A blog 2 éve - számvetés

2009. márciusában kezdtem ezt a blogot írni, azaz nemsokára pontosan 2 éve. Előzménye az volt, hogy előtte 1 évvel elkezdtem a jól bevált receptjeimet a számítógépen gyűjteni. Egyszerű txt fájlba írtam őket. Ezután merült fel bennem a gondolat, mi lenne, ha blogba gyűjteném. Akkortájt még egy használtan vásárolt egyszerű kis digitális fényképezőgépünk volt, amellyel ehhez képest mégis egész jó felvételeket tudtam készíteni. Pár hét alatt világossá vált a számomra, hogy ebből szenvedély lesz, és új területként a fotózás is izgatni kezdett.
A családom szerencsére támogatóan állt a dologhoz, és megadóan tűrte, ha pl. 10 percig fotóztam az ételt evés előtt. Pár hónapra rá vásároltunk egy jó kis fényképezőgépet, bár ez sem közelít a profi gépekhez, kis kompakt masina, de ezzel  most már jó felvételeket tudok csinálni. Tulajdonképp szerencsés is, hogy nem jobb, hisz a kompakt gépekhez kissé más technika kell, mint a tükörreflexesekhez, így igazából egy eltérő stílust sikerült ösztönösen kifejlesztenem, a ma divatos ételfotókhoz képest. Szakmámnál fogva értek a weboldalakhoz, webprogramozáshoz is, így egy egészen csinos küllemű és tartalmas blogot tudtam összehozni. Emellett persze voltak elképzeléseim a főzésről is. Ez így, egészen szerencsés kombinációnak bizonyult.

A bloghoz kezdetek óta több statisztika modult is hozzákapcsoltam, így jól követhettem, miként emelkedik a látogatások száma napról-napra. Ez persze ösztönzött a további jó munkára, és sikerélményt jelentett nekem. Egyre több visszajelzés érkezett arról, hogy az emberek meg is főzik azokat az ételeket, amelyeket felteszek. Sikerült bevezetnem az elsők között a step-by-step, aprólékos lépésenként fotózott receptleírásokat, amelyek nagy sikert arattak.
Mostanra 582 bejegyzés született, amelyből 450 konkrét recept. Nagy sikere van a Kincseim a bolháról sorozatnak, amelyben a gasztrovonatkozású bolhán vásárolt holmikat mutatom be. A "guberálás" iránti szenvedélyem nagyon régi keletű, és remekül kiegészíti a bloggerségemet, hisz változatos és különleges, szép tárgyakat és edényeket tudok a fotózáshoz felhasználni, és ez nem is kerül nekem sokba.
A Bloggeren keresztül Rendszeres olvasók száma jelenleg: 342
A Feedburneren keresztül állandó olvasónak feliratkozott: 556
A Google-n keresztül feliratkozottak száma: 258
Így összesen kb. 1000 állandó olvasóm van.
Az Analytics statisztikái alapján kiszámítottam az egy napra átlagosan eső látogatások számát havonként, ezt az alábbi grafikon mutatja a 2 év alatt:

Most átlagosan 1500 látogatás van egy nap a blogban, ez kb. 3000 oldalletöltést jelent naponta. A 2009. márciusban tapasztalható kiugró látogatásszám a pillecukornak köszönhető, és egy hét alatt a napi 7000-8000 látogató megemelte ennek a hónapnak az adatát. A két év alatt több mint félmillió olvasó járt itt, akik 1 300 000 oldalletöltést generáltak. Milliomos lettem.

Jelenleg a blog majdnem "önjáróvá" vált, nem lehet különbséget találni a látogatások számában aszerint, hogy van-e aznap új poszt vagy sem. Azaz, a blog egy olyan online szakácskönyvvé alakult, amelybe az emberek főzni járnak, nem feltétlenül az új bejegyzés miatt. És ez a legnagyobb öröm a számomra, hogy használják, amit csináltam. Nagyon jó érzés látni, amikor szombatonként de. 9-kor a blogon megugrik a látogatók száma, vagy vasárnaponként a látogatásokból látom, milyen süteményt sütöttek az asszonyok-lányok aznap.
Nem akartam mindenáron különleges ételekkel előállni, mindennap főzhető, többnyire magyar alapanyagokból készíthető, a magyar hagyományokban jelenlévő ételek képezik a blog tartalmának túlnyomó részét. A mindennapi emberekhez szerettem volna szólni, amilyen magam is vagyok, és ezután is ezt tartom elsődleges célomnak. Nagyon szeretem pontosan, aprólékosan, de egyszerűen leírni a dolgokat.
Utoljára említem, pedig az egyik legfontosabb dolog, hogy ezidő alatt sok-sok emberrel kerültem kapcsolatba, sokakkal barátságba, és többekkel munkatársi kapcsolatba is. Van, aki maga is blogger, van aki "csak" hűséges olvasóm. Ez nagyszerű dolog! Olyan kedves emberekkel ismerkedhettem meg, akikkel a blogolás nélkül nem találkoztam volna.
Az ember dícsérheti a saját munkáját, mit sem ér, az igazi sikert a mások elismerése jelenti. Köszönöm mindenkinek, aki e blogon keresztül ezt az elismerést közvetítette számomra. Nekem sok örömet jelent ez a tevékenység. Vannak további terveim is, szeretnék előrébb lépni, ezen "ügyködöm" ezekben a hetekben, ezért ritkábbak most a posztok itt a blogban.

21 megjegyzés:

  1. Boldog szülinapot a blogodnak!:-)
    Jó ez az összegzés, és lejön belőle, hogy nagyon értesz nemcsak a sütés-főzéshez, hanem a webhez is.
    Ezutóbbi saját tapasztalat, ezúton is köszönöm azt az áldozatkész segítségedet, amit nekem nyújtottál a minap!
    További örömteli munkát és szórakozást Neked és ezáltal nekünk!:-)
    Ui: Ja, és még lesz majd egy kérdésem szerkesztéssel kapcsolatban...:-)

    VálaszTörlés
  2. Én is még sok blogszülinapot kívánok sok szeretettel és én is köszönöm a segítséget a blogomhoz:-))

    VálaszTörlés
  3. Isten éltessen még sokáig! :)
    Kívánok további erőt, egészséget és jó-kedvet a blogíráshoz!

    VálaszTörlés
  4. Gratulálok én is, mint régi olvasó (feedly-ben) :o)

    És köszönöm a sok blogos segítséget és jó pár receptet (különösen a mályvacukrot). :o)

    VálaszTörlés
  5. Szívből gratulálok a bloghoz! Eddig csak "zúgolvasóként" csináltam meg belőle a recepteket, aztán pár hete én is indítottam egy blogot.
    Nagyon hasznos a blogger tanácsadós blogod is! Sok sikert a további tervekhez!

    VálaszTörlés
  6. Még sok-sok szülinapot kívánok a blognak! Neked pedig továbbra is jelentsen ennyi örömet a készítése, nekünk meg az olvasása!
    Én is köszönöm az önzetlen segítséget a bukdácsolásaimban!

    VálaszTörlés
  7. Kedves Lady!

    Kívánok még sok örömet a blogolásban, és elismerő visszajelzéseket. Terveidhez sok sikert!!!
    Éljenek a hagyományos, főzhető receptek!!! :)

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm a sok-sok remekül használható receptet. Mindig visszatérek hozzád "zugolvasóként".
    További sikeres ténykedést!

    VálaszTörlés
  9. Gratulálok,én is olvasó vagyok,nem blogger,nagyon szeretem a receptjeidet,főleg az érthetőség miatt,na meg a bolhapiacos bejegyzéseidet.További jó munkát.

    VálaszTörlés
  10. Még sok-sok boldog és bőséges esztendőt maga mögött hagyó Blogszülinapot kívánok én is!

    VálaszTörlés
  11. Mindenkinek köszönöm.
    Mónika, ez nagyszerű, sok sikert és örömöt kívánok a blogoláshoz!

    VálaszTörlés
  12. Boldog blogszülinapot! Valahogy azt gondoltam, sokkal idősebb a blogod... biztos azért, mert érett benyomást kelt :)
    Nagyon jó összefoglaló volt.

    VálaszTörlés
  13. Sok boldogságot kívánok a blogszülinaphoz. Nagyon szép az összefoglaló, tömör, érthető, mindenre kiterjedő. Receptjeid, irásaid, érthetőek, elkészíthetőek. Én sokszor "csak" nézelődni jövök, de mindíg azon veszen észre magam, hogy már jó ideje itt is maradtam.
    Kívánom, hogy további terveid mind-mind sikeresek legyenek. S nekünk is küldhetnél egy ilyen "Bolhát", mert mifelénk ilyen nincs :)
    Nagyon profi a munkád. - Köszönöm.

    VálaszTörlés
  14. Boldog blogszülinapot! Sok sikert ahhoz is, amin jelenleg is dolgozol!

    VálaszTörlés
  15. Boldog Blogszülinapot Nektek, s további sikereket!:-))
    Örülök, hogy személyesen is ismerhetlek, s köszönöm a sok segítséget, amit én is kaptam Tőled! S köszönet az aprólékos receptekért, ez nagy segítség szerintem annak, aki nem több 10 éve főz.:-))

    VálaszTörlés
  16. Boldog születésnapot blogodnak, további sikeres és tartalmas éveket kívánok!

    VálaszTörlés
  17. Boldog Születésnapot kívánok és további sikeres munkát!
    Sok szuper ötletet találtam már nálad receptekkel és a webbel kapcsolatban is, ezért külön köszönet.
    Nagyon szépen megfogalmaztad ezt a számvetést:-)

    VálaszTörlés
  18. Nagyon sok ilyen születésnapot kívánok!
    Én is köszönöm a segítséged. Szeretek a blogodban kurkászni.

    VálaszTörlés
  19. A legnagyobb szeretettel gratulálok! :)
    Csodás a blogod, és sokat tanultam belőle!
    Köszönöm! :)

    VálaszTörlés

@templatesyard