Nudli - Gnocchi - Krumplis tészta


A nudli a mi gnocchink. Ezt a tésztát hagyományosan nudliként mákkal, pirított morzsával is ehetjük, de köretként is, vagy gombóc alaptésztájaként is megfelel. Ha a tésztát gnocchi formázással készítjük, akkor pedig bármelyik olasz gnochhi étel készülhet belőle. Anyukám ezt a tésztát használta a krumplisgaluska levesbe betétként, és ilyenből sütött zsírban krumplislepénykéket. Kroketté is formázhatjuk, és kisüthetjük.


Sokan nem szeretnek maguk nudlit készíteni, pedig nem egy ördöngösség, feltéve, ha néhány "titkot" ismerünk. Én most a legegyszerűbbet készítettem, mákos nudlit, de természetesen bárhogy folytathatjuk a kifőzése után.
  1. Az első szabály a krumpli-liszt arány. 1 kg tisztított krumplihoz 25 dkg lisztet vegyünk, ehhez adunk még 1 tojást.
  2. A második szabály: használjunk réteslisztet.
  3. Harmadik szabály: a nudlit mindig összeállítás után rögtön főzzük meg, a krumplis tészta ugyanis minél többet áll, annál nyálkásabbá, folyósabbá válik.
  4. Negyedik szabály: egyszerre 2 adagnál többet ne főzzünk ki. A kész nudlikat szűrőkanállal szedjük szűrőbe, és a vízbe mehet az újabb 2 adag.
  5. Ötödik szabály: a szűrőbe szedett nudlit hagyjuk állni egy kicsit mozgatás nélkül. A frissen főtt nudli ugyanis nagyon puha, és a rázogatással deformálódik, a külseje szétmállik. 2-3 perc után lehet átönteni egy tálba, mert ekkorra rugalmassá válik, és egy kis zsiradékkal meglocsolni (vaj, oliva a további rávaló függvényében), és a rávalóval megszórni.
  6. Ha marad elkészült nudlink, akkor alacsony fokozatú mikrózással pár óra múlva langyosra melegítsük.
Ha így járunk el, akkor egy jól kezelhető, nem ragadós tésztát kapunk, amely kifőzés után formás és vajpuha.

Hozzávalók:
1 kg hámozott krumpli
250 g rétesliszt
1 tojás
2 csipet só
zsiradék


Elkészítés:
A krumplit kockára vágom és só nélküli vízben puhára főzöm. A vizet leöntöm róla, és forrón krumplinyomón áttöröm. Hagyom langyosra hűlni. Ha kézmeleg, rászórom a lisztet, csipet sót, elkeverem, majd a közepébe ütöm a tojást, és fakanállal egyneművé keverem. Nem kell dagasztani, csak könnyedén keverni.


A tésztából vastag rudakat sodrok. Egy nagy lábosban vizet teszek fel forrni.


Egy-egy rudat egy vágódeszkán késsel eldarabolok, ...


...majd a darabokat legörgetem, lesodrom a gyúrólapra. Ez gyorsan megy, nem kell formázgatni, a lesodrással szép duci nudlikat kapok.


Ha az összes kész, és a víz is felforrt, akkor kifőzöm őket, több részletben. Ezt a mennyiséget kb. 3 részletben érdemes kifőzni. A nudlikat a lobogó vízbe rakom, és felforrástól számítva 1-2 percig főzöm.
Egy szűrőlapáttal az odakészített, tányérra rakott szűrőbe szedem őket, és hagyom állni.


Nem kell leöblíteni, és nem szabad rázogatni, keverni. A gőzölgéssel a forró nudliról a víz elpárolog, a nudli hűl és rugalmassá válik.
Ezután kifőzöm a második adagot is. A szűrőből a nudlit egy tálba átöntöm, evőkanálnyi olvasztott vajjal (oliva olajjal) meglocsolom (és én most mákkal megszórtam).


Kiszedem a szűrőre a második adagot is, állni hagyom, utána főzöm a harmadikat. A szűrőből kiöntöm a tálba, vajjal meglocsolom, és így tovább, amíg az utolsó is kész.


Azonnal tálalom.



11 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, nálunk nagy kedvenc a nudli :)

    VálaszTörlés
  2. IMÁDOM nem tudok vele betelni

    VálaszTörlés
  3. Éppen múlt héten volt a menüben nálunk is mákos nudli... :) Sokszor készítek, szeretjük a nudlit. Kopaszon is, sósan is, édesen is.

    VálaszTörlés
  4. Hú, mióta akarok készíteni!Köszi a recit, istenien néz ki!:-))

    VálaszTörlés
  5. Köszi, hogy ilyen részletesen leírtad, ez nagyon-nagyon hasznos!

    VálaszTörlés
  6. Szia! Nálunk még a kutya is imádja, amint megérzi az illatát leül a konyha közepére és onnan sóvárog! :) Sajttal is isteni!

    VálaszTörlés
  7. @Moncsi
    A mi kutyánk is szereti :D
    Igen, a nudlira sokféle rátét mehet, mindenképp isteni.

    VálaszTörlés
  8. hat nekem sajnos igy elsore nem sikerult olyan jol...elegge nyulos es ragacsos lett, pedig mindent ugy csinaltam ahogy le van irva...es nem igazan tudom hogy megvan-e fove 1,2 perc alatt elegge fura alaggu, de lehet hogy ilyennek kell lennie?

    VálaszTörlés
  9. @Névtelen
    A rétesliszt kulcsfontosságú, finomliszttel nem helyettesíthető.

    VálaszTörlés
  10. A helyzet, hogy ha egy negyed lisztel csinálod olyan mint a csiriz :) Múltkor a Laci bácsi konyhályán is ez a recept volt Ő mégis mirelitből tolta.Nekem több liszt kellett XD

    VálaszTörlés
  11. @Névtelen
    Negyed rétesliszt, elegendő. Ekkor lesz puha, lágy a főzött nudli. A rétesliszttel nem csiriz. Fontos még, hogy a krumplistésztát azonnal formázni kell, nem szabad állni hagyni

    VálaszTörlés

@templatesyard