2011. január 2., vasárnap

Oroszkrém torta

18 megjegyzés

Kisfiam szülinapjára készült ez a torta, és még egy csokor gyertya került a tetejére, éppen 11.


Az igazi neve oroszi-krém torta lenne, hisz egy híres magyar cukrász készítette ezt először. A két világháború közötti időszakban az Oroszi cukrászda Budapesten nagyon híres volt, az Auguszt és a Hauer cukrászdával együtt. Oroszi neve rövidült oroszra, ami miatt sokan vélik manapság úgy, hogy az oroszkrém tortának köze van az orosz nemzetiségű süteményekhez. Pedig igazi magyar édességről van szó.


Hozzávalók:
5 tojásból 18 cm átmérőjű piskótalap
A krémhez:
4 tojássárga
4 dl tej
4 evőkanál cukor
1 evőkanál keményítő
1 rúd vanília (vagy vaníliakivonat)
1 evőkanál rum
5 dl tejszín
1-2 evőkanál porcukor
1 evőkanál zselatin
50 g mazsola

Elkészítés:
A piskótát 3 egyenlő lapra vágom.
A tojássárgákat habos-fehérre mixelem a cukorral, majd beleadagolom a tejet és a keményítőt, a vaníliarúd kikapart belsejét. Közepes lángon 80 fokra melegítve folytonos keveréssel sűrű krémet főzök belőle. Forrnia nem szabad, mert kicsapódik a tojás.
Hagyom langyosra hűlni és beleadom a rumot. Addig a zselatint fél dl meleg vízben feloldom, a tejszínből habot verek, félúton hozzáadom a porcukrot is. Ha kész, mixelés közben belecsorgatom a zselatint is. Ezután lassan a habot a krémhez adagolom, kanállal oszlatom el, ha szükséges, egy-két fordulattal átmixelem, de ezt csak óvatosan, ne törjön a krém. Azonnal megkenem az alsó, majd a középső piskótalapot, (ekkor lehet a mazsolát is a lapok közé a krémbe tenni, nálunk ez elmarad, mert nem szeretjük) és a harmadik lapot is ráteszem, de ezt csak vékonyan kenem meg. A maradék krémet nyomóhengerbe vagy nyomózsákba töltöm, a torta oldalára nyomok krémet, amit késsel körben elsímítok. A tortát és a nyomózsákban lévő krémet 1 órára hűtőbe teszem. Ha megdermedt, az oldalát darált mandulával kissé meghintem, majd a tetejére nyomom a nyomózsákból a maradék krémet szabálytalan halmokban. Mandaringerezdekkel, kiviszeletekkel, citromfűlevéllel vagy mentalevéllel díszítem.

Megjegyzések

18 megjegyzés ehhez: "Oroszkrém torta"

Anikó írta... [Válasz erre...]
2011. január 2. 11:16

Még soha nem készítettem, most kipróbálom majd, nagyon finom, könnyű lehet, valamiért azt gondoltam faxnisabb megcsinálni.
Köszi:-))

Raindrop írta... [Válasz erre...]
2011. január 2. 12:54

Lenyűgözően szép!
Mikor elolvastam a címet, már tudtam, hogy valami szuperjót fogok látni. :)
Isten éltesse a kis(nagy)fiadat!
Receptet vittem.
Csodás új évet kívánok, csupa jót nektek Nóra!

Alexandra írta... [Válasz erre...]
2011. január 2. 12:59

Nahát, nem ismertem a torta történetét! Valóban azt hittem, orosz tortáról van szó, mert azok általában annyira habosak.

Maryenne írta... [Válasz erre...]
2011. január 2. 15:31

Gyönyörű torta gratulálok hozzá!
Kisfiadnak nagyon boldog 11. szülinapot!:)

duende írta... [Válasz erre...]
2011. január 2. 19:42

Nagyon gusztusos, gyönyörű torta! És nem is tudtam a történeteét, jó hogy leírtad, köszi! :)

Moha írta... [Válasz erre...]
2011. január 2. 23:31

Boldog születésnapot a fiadnak!
Nagyon köszönöm a történetet hozzá, én sem tudtam az eredetét, a torta gyönyörű lett, de nálunk nem maradhat ki a mazsola és a cukrozott héjak:)

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2011. január 3. 18:38

Isten éltesse sokáig a kicsi fiad!:-))
A torta csodaszép, s gondolom hamar el is fogyott!:-))

BORI írta... [Válasz erre...]
2011. január 3. 20:44

A torta történetét nem ismertem, köszönöm, hogy leírtad. Anyósom kézzel írt receptkönyvében a mazsolán kívül narancs és citromhéj apróra vágva is szerepel.De mint tudjuk, ahány ház, annyi izlés. Isten éltesse kisfiadat! :)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. január 3. 22:35

Én citrusgyümölcs héját nem használom a mérgek miatt, ezért nincs benne. Viszont most van a tetején déligyümölcs. Máskor ehelyett reszelt csokival, vagy szeletelt mandulával szórom meg.
Az autentikus recept egyébként nem tartalmaz narancshéjat.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. január 5. 11:10

Hihhetetlen, de most tervezem az oroszi-orosz krém torta készítését, miután-hála Neked-profi piskótákat tudok.
Csak a keményítővel és a zselatinnal nem nagyon vagyok kibékülve, tehát ezeket-szerinted-kihagyhatom-e, illetve mascarponéval készíteném a krémet.Mi a véleményed?Nagyon várom a válaszod, nekem az etalon lesz!!!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. január 5. 15:35

@Névtelen
A keményítővel és a zselatinnal nincs semmi baj, nem nagyon értem az ódzkodást. Milyen érveid vannak erre?. A lehető legtermészetesebb sűrítő és kocsonyásító.
A keményítő helyett használhatsz lisztet is, vagy teljesen ki is hagyhatod, de akkor 1 tojássárgájával többet tegyél a krémbe. Mascarponet is használhatsz (bár akkor már elég távol kerülsz az oroszkrémtől, de lehet, és nem fogja elrontani). A zselatin viszont nem hagyható ki, mert az stabilizálja a tejszínhabot. Tejszínhabos krém ugyanis valódi tejszínből stabilizáló nélkül nem lehetséges. Erre a habfixáló sem jó. Ha nem akarsz használni, akkor a valódi tejszínt ki kell műtejszínre cserélned, de az ezerszer rosszabb (hidrogénezett növényi zsír), mint a zselatin.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. január 6. 14:57

Igen, valami régi-rossz előítélet lehet ez nálam,de nagyon meggyőző, amiket írsz.Teljesen megnyugtattál ,ezzel a mizériámmal végeztem is....
Köszönöm a jó tanácsokat, TÉNYLEG fölhasználom az ötleteidet.

anna írta... [Válasz erre...]
2011. november 13. 15:40

Kedves Wise Lady!

Először szólok hozzá, gratulálok az oldaladhoz, sok finomsággal örvendeztettem meg már a családot általad :)

Esetleg a piskóta receptet be tudod másolni ide? Kerestem az oldaladon, de azt írja, mikor rákattintok, hogy már nem található...
Nagyon köszönöm!

Anna.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. november 13. 15:50

@anna
Köszönöm a szavaid, jól esik. Két hét múlva egy piskóta e-könyvet jelentetek meg, abban minden piskóta receptet megtalálsz.

anna írta... [Válasz erre...]
2011. november 13. 15:53

@Wise Lady

három nap múlva lesz a párom szülinapja... :)
Esetleg mailben el tudod küldeni az ehhez a tortához illőt?
(bakonyi.panni kukac gmail.com)

Vagy valamilyen oldalt, ahol tuti piskóta recept van?
A kedvence az oroszkrém torta, nem szeretném elrontani...

Nagyon köszönöm!!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. november 26. 14:31

Nem tudom megnézni a piskóta alapreceptjét, kérlek segítsen valaki, sürgős lenne!
Köszönöm.
Ági

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. november 25. 13:46

Miért nem kapok választ már 1 éve, vagy ezen a blogon nem is méltatnak válaszra?
Ági

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. december 27. 17:05

Temeljni recept za biskvit:
5 jaja, 2 žlice mlake vode, 9 žlica šećera, 9 žlica oštrog brašna, 1 vanilin šećer, 1/2 vrećice praška za pecivo, vrlo malo soli.
U zasebnom sudu izmiksati žutanjke, vodu, šećer, vanilin šećer dok ne bude pjenasto.
U drugom sudu u bjeljanjak dodati vrlo malo soli i izraditi pjenu. Lagano pomiješati žuti i bijeli dio tijesta i postupno dodavati prosijano brašno s praškom za pecivo. Kada je sve pomiješano, kalup promjera 20 - 22 cm namazati mašću i pobrašniti, pa uliti tijesto. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 C stupnjeva oko 30 min. Pri kraju pečenja biskvit probosti čačkalicom i ako na njoj ne ostanu dijelovi tijesta, biskvit je pečen. Kada se malo ohladi, izvaditi ga iz kalupa i prerezati dva puta da se dobije 3 dijela.

Lidija

A irast lehet forditoni magyar nyelvre

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com