2010. november 20., szombat

Tárkonyos nyúlleves

1 megjegyzés

Egy 1,6 kg-os tisztított nyúllal kellett elbánnom a minap. Szeretjük a nyúlhúst, sokszor, és sokféleképp készítettem már. Most viszont már régen nem főztem, mert nem jutottam hozzá. Nagyon jó alternatívája a csirkének, és változatossá teszi az étkezésünket. Most levágtam a 4 combot. A felsőcombokat a lapockacsonttal és hússal együtt, mert bizony a nyúl első combjai feleakkorák, mint a hátsók, legyen rajtuk is harapnivaló. Azután közvetlenül a legalsó bordacsont mentén bevágtam, majd a gerinccsontot is szétfejtettem, így egy szép gerincdarabra tettem szert, a karaj és a dagadó rész együtt. A megmaradt bordarészt pedig négybe vágtam és hozzátettem a nyúl belsőségeit is. Így 3 féle készült a nyúlból. Férjem aggódva nézte és kérdezgette, mit főzök belőle, attól tartott, hogy feláldozom a gasztronómia oltárán, és valami nyakatekert furcsaságot rittyentek belőle. Ez persze rosszul esett nekem, mert nem szokásom, egy-két kísérletet és kilengést leszámítva a tiszta ízek és főzési módok híve vagyok. Általában is igaz, hogy ha különlegesebb alapanyaghoz jut az ember, nem érdemes túlbonyolított ételt főzni, hagyni kell a saját ízt dominálni. A ragulevesek azonban mindig sok hozzávalóval készülnek. Ez a leves az egyik kedvencünk, a bordákból és a belsőségekből főtt.



Hozzávalók:
1 nyúl bordacsontos része négybe vágva
1 nyúl belsőségei: vesék, tüdők, szív, máj, velő
80 g sárgarépa
80 g petrezselyemgyökér
5 cm póréhagyma
1 negyed sonkahagyma ( vöröshagyma)
1 szál zellerzöld
1 szál petrezselyemzöld
1 szál tárkonylevél
3 szegfűgomba (vagy más erdei gomba)
20 g vaj
1 dl 30%-os tejszín
csipet őrölt szerecsendió
csipet őrölt fehérbors
2 cl konyak - valódi és nem szeszesital (elhagyható)
csigatészta



Elkészítés:
A bordákat 2 l hideg vízben felteszem, felforrás után takarékra veszem. Szűrővel leszedem a habját, 2 kávéskanál sót teszek bele és gyöngyözve főzöm fedő nélkül 1 órát. Lehúzom a tűzről. A pórét, répát és petrezselyemgyökeret karikára vágom, a hagymát felkockázom. Egy másik fazékban felforrósitom a vajat, és a pórét, hagymát, répát, gyökeret megdinsztelem rajta. Felengedem a nyúllevessel, a csontos húsdarabokat is beleteszem. A nyúltüdőt 4-be, a megtisztított veséket és a szívet 2-be vágom. A májat felszeletelem.
A levesbe teszem a tüdőt, szívet, vesét, őrölt szerecsendióval ízesítem. Hozzáadom a gombát és a zellert is. Felöntöm, ha kell 1,7 literre hogy készen kb. 1,5 l leves legyen. 20 percig gyöngyözve főzöm. Hozzáadom a csigatésztát, őrölt fehérborsot, és a felszeletelt májat, (a nyúlvelőt is, ha van) ha kell még, sót is. 10 perc főzés után beleöntöm a tejszínt és a konyakot, felforralom, és 1-2 perc után elzárom a lángot. Kiszedem a 4 bordadarabot, és a bordacsontokat kihúzom egyenként, majd a húst visszateszem a levesbe. Apróra vágom a tárkonyt és a petrezselyemzöldet, rászórom a forró levesre.
Tálalás előtt hagyom egy félórát "érni". Nagyon finom!


További nyulas receptek:  http://gasztrabbit.blogspot.com/

Megjegyzések

1 megjegyzés ehhez: "Tárkonyos nyúlleves"

Bianka írta... [Válasz erre...]
2010. november 21. 11:46

Nagyon guszta

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com