Mibe kerül egy konyha?

Azt mindjárt leszögezhetjük, hogy semmi pénz nem elég, ha építkezésről, felújításról van szó. Az idén Karácsonyra mi úgy tűnik, hogy Luca széke helyett az új konyhát készítjük. A tervezett 3 hét lassan a duplájára nőtt. Sokat kell várni a szakemberekre, aztán újabb és újabb dolog merül fel.
Mi kell tehát a konyhába?
A falra csempe, konnektorok villanyszereléssel, mosogatónak víz szereléssel.
Páraelszívó miatt ki kell fúrni a tetőt. Ezek a szakmunkák.
A padlózatot nem csináljuk, most laminált padló van, nem tudom, mennyire fogja bírni a vizes feltörlést ilyen sűrűn.
Kell még konyhabútor, tűzhely sütővel, mosogatógép, páraelszívó, egy 120 literes hűtő. Étkezőasztalunk van, tulajdonképp székeink is, bár elég ócskák, de erre most nem akarunk költeni.
Szóval az ember lánya csak ötletel, kipattan a fejéből, hogy fűtésspórolás céljából költözzünk az emeletre, aztán pedig folyik a pénz elfele. Vagyis csak folyna, ha lenne. Annak idején az emelet építésével is így jártunk, kölcsönt még épp nem adtak, az csak a rákövetkező évben kezdődött, mi meg szinte pénz nélkül kezdtük el. Akkoriban járta köztünk az a mondás: Építkezni? Pénzből könnyű! Na de pénz nélkül? Az a valami.
Nohát így valahogy vagyunk most is: pénz nélkül konyhát csinálni, az a valami!

6 megjegyzés:

  1. a laminált padló egyáltalán nem bírja a vizet. úgyhogy tudom javasolni a porszívózást. időnként majdnem szárazra kicsavart nedves ronggyal át lehet törölni, de ennyi az egész.
    és a konyhabútor megépítése után padlót cserélni. nos hát elképesztő munka. mert szét kell szerelni mindent. és a csempézés magassága (akár a földtől csempézel ami szerintem hülyeség) akár csak az alsó és a felső szekrény között) a padló magasságán múlik. És nem biztos hogy egy pvc, kerámia vagy linóleum (én ez utóbbira szavazok jelenleg) ugyanolyan vastag lesz mint a laminált padló. szóval h legyen esélyed később burkolatot cserélni (btw szerintem a pvc vagy linóleum simán házliag lerakható a laminált helyére) a szekrények lába állítható legyen, és ne minimum vagy max magasságra tekerve. valahova középre belőve hogy más padlóvastagsággal is ugyanott lehessen később a pult teteje.

    VálaszTörlés
  2. Egy éve vagyok túl ezen a procedúrán. Kemény így cserélni, hogy már van szekrény. Nekem még nem volt szerencsére
    Nekünk a csempézés a földtől a felső szekrényig tart. Szerintem kell, mert sosem lehet tudni, hogy jut be víz. Főleg nekünk nincs takarólécünk az alsó szekrénynél, mert nem akartam, hogy lehessen alá takarítani így látszik is. A másik falon is van merőlegesen egy darabig csempe még a sütő után, mert el sem hisszük, hogy a fröcskölő olaj mikre képes. A földön jó minőségű járólapot ajánlok. Nekünk valami olasz. Vannak rajta valami csúszásgátló mélyedések. Persze attól még ha vizes enyhén csúszik, de fényesnek fényes, nem matt tőle.
    Lamináltat egyáltalán nem ajánlom, hiszen főzés vagy mosogatás miatt mindig vizes lesz. Van olyan járólap, ami úgy néz ki mintha padló lenne
    Sok sikert

    VálaszTörlés
  3. Szerintem, ha nem egy 10 fős családra főzöl, és rutinos vagy a konyhában működhet a laminált padló. Én másnál a gyakorlatban úgy láttam működni, hogy egy nagyon rusztikus kézzel szőtt Erdélyből származó rongy szőnyeg volt a földön, 2 kisgyerek volt a háztartásba.
    Volt arra is élő példa, amikor a mosógép a konyhában volt és kifolyt a víz, felszedték a kérdéses részeket kiszáradt, mosógép megjavult és ennyi.Minden az "anyegin" múlik, bízz magadban:)) Jó lesz!

    VálaszTörlés
  4. Szia!

    Szerintem nem gáz a laminált padló, tavaly sokáig az udvaron voltak nálunk - egyéb építési törmelékkel - hónapokig a maradékok, és kutya bajuk nem lett hóban-esőben.

    Amúgy mi is tavaly csináltuk a konyhánkat, plusz egy csomó felújítást. Az tuti, hogy csak olyan mestert szabad választani, akit ismerősök is ajánlottak. De az se jó, ha túl nagy a haverság, mert akkor meg nem mer reklamálni az ember :( Sajnos mi így jártunk...
    Volt olyan villanyszerelő, aki azt mondta, 4-600 ezer forint a ház vezetékeinek cseréje. Ehhez képest akit mi választottunk, megcsinálta 150-ből, de lehet, még annyi se volt. Egyesek annyi pénzt kérnek, amennyit nem szégyellnek. Megtudtam, hogy a mi konyhánk anyagszükséglete kb. 170 ezer forint, ehhez képest 260-at kértek érte, pedig pár nap munka az egész. De volt olyan asztalos, aki ugyanezért 500-at akart kérni. Szóval nagyon sokat meg lehet spórolni, ha megnézed, kit választasz. De az biztos, hogy nekünk is félúton elfogyott a pénzünk, és a fürdőszobáig szerintem évekig nem fogunk tudni eljutni. :(
    Nagyon kíváncsi vagyok a konyhádra! Biztos nagyon szép lesz!
    Üdv
    true

    VálaszTörlés
  5. Én a konyhámba is hajópadlót szerettem volna... Szóval szerintem a laminált is tök jó.
    Ha nekem ez a második konyhám lenne egy házban, és spórolás céljából építeném (fűtésszámla), akkor nagyon leredukálnám a kiadásokat. Pl. Nem tennék be páraelszívót és mosogatógépet (főleg hogy csak hárman vagytok és hogy csak egy évben max 5-6 hónapig fogod ezt a konyhát használni).
    Amit lehet, leegyszerűsítenék: téglából raknék oldalfalakat, rá egyszerűen egy munkalapot, kis függönyöket tennék ajtók helyett, stb... Tehát egy amolyan provance-i stílusó ötlet-konyhát csinálnék.
    Stelázsipolcot csak rusztikusra hagynám, ilyesnik. De jól megtervezném az összahngot, és akkor egy nagyon eredeti, hangulatos, de jóval olcsóbb kis téli konyhám lenne. :)

    P.s.: nemrég csináltattunk a lakásba 2 szobába komplett fenyőbútort, rusztikus sötétbarnára pácoltatva. Korrekt áron, korrekt kivitelezéssel, abszolút olyanra készült, amilyennek terveztük. Kattints rá az oldalamon alul jobb oldalt a bútor-képre! Vagy írj egy mailt és akkor meg tudom adni az asztalos srác telefonszámát!

    VálaszTörlés
  6. azért a laminált padló és a hajópadló nem ugyanaz. a laminált padló papírból van a hajópadló meg csomó féle fából lehet. és lehet felületkezelni a fafajtának meg az igényeknek megfelelően.

    VálaszTörlés

@templatesyard