2010. november 6., szombat

Almáspite kukoricalisztből

12 megjegyzés

A kisfiam egyik barátja egyszer-egyszer eljön hozzánk, és itt is alszik. A kisfiú sajnos gluténérzékeny, ezért ilyenkor mindig jól meg kell terveznem, mit adok enni. Mindig úgy főzök, hogy mindannyian azt esszük, ami neki sem okozhat bajt. Legutóbb azonban a sütitervem felborult, mert kiderült, hogy most már laktózérzékeny is. Így tejet, tejfölt és vajat sem használhattam a liszt mellett. Bevásárolni már nem tudtam, abból kellett gazdálkodni, ami itthon volt. Kukoricaliszt, rizsliszt mindig van itthon, volt tojás, margarin és alma. Így született ez a kis pite desszertként az ebéd mellé. Laposabb lesz, mint a hagyományos és törékenyebb is, de épp olyan finom. A színe pedig gyönyörű! A kukoricaliszt szárazságát remekül ellensúlyozza az almatöltelék. Mindenkinek ízlett.


Hozzávalók:  24 cm-es tortaforma
A tésztához:
150 g margarin
250 g kukoricaliszt
1/2 tasak sütőpor
csipet só
1 tojás
75 g cukor

Töltelékhez:
2 evőkanál cukor
3/4 kg alma (hámozatlanul ennyi)
2 evőkanál darált dió, mandula
fahéj,

Elkészítés:
A lisztbe keverem a sütőport, csipet sót, elmorzsolom benne a margarint, hozzáadom a cukrot. Ezután a tojással összegyúrom. Morzsalékos és nehezen áll össze. Ha kell, 1-2 teáskanál vízzel segítem, hogy összeálljon. Két részre veszem. Az asztalra vastagabb fajta folpack fóliát terítek, meglisztezem és ezen nyújtom ki a tésztalapokat. Egészen pontosan nyújtom ki, ha kell, késsel levágom a kilógó széleket és a hiányzó helyekre tapasztom.

A formát nem kell kikenni. Begyújtom a sütőt. A tésztát a forma aljára teszem.
Kinyújtom a másik lapot is, ami majd a tetejére megy, méretre szabom.
Miközben én a tésztanyújtással foglalkozom, addig a férjem megpucolja az almát :))). Ha nincs segítségünk, akkor most pucoljuk meg az almát, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
Nem szoktam kinyomkodni a levét, hanem azonnal hozzáfogok a töltéshez.

A tésztát először meghintem 1 evőkanál darált dióval. Erre rétegezem az alma felét. Meghintem fahéjjal, rászórok 1 evőkanál cukrot. Ezután jön az alma másik fele, szórok rá 1 evőkanál cukrot, és végül meghintem 1 evőkanál darált dióval. Erre borítom a másik tésztalapot. A tetejére nehéz a tésztát rátenni, mert törékeny a kukoricaliszt miatt. Ennél a résznél az ember kicsit megbánja, hogy hozzáfogott ehhez a pitéhez :D. Óvatosan nyújtófára tekerem és rágörgetem az almára. Ha szakad, akkor utólag foltozom.
Ekkor kézzel lelapogatom, kicsit tömörítem, villával megszúrkálom a tetejét, hogy a gőz távozhasson a töltelékből és a sütőbe tolom.
Kb 30 perc alatt sül meg.
Ha kész, kiveszem, kicsit hűlni hagyom, de még langyosan szeletelem egy recés késsel.
Valójában sokkal gyorsabban megvan, mint a leírásból kitűnik.
Ha az alma savanykás, akkor tegyünk hozzá szóráskor még egy evőkanál cukrot.

Megjegyzések

12 megjegyzés ehhez: "Almáspite kukoricalisztből"

Alexandra írta... [Válasz erre...]
2010. november 6. 11:47

No, akkor már csak egy zacskó hántolt őrölt mandulát kell még otthon tartanod (pl. a hűtőben) pluszban, és ha jön a kissrác, ki is tudod próbálni valamelyik süti receptemet :)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. november 6. 12:31

@Alexandra
Jó ötlet, köszi :)

starfokker írta... [Válasz erre...]
2010. november 6. 13:30

ez de klassz! :)

Andi írta... [Válasz erre...]
2010. november 6. 17:12

Ne haragudj hogy írok!
A dejó nem gluténmentes! Vigyázz rá!
A süti csodás...természetesen viszem a receptet!

duende írta... [Válasz erre...]
2010. november 6. 17:17

Nagyon klassz! (Épp ma meredt rám a spájzban a kukoricalisztes zacsi... :) )

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. november 6. 18:01

@Andi
Igazad van, javítottam. A tölteléket a normál pitéből másoltam át, és benne maradt. Köszi :D

Anyatigris írta... [Válasz erre...]
2010. november 6. 21:44

300-ik követőd lettem!:)
Kapok érte cserébe egy szeletet ebből?:P

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. november 6. 22:08

@Anyatigris
Köszönöm, hogy 300. vagy, nagyon örülök neki! Máris vágok egy szeletet.

Bianka írta... [Válasz erre...]
2010. november 6. 23:24

Csúcs

Rekaye írta... [Válasz erre...]
2010. november 9. 13:31

Fincsi lehet! Nagyon szép, pedig a kukoricaliszttel, nem könnyű "elbánni". Szuper!

macska írta... [Válasz erre...]
2012. március 22. 14:22

ha a bolti darált dióban van, akkor igaz, de egyébként a dióban nincsen glutén!!! egyébként egy tipp a teteje felrakásához: alufólián kinyújtott tésztát könnyedén rá lehet fordítani az aljára, majd az alufóliát csak le kell húzni, és kész:)

papito írta... [Válasz erre...]
2013. május 3. 20:56

ha nagyon morzsolódik, akkor próbáld meg a felső réteget eleve morzsoltan rátenni. Sokan a a lisztből készült tészták esetén a második réteget lefagyasztják, hogy reszelhető legyen és ráreszelik az almára. Nagyon finom lesz így,igaz nem az íze változik, hanem az állaga...

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com