Rakott túrós palacsinta


Ezt a palacsintát sok-sok évvel ezelőtt, még gimnazista koromban készítettem először. Akkor épp a nagynénéméknél nyaraltam, és villogni szerettem volna vele. El is készítettem, büszke voltam rá, hogy milyen finomat tudok, s akkor ebédnél a nagybátyám megkóstolta és azt mondta: pont olyan, mintha a palacsintát szokásos módon megtöltik túrótöltelékkel. Nem sikerült tehát lenyűgözni vele. Persze azóta tudom, hogy akkor a habot nem vertem fel elég keményre, és így lehet, hogy a nagybátyámnak igaza volt. Szerencsére ez nem tántorított el attól, hogy aztán még sokszor el ne készítsem, mert nagyon finom.

 Hozzávalók:
20 db palacsinta
750 g túró
3 evőkanál tejföl
5 tojás
6 evőkanál cukor
csipet só
1/4 rúd vanília (vagy 1 vaníliáscukor)
1-2 csavarás citromlé
50 g mazsola vagy apróra vágott aszalt sárgabarack, datolya (elhagyható)
100g vaj

Elkészítés:
Kisütöm a palacsintákat. A tojásokat szétválasztom. A sárgájákhoz adok 5 evőkanál cukrot, egy szelet vajat, és robotgéppel habosra-fehérre keverem. Beleteszem a túrót és a tejfölt. Adok hozzá egy csipet sót, egy csavarás citromlevet, a vanília kikapart belsejét és alaposan összekeverem. Most adható hozzá az aszalt gyümölcs (nem szükséges beáztatni, sülés közben fel fog annyi nedvességet venni, amennyi kell.
A sütőt bemelegítem 200 fokra. Egy tepsit vastagon kikenek vajjal.
A fehérjékből kemény habot verek, ha már habos, teszek hozzá egy csavarás citromlevet, és azzal is verem még 2 percig, végül beleadok 1 evőkanál cukrot, és azzal is verem még 2 percig. A habot óvatosan a túrótöltelékhez keverem.
Most következik a töltés. A palacsinta közepére teszek 2 evőkanál tölteléket, felhajtom az alját, most a két oldalát is ráhajtom, és alulról feltekerem. Duci kis csomagokat kapok. Beleteszem a tepsibe szorosan egymás mellé. A töltelék harmadát nem töltöm bele. Az egészet meglocsolom olvasztott vajjal, majd a kihagyott tölteléket a tetejére símítom. Betolom a sütőbe, és kb. 30-40 perc alatt megsütöm.

14 megjegyzés:

  1. uhh...ez nem a gyorsételek kategória, annyi biztos...asszem irigylem belőled ezt a szenvedélyt és törődést amit a főzésre fordítasz

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta, szívesen ennék belőle

    VálaszTörlés
  4. Én hagyományosan feltekerem a palacsintákat,egymás mellé szorosan tepsibe rakom,szoktam túrósat,mákosat és diósat kakaósat is felváltva,majd vajjal és mézzel bőségesen meglocsolva ropogósra sütöm......ragad, ízes és nagyon gyorsan fogy,de ha megéri, hidegen is nagyon finom.

    VálaszTörlés
  5. Biztos finom, egyszer sort kerítek rá, nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  6. Szerintem ez nagyon hamar nálunk is sülni fog!Nagyon finomnak látszik!:-))

    VálaszTörlés
  7. Szia!
    Lenne egy kérdésem, amire bárkitől szivesen várom a választ.
    Vaníliarudat csak fiolás kiszerelésben láttam eddig a boltokban.Ezzel csak annyi a baj, hogy borzasztóan drága :(
    Nem tudna valaki valahol olyan vaníliát amiből 1 db nem 500 FT ?
    Megköszönném. A recept nagyon jó :). Ki fogom próbálni, ahogy már többel is tettem :) Csak így tovább!

    VálaszTörlés
  8. Külföldről lehet rendelni kb. ötödáron. Én is ilyet használok.

    VálaszTörlés
  9. szia,
    én úgy csinálom a "túrós-rezgőst", hogy a feltekert üres palacsintákat 1-2 cm vastagra/vékonyra elvágom, és azt forgatom össze a túrós-habos szöttyel. a tetejére is megy felvert édes tojásfehérje és úgy sütöm ki. szuper az oldal!
    szép napot!
    Vera

    VálaszTörlés
  10. @v
    Nagyon jó ötlet ez is, kissé más jellegű lesz így.
    Köszönöm.

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm a receptet, nagyon tetszik!
    Nagy palacsintazabálók vagyunk, jól fog jönni! :D

    VálaszTörlés
  12. A párom nem szereti a rakott dolgokat, mert szerinte szárazak. Én szeretem, ezért kerestem olyan receptet, ami mindkettőnknek kedvére lesz. Megtaláltam! Azt mondta, már az első falatnál érezte, hogy ez más! Isteni volt, teli a hasunk:)

    VálaszTörlés

@templatesyard