Persze, ha lenne igény, akár ezeket is megmutathatom.

    VálaszTörlés

@templatesyard