Sajtos felfújt - Sajtszuflé



A felfújt a kedvenceim közé tartozik, érdekes módon a sós változatokat jobban kedvelem, mint az édeset, de persze olyat is szívesen eszem, és főzök. Sokan azért nem szeretik készíteni, mert pontosan kell a tálalást időzíteni, hogy a szuflé ne essen össze. Az összeesés óhatatlan, hisz a felfújt azért emelkedik meg, mert benne levegőbuborékok vannak, amelyek térfogata nagyobb hőmérsékleten nagyobb. Így frissen sülten, forrón szép magas, ahogy aztán hűlni kezd, a buborékok térfogata csökken, a felfújt összébb esik. Pedig nem kell félni, mert a közhiedelemmel szemben igenis elkészíthető, akár előre is,

a trükk annyi csak, hogy tálalás előtt újra át kell melegíteni a forró sütőben.

Hozzávalók:
50 g vaj + a formák kenéséhez
50-70 g finomliszt
5 tojás
1 kávéskanál ecet
250 ml tej
só, bors, őrölt szerecsendió
100 g sajt

Elkészítés:
A sajtot lereszelem. A sütőt 190 fokra előmelegítem. A szufléformákat vajjal kikenem. A vajat felhevítem, beleteszem a lisztet, és kevergetve világos besamelalapot készítek. Fokozatosan felöntöm a tejjel és főzöm egy kicsit, amíg megvastagodik, sűrűbb lesz. Sót, borsot, őrölt szerecsendiót teszek hozzá. Lehúzom a tűzről, és hagyom hűlni kb. 70-80 fokra.
A tojásokat szétválasztom, és a már kissé lehűlt besamelt fokozatos keverés mellett a sárgájákhoz öntöm. A sajtot is belekeverem.
A fehérjékből habot verek, a vége felé kávéskanál ecetet adok hozzá, és azzal tovább, nagyon keménnyé verem a habot. Azonnal a sajtos alaphoz vegyítem, kanállal óvatosan összeforgatom, beleadagolom a formákba, kb. 3/4-ig töltve őket, és az előmelegített sütőbe rakom őket. (Gázsütő esetén egy tepsibe öntsünk 1-2 cm vizet, és melegítsük elő a sütőben, ebbe tegyük a formákat. Villanysütőnél ez nem szükséges.) Ajtónyitás nélkül 40 percig sütöm. Lekapcsolva, akár 10-15 percig is maradhat a meleg sütőben, nem fog összeesni, addig ehetjük az első fogást.


5 megjegyzés:

  1. Úgy bírom, hogy mindig elárulsz valami "trükköt". Látszik, hogy igazi gyakorlatias, tapasztalt háziasszony vagy, és nem a blogolás miatt főzöl.
    Ezt is kifogom próbálni a felfújtnál. :)

    VálaszTörlés
  2. Ez nekem is nagyon tetszik, s mindig megdsodálom szuflékat, de nekem sajnos nincs szuflésütőm. Nagyon sokat kerestem, de a közli üzletekben sehol nem kaptam. Csak néztek, amikor rákérdeztem. Azt hiszem valahol interneten kell utánanéznem.
    Közben azon gondolkodtam: miért nem lehet ezt másban elkészíteni, hát lehet, hogy azért, mert nagyobb mennyiségben mégjobban összeesne ?
    Ez a sós változat nagyon tetszik, el is viszem, hátha egyszer...........

    VálaszTörlés
  3. @Viki
    Nem kell szufléforma. Nézd meg a spárgaszuflét, ezeket teáscsészékben sütöttem.
    http://www.wiselady.hu/2010/05/sparga-felfujt-szufle.html

    VálaszTörlés

@templatesyard