2010. december 10., péntek

Fehércsokis mandulatorta

21 megjegyzés

Ezt a receptet a Kifőztük Karácsony különszámába készítettem.


A piskóta elkészítése:
Hozzávalók: 21 cm-es tortaforma

6 tojás
120 g finomliszt
30 g kakaópor
60 g darált mandula
180 g cukor
1 kávéskanál citromlé vagy ecet
1 teáskanál étolaj
csipet só
Elkészítés:

A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A tortaforma aljára kerek sütőpapírt vágunk. A papírt szilikonecsettel beolajozzuk és liszttel behintjük. Az oldalát a formának ne olajozzuk be!
A lisztet, kakaót, darált mandulát, sót egy tálban elkeverjük.
Egy másik tálban az egész tojásokat és a cukrot mixerrel felhabosítjuk. Ez kb. 7-8 percet vesz igénybe. Ekkor hozzáadjuk a citromlét, és azzal még 2 percig mixeljük.
Ezután kanállal óvatosan elkeverjük benne a száraz hozzávalókat, és a masszát a tortaformába öntjük. Egy hablapát segítségével a masszát középről felhúzzuk a szélekig, így a teteje homorú lesz, a széleken magasabb, középen laposabb. Erre azért van szükség, hogy a piskótánk szép egyenesre süljön.
Azonnal betoljuk a sütőbe, és 5 perc múlva 180-200 fokra mérsékeljük a lángot. Az ajtó kinyitása nélkül 40 percig sütjük. Akkor kivesszük, és hagyjuk a formában kihűlni. Addig elkészítjük a krémet. A piskóta 6 cm magas lesz.


A krém elkészítése:

Hozzávalók:

300 g fehércsoki
50 g keményítő
7 dl tejszín

Kockákra tördeljük a csokit. A tejszínnel csomómentesre keverjük a keményítőt, majd közepes lángon besűrítjük. Folytonos keverés mellett kb. 50 fokra lehűtjük. Ekkor a csokikockákat beletesszük, és addig keverjük, míg elolvad. Hagyjuk a krémet szobahőmérsékletűre hűlni, majd félórára tegyük hűtőbe.

A torta összeállítása:

A kihült piskótát késsel körbevágjuk a forma oldalán. Levesszük a peremet, az aljáról lehúzzuk a sütőpapírt. A piskótalapot megfordítjuk, hogy az alja legyen felül, így szép egyenes felületet kapunk. A piskótát recés késsel 3 lapra vágjuk. A krém harmadát az alsó lapra kenjük, rátesszük a középső lapot, erre rákenjük a krém újabb harmadát, majd a felső lapot is ráborítjuk. Az utolsó harmad krémmel bevonjuk a torta tetejét és az oldalát. (Egy kevés krémet hagyhatunk díszítéshez is, de ez el is maradhat). Vágott mandulaforgáccsal az oldalát körbetapasztjuk, és ha díszítünk, akkor a meghagyott krémet nyomózsákba tesszük, és tetszés szerint mintát készítünk a tetejére. A szabad felületeken a tetejét is megszórjuk mandulaforgáccsal. Hűtőben tároljuk, recés késsel szeleteljük.
 

Megjegyzések

21 megjegyzés ehhez: "Fehércsokis mandulatorta"

Mézigörl írta... [Válasz erre...]
2010. december 10. 19:55

Gyönyörű lett! A mandula és a fehércsoki az egyik kedvenc párosításom! Mindenképpen kipróbálom! :-)

Citromhab írta... [Válasz erre...]
2010. december 10. 20:11

Mestermunka! Az íze is fantasztikus lehet:-).

Edó írta... [Válasz erre...]
2010. december 10. 21:28

Pedig én már kinéztem ezt magamnak a kalendáriumból,mert már ott is megjelent:)A fehércsoki miatt nagyon megfogott,el fogom készíteni.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. december 10. 21:41

@Edó
Igen, az Erdélyi Konyha Kalendáriumába is elküldtem, csak nem tudtam, hogy megjelent már.

Bianka írta... [Válasz erre...]
2010. december 11. 9:15

Gyönyörűűű, főleg hogy fehércsoki fan vagyok

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2010. december 11. 11:58

Istenien néz ki, talán idén már kipróbálom. Ha nem úszom el jószokásom szerint!:-))Keményítő helyett vaníliapuding is jó?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. december 11. 13:18

@Andi/cuki
Én nem tennék vaníliapudingot bele, mert nagyon intenzív az íze, elnyomja a fehércsokit. Amúgy használható, mert az is csak keményítő és vaníliaaroma.

duende írta... [Válasz erre...]
2010. december 12. 8:35

Csodálatos, igazi karácsonyra való, ünnepi torta!

Mónika írta... [Válasz erre...]
2010. december 12. 22:04

Szeretnék ilyen szép tortát sütni.:))

Raindrop írta... [Válasz erre...]
2010. december 13. 17:33

Csodálatosan sikerült (ez is, mint minden amit készítesz).
Nem tudsz elrontani semmit.
Elfogadnám... :D

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. december 13. 18:21

@Raindrop
De, el tudok :(

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. február 22. 15:38

Szió,
a tejszínt nem kell felverni, jól látom? A keményítőtől besűrűsödik?
Üdv, Cicó

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. február 22. 15:50

Még egy kérdés, ha felverem a tejszínt és abba csorgatok olvasztott fehércsokit, akkor vajon elég lenne 5 dl tejszín? Nem lenne habosabb a krém, ha feverném inkább? Üdv, Cicó

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. február 22. 21:18

Igen.

Cicó írta... [Válasz erre...]
2012. február 23. 18:21

@Wise Lady

Köszi, előbb kipróbálom a keményítős változatot. Eddig minden krémhez felvertem a tejszínt. Cicó

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. február 23. 23:12

@Cicó
Biztosan felverve is remek lenne.

k_renáta írta... [Válasz erre...]
2013. február 8. 15:09

Isteni, a krém. a hétvégén kipróbáltam és nagyon finom, viszont meglepődtem hogy nem kell felverni de így is isteni lett :) Köszönjük a jó receptet.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2013. február 8. 15:50

@k_renáta Örülök, hogy jól sikerült.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2013. november 3. 22:05

Az volna a kérdésem, hogy hogyan lehet jól 3 részre vágni az elkészült piskótát, míg meleg, vagy ha kihűlt? Célszerszámnak nincs ilyen damilom, csak késem :)
Amúgy már elkészítettem ezt a tortát párszor, mert a többiek imádják, nekem kissé tömény volt.
Köszönöm a receptet!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2013. november 3. 23:33

A piskótát mindig a formában hagyom teljesen kihűlni. Utána vágom szét háromba egy recés kenyérvágó nagykéssel.

Siegfried Emmelmann írta... [Válasz erre...]
2017. szeptember 27. 2:47


Very nice article, exactly what I wanted to find. gmail login email

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com