Tárkonyos nyúlleves


Egy 1,6 kg-os tisztított nyúllal kellett elbánnom a minap. Szeretjük a nyúlhúst, sokszor, és sokféleképp készítettem már. Most viszont már régen nem főztem, mert nem jutottam hozzá. Nagyon jó alternatívája a csirkének, és változatossá teszi az étkezésünket. Most levágtam a 4 combot. A felsőcombokat a lapockacsonttal és hússal együtt, mert bizony a nyúl első combjai feleakkorák, mint a hátsók, legyen rajtuk is harapnivaló. Azután közvetlenül a legalsó bordacsont mentén bevágtam, majd a gerinccsontot is szétfejtettem, így egy szép gerincdarabra tettem szert, a karaj és a dagadó rész együtt. A megmaradt bordarészt pedig négybe vágtam és hozzátettem a nyúl belsőségeit is. Így 3 féle készült a nyúlból. Férjem aggódva nézte és kérdezgette, mit főzök belőle, attól tartott, hogy feláldozom a gasztronómia oltárán, és valami nyakatekert furcsaságot rittyentek belőle. Ez persze rosszul esett nekem, mert nem szokásom, egy-két kísérletet és kilengést leszámítva a tiszta ízek és főzési módok híve vagyok. Általában is igaz, hogy ha különlegesebb alapanyaghoz jut az ember, nem érdemes túlbonyolított ételt főzni, hagyni kell a saját ízt dominálni. A ragulevesek azonban mindig sok hozzávalóval készülnek. Ez a leves az egyik kedvencünk, a bordákból és a belsőségekből főtt.



Hozzávalók:
1 nyúl bordacsontos része négybe vágva
1 nyúl belsőségei: vesék, tüdők, szív, máj, velő
80 g sárgarépa
80 g petrezselyemgyökér
5 cm póréhagyma
1 negyed sonkahagyma ( vöröshagyma)
1 szál zellerzöld
1 szál petrezselyemzöld
1 szál tárkonylevél
3 szegfűgomba (vagy más erdei gomba)
20 g vaj
1 dl 30%-os tejszín
csipet őrölt szerecsendió
csipet őrölt fehérbors
2 cl konyak - valódi és nem szeszesital (elhagyható)
csigatészta



Elkészítés:
A bordákat 2 l hideg vízben felteszem, felforrás után takarékra veszem. Szűrővel leszedem a habját, 2 kávéskanál sót teszek bele és gyöngyözve főzöm fedő nélkül 1 órát. Lehúzom a tűzről. A pórét, répát és petrezselyemgyökeret karikára vágom, a hagymát felkockázom. Egy másik fazékban felforrósitom a vajat, és a pórét, hagymát, répát, gyökeret megdinsztelem rajta. Felengedem a nyúllevessel, a csontos húsdarabokat is beleteszem. A nyúltüdőt 4-be, a megtisztított veséket és a szívet 2-be vágom. A májat felszeletelem.
A levesbe teszem a tüdőt, szívet, vesét, őrölt szerecsendióval ízesítem. Hozzáadom a gombát és a zellert is. Felöntöm, ha kell 1,7 literre hogy készen kb. 1,5 l leves legyen. 20 percig gyöngyözve főzöm. Hozzáadom a csigatésztát, őrölt fehérborsot, és a felszeletelt májat, (a nyúlvelőt is, ha van) ha kell még, sót is. 10 perc főzés után beleöntöm a tejszínt és a konyakot, felforralom, és 1-2 perc után elzárom a lángot. Kiszedem a 4 bordadarabot, és a bordacsontokat kihúzom egyenként, majd a húst visszateszem a levesbe. Apróra vágom a tárkonyt és a petrezselyemzöldet, rászórom a forró levesre.
Tálalás előtt hagyom egy félórát "érni". Nagyon finom!


További nyulas receptek:  http://gasztrabbit.blogspot.com/

1 megjegyzés:

@templatesyard