2011. január 23., vasárnap

Töltött káposzta gerslivel

11 megjegyzés

Ezt az ételt mindössze egyszer főzöm egy évben, mindig karácsony környékén. A felét lefagyasztom, így kétszer eszünk belőle, nagyjából egy hónap szünettel. A legfinomabb töltött káposzta disznóöléskor készül, ilyenkor a töltelékbe való hús vegyes, a legkülönbözőbb részek keveréke, ezért nagyon ízletes. Az alföldi hagyományok szerint ezt az ételt a lehető legegyszerűbben főzik, én is így szoktam, mindenféle "cifrázásnak" ellene vagyok.
Magyarországon a töltött káposzta első leírása 1695-ben, a Tótfalusi szakácskönyvben jelent meg.


Hozzávalók:
1 kisebb savanyúkáposzta fej
1 kg sertéshús darálva (lapocka, comb, dagadó vegyesen)
250 g árpagyöngy (gersli)
1 tojás
1 evőkanál őrölt pirospaprika
őrölt fehérbors
körömnyi babérlevél
3 teáskanál só

Elkészítés:
A káposztafejről lehántom egyenként a leveleket, és a torzsarészt egészen vékonyra levágom, így a levél könnyen hajlítható lesz.
A gerslit folyóvízzel átmosom, sem beáztatni, sem előfőzni nem szoktam.
A darálthúshoz ütök egy tojást, beleteszem a pirospaprikát, 2 teáskanál sót, borsot, gerslit, és alaposan elkeverem. Meg szoktam kóstolni, hogy elég sós-e (a gersli is felvesz főzés közben sót). Kanállal tölteléket teszek a káposztalevélre, alulról ráhajtom, egyik oldalról is ráhajtom, feltekerem, most a másik oldalán az ujjammal a levelet betömködöm. Ha kész, a megmaradt leveleket és a fej középrészét apróra vágom. Ebből egy maréknyit a lábas aljára hintek, beleteszem a töltött káposztákat, egy marék aprókáposztával meghintem. (A maradék káposztát lefagyasztom). Közé dobom a picurka babérlevelet, egy teáskanál sóval meghintem, ráöntök annyi hideg vizet, hogy épp ellepje, lefedem és felforralom. Forrás után mérsékelem a lángot, és lassú forralással kb. 1,5 órát főzöm. Sem rántást, sem habarást nem teszek bele. Hagyom hűlni. Tálaláskor mindenki tetszés szerint tejföllel sűríti.

Megjegyzések

11 megjegyzés ehhez: "Töltött káposzta gerslivel"

Mónika írta... [Válasz erre...]
2011. január 23. 14:18

Nagyon finomnak néz ki. Gyerekkoromban csinálta anyu gerslivel.

Thrini írta... [Válasz erre...]
2011. január 23. 16:25

Nemrég ettem toros káposztát gerslivel, isteni volt.
Nálunk is töltött káposzta rejlik a kamrában, tegnap disznótorban voltunk. Rizzsel van. :)

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2011. január 23. 18:05

Imádom a töltött káposztát, gerslivel még nem ettem.:-))

Bianka írta... [Válasz erre...]
2011. január 23. 18:54

Imádom, én már így is ettem és nagyon finom

Kati írta... [Válasz erre...]
2011. január 28. 22:49

Így még nem ettem... nálunk általában rizzsel készül. Anyósom néha tarhonyával készíti, úgy is nagyon finom... :-)

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. október 19. 9:16

Ez a tökéletes recept, mióta az eszemet tudom, így csinálta a nagyim is és az édesanyám is, csak az arányokra már nem emlékeztem pontosan, de most csak pislogtam, mikor rákerestem receptre, mert mindenhol rántással van meg paradicsomlével...KÖSZÖNÖM a szerzőnek :)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. október 19. 21:18

@Névtelen
A paradicsomos savanyúkáposzta hússal Zala megyében egy ma is gyakran főzött étel. Én most itt élek, és ezt is megszerettem. De a "szármát" azt mindig az alföldi módon, azaz így főzöm. A családi disznóöléseken mindig így főzte édesanyám is.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. december 22. 17:49

Köszi ezért is meg a töltött paprika receptért is! Ezek az igaziak:)

zolitoronto írta... [Válasz erre...]
2015. december 20. 12:37

A gerslis az igazi,de semmi rántás meg hasonló baromságok.
Ez az igazi hamisítatlan toltottkaposzta

Éva írta... [Válasz erre...]
2016. december 29. 9:15

Hát legközelebb kipróbálom gerslivel, mert nekem a rizstől mindig kemény a töltelék. Mikor megfő, akkor még jó puha, ha áll megkeményszik. És ezt tapasztalom a tejberizsnél is.

Unknown írta... [Válasz erre...]
2017. április 13. 11:06

a gerslitől lágyabb lesz majd, de ha kicsit zsírosabb húst használsz, pl. lapockát,sokat segit😊

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com