2011. január 10., hétfő

Libatepertő

9 megjegyzés

Az egyik legjobb reggeli vagy vacsora a frissen sütött liba- vagy kacsatöpörtyű, a zsírt pedig főzésre lehet használni, - ezerszer jobb és egészségesebb, mint a hidrogénezéssel gyártott étolajok. A legjobb, ha akkor veszünk hájat, amikor meglátjuk a hentesnél, legalábbis errefelé nem mindig kapható. 2 kg liba (kacsa)hájból már annyi töpörtyű lesz, amelyet bátran egy étkezésre lehet adni, nemcsak a fél fogunkra elég.


Elkészítés:
A hájat átnézem, a bőrös részeken, kihúzom a benne maradt tollvégeket (kotú), illetve az apró tollszőröket is eltávolítom. Vízzel átöblítem, majd kb. 3 cm-es darabokra vágom. Nehéz, vastag aljú edénybe teszem, és fedő alatt közepes lángon kezdem melegíteni, a hőt úgy állítom be, hogy forró legyen, de ne túl gyorsan süljön, inkább csak melegedjen, olvadozzon. A zsír nagyon hamar olvadni kezd, de addig néha keverjük meg a hájat. Ha már elég zsír kiolvadt, a fedőt leveszem, és a hőt erősebbre állítom (de nem maximumra). Lehet sülni hagyni, elég rápillantani, egysze-egyszer megkeverni. Kb. 10-15 percig süljön.


Amikor a töpörtyű már jól kiolvadt, de még nincs egészen kész, félrehúzom, a zsír nagy részét lemerem kanállal, azért, hogy jóízű és világos maradjon. 1-2 cm vastagon hagyok a töpörtyűn is. Hagyom egy kissé lehűli, majd 2-3 evőkanál sört kunyerálok a férjemtől, és óvatosan beleöntöm. Visszateszem a lángra, és addig sütöm, míg a folyadék elpárolog, a töpörtyű szép piros lesz. Ha sör nincs, tejet is lehet használni. Szedőlapáttal papírtörlőre szedem, a visszamaradt zsírt külön üvegbe öntöm, ezt pecsenyék sütéséhez használom el (ha tejes, akkor mihamarabb!). A töpörtyűt frissen, puha kenyérrel, hagymával elfogyasztjuk.

Megjegyzések

9 megjegyzés ehhez: "Libatepertő"

Bianka írta... [Válasz erre...]
2011. január 10. 15:51

Imádom

Nea írta... [Válasz erre...]
2011. január 10. 18:58

Hmmm... remekül néz ki. Mi is imádjuk, főleg mikor még langymeleg. Holnap rohanok is a piacra, annyira megkívántam.

Maryenne írta... [Válasz erre...]
2011. január 10. 21:15

Csodásan néz ki! Nagyon jó fotók!:)

Monaj írta... [Válasz erre...]
2011. január 10. 21:48

Hú, nagyon kívánatos!
Ha nincs vastag aljú edényem, akkor is lehet jó?
Másik kérdésem, hogy hogy tároljam a töpörtyűt, hogy friss, ropogós maradjon?
Moncsi

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. január 10. 21:57

Sütheted másban is. Tanácsom szerint azonban egy legyen, ha teheted. Egy serpenyő pl. Sültekhez, de sok minden máshoz nagyon jó dolog.
A tepertőt kihűlés után azonnal légmentesen csomagold, én így szoktam: nylonzacskó, összefogom, és tüdővel (szájjal) kiszívom a levegőt teljesen, elkötöm. Hűvös helyen tartom.
Így elég jól tárolható, de azért frissen az igazi.

Monaj írta... [Válasz erre...]
2011. január 11. 14:47

Kösz a választ! És így még sose tüdőztél le semmmit??:-))(Csak olvastam a soknádnál is ezt a módszert.)

Monaj írta... [Válasz erre...]
2011. január 11. 14:48

mondom sonkád, nem soknád, bocs

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. január 11. 17:06

@Monaj
Olyasmit nem így szoktam. Az igazság az, hogy az állatpatikában vettem egy jó nagy fecskendőt, és azzal. De ami egy darabban van, azt simán tüdővel.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. január 13. 21:07

Nem fontos ilyen kicsire összevágni, mert addig amíg az összes zsír nem sül ki, addig nem ég meg.
Addig sütöm, míg a fakanállal megütögetve nem kopog. Akkor tálba teszem szalvétára, meghintem hideg vízzel és egyből konyharuhával betakarom. Hagyom kicsit párolódni a gőzben, majd fogyasztható. Minden különösebb kezelés nélkül pár nap múlva is mint a friss, ropogós és omlós.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com