2011. január 31., hétfő

Sajtos felfújt - Sajtszuflé

6 megjegyzés


A felfújt a kedvenceim közé tartozik, érdekes módon a sós változatokat jobban kedvelem, mint az édeset, de persze olyat is szívesen eszem, és főzök. Sokan azért nem szeretik készíteni, mert pontosan kell a tálalást időzíteni, hogy a szuflé ne essen össze. Az összeesés óhatatlan, hisz a felfújt azért emelkedik meg, mert benne levegőbuborékok vannak, amelyek térfogata nagyobb hőmérsékleten nagyobb. Így frissen sülten, forrón szép magas, ahogy aztán hűlni kezd, a buborékok térfogata csökken, a felfújt összébb esik. Pedig nem kell félni, mert a közhiedelemmel szemben igenis elkészíthető, akár előre is,

a trükk annyi csak, hogy tálalás előtt újra át kell melegíteni a forró sütőben.

Hozzávalók:
50 g vaj + a formák kenéséhez
50-70 g finomliszt
5 tojás
1 kávéskanál ecet
250 ml tej
só, bors, őrölt szerecsendió
100 g sajt

Elkészítés:
A sajtot lereszelem. A sütőt 190 fokra előmelegítem. A szufléformákat vajjal kikenem. A vajat felhevítem, beleteszem a lisztet, és kevergetve világos besamelalapot készítek. Fokozatosan felöntöm a tejjel és főzöm egy kicsit, amíg megvastagodik, sűrűbb lesz. Sót, borsot, őrölt szerecsendiót teszek hozzá. Lehúzom a tűzről, és hagyom hűlni kb. 70-80 fokra.
A tojásokat szétválasztom, és a már kissé lehűlt besamelt fokozatos keverés mellett a sárgájákhoz öntöm. A sajtot is belekeverem.
A fehérjékből habot verek, a vége felé kávéskanál ecetet adok hozzá, és azzal tovább, nagyon keménnyé verem a habot. Azonnal a sajtos alaphoz vegyítem, kanállal óvatosan összeforgatom, beleadagolom a formákba, kb. 3/4-ig töltve őket, és az előmelegített sütőbe rakom őket. (Gázsütő esetén egy tepsibe öntsünk 1-2 cm vizet, és melegítsük elő a sütőben, ebbe tegyük a formákat. Villanysütőnél ez nem szükséges.) Ajtónyitás nélkül 40 percig sütöm. Lekapcsolva, akár 10-15 percig is maradhat a meleg sütőben, nem fog összeesni, addig ehetjük az első fogást.


Megjegyzések

6 megjegyzés ehhez: "Sajtos felfújt - Sajtszuflé"

Thrini írta... [Válasz erre...]
2011. január 31. 19:40

Úgy bírom, hogy mindig elárulsz valami "trükköt". Látszik, hogy igazi gyakorlatias, tapasztalt háziasszony vagy, és nem a blogolás miatt főzöl.
Ezt is kifogom próbálni a felfújtnál. :)

Viki írta... [Válasz erre...]
2011. február 1. 8:34

Ez nekem is nagyon tetszik, s mindig megdsodálom szuflékat, de nekem sajnos nincs szuflésütőm. Nagyon sokat kerestem, de a közli üzletekben sehol nem kaptam. Csak néztek, amikor rákérdeztem. Azt hiszem valahol interneten kell utánanéznem.
Közben azon gondolkodtam: miért nem lehet ezt másban elkészíteni, hát lehet, hogy azért, mert nagyobb mennyiségben mégjobban összeesne ?
Ez a sós változat nagyon tetszik, el is viszem, hátha egyszer...........

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. február 1. 13:51

@Viki
Nem kell szufléforma. Nézd meg a spárgaszuflét, ezeket teáscsészékben sütöttem.
http://www.wiselady.hu/2010/05/sparga-felfujt-szufle.html

Bianka írta... [Válasz erre...]
2011. február 1. 16:21

Gyönyörűek

Mézeskalács írta... [Válasz erre...]
2011. február 1. 18:10

Gyönyörűségesen szépek!!!

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2011. február 1. 18:12

Eszméletlen szép!:-))

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com